Ugrás a fő tartalomra

Ukrán nyelv: új lehetőségek az elsajátításhoz

Ukrán nyelv: új lehetőségek az elsajátításhoz címet viselte az a május 13–14-én az Internews Ukraine civil szervezet által rendezett online konferencia, melyre elsősorban kárpátaljai és Csernyivci megyei médiaszolgáltatókat és bloggereket hívtak meg.

A rendezvényre a Zoom felületén került sor, melynek során a résztvevők megtudhatták, hogyan lehet támogatókat keresni az online tartalmak létrehozásához, miként lehet könnyebben elsajátítani az ukránt mint második nyelvet, továbbá azt, hogyan lehet érdekesebbé és figyelemfelkeltőbbé tenni egy internetes oldalon létrehozott fiókot.

A konferencia első napján az ukrajnai és európai nyelvi képességekről volt szó, melynek kezdetén Päivi Laine, Finnország ukrajnai rendkívüli nagykövete elmondta, hogy „a kétnyelvűség előnyöket jelent a gyakorlatban és az életben is”.

Ezt követően Ihor Hvorosztyanij, a Tanuljunk együtt! projekt nyelvi tanácsadója számos ötletről és érdekességről számolt be az ukrán nyelv elsajátítása kapcsán a nemzeti kisebbségek számára. Összehasonlította az anyanyelv és az idegen nyelv tanulásának sajátosságait, s kijelentette, hogy mindenek­előtt a beszédre kell helyezni a hangsúlyt, több motivációval kell szolgálni a diákoknak a nyelv megtanulásához, s vizuális elemekkel kell kiegészíteni a témaköröket a tanulás során. Bemutatott több, készülőben lévő projektet, melyek között szerepelt egy kézikönyv és egy mobilalkalmazás is az ukrán nyelv elsajátításához.

Az esemény második napján Danuta Mazurik, az ukrán nyelvi normák országos bizottságának tagja tartott előadást az ukrán mint idegen nyelvről. A hölgy szintén a beszéd gyakorlására és a motivációra helyezte a hangsúlyt, elmondása szerint a kellően motivált diákok viszonylag rövid időn belül képesek elsajátítani az ukrán nyelvet.

Ami a médiaszolgáltatóknak szóló részt illeti, az előadók többsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtóban dolgozóknak fontos az olvasók/nézők helyébe képzelni magukat az anyagok közzététele és a honlapok szerkesztése során, hiszen ezáltal könnyebb összegezni a látottakat, olvasottakat. Fontos továbbá a figyelemfelkeltő és egyben érthető illusztrációk és videofelvételek közzététele is, mivel életünkben egyre nagyobb teret foglalnak el az online felületek.

Az Internews Ukraine konferenciája a Tanuljunk együtt! projekt keretein belül jöhetett létre, az eseményt az Európai Unió és Finnország Külügyminisztériuma támogatta - tudatta a Kárpátalja hetilap. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorbaleset az M4-esen: nagyszőlősi járási férfiak a kárpátaljai áldozatok

Öt munkás utazott abban a kisbuszban, ami péntek délután hátulról belerohant egy álló kamionba Abonynál. Úgy tűnik, hogy a kamionos nem hibázott, s vétlen részese volt a tragédiának - közölte a 24.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 34, 36, és 41 éves túrkevei, valamint egy 48 és egy 59 éves mátyfalvai (Kárpátalja, Nagyszőlősi járás) férfi vesztette életét az M4-es autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál történt balesetben. A 24.hu Úgy tudja, hogy a kisbuszt vezető sofőr körülbelül száz kilométeres sebességgel közlekedett. Feltehetően nem figyelt, s ezért ütközött neki a forgalmi okból álló járműszerelvény pótkocsijának. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének okát és körülményeit. Korábban a Bors arról írt, hogy a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. A Kékvillogó.hu szerint mind az ö

Kárpátaljaiak vesztették életüket egy szörnyű balesetben Magyarországon

Az M4 autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál egy Budapest irányából Szolnok felé közlekedő kistehergépkocsi hátulról egy kamionnak ütközött. A furgonban öt ember vesztette életét.  A Bors információi szerint a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. Az MTI-n megrázó fotók jelentek meg a tragikus balesetről: KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ