Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij aláírta az egyik földtörvényt

Volodimir Zelenszkij az Ukrajna 30 elnevezésű Fórumon aláírta a földek decentralizációjáról szóló törvényt, ami lehetővé teszi a településeken kívüli földterületek közösségi tulajdonba adását - számolt be a Korrespondent hírportál.

"A 2194. számú törvény, amelyet földalkotmánynak is neveznek, alapvetően megváltoztatja államunk földgazdálkodását" - mondta az ukrán elnök. Kiemelte: a jogszabálynak köszönhetően a hivatalnokok nem hagyhatnak jóvá látatlanul egy négyzetméternyi földet sem senki számára.

Az ukrán államfő hangsúlyozta: a törvény véglegesen visszaadja a közösségeknek a földjeik feletti rendelkezés jogát.

"Ez egy olyan jogszabály, amely egyértelműen előírja, hogy csak ukránok vásárolhatnak és adhatnak el földet az országban" - tette hozzá Zelenszkij.

Emlékeztetett, a Legfelsőbb Tanács jóváhagyta a földpiac teljes körű beindításának második fontos törvényét is, amely bevezeti az elektronikus árveréseket a földek adás-vételére és eladására. Zelenszkij elmondta, ez garancia a helyi költségvetések feltöltésére, és arra is, hogy minden ukrán részt vehet az árverésen és saját gazdaságot alapíthat.

Ukrajna elnöke kitért arra is, hogy a mezőgazdasági földek értékesítésére vonatkozó moratórium két Krím nagyságú földterület ellopásához vezetett.

"2014-ben Oroszország elcsatolta a Krím félszigetet az államunktól. A moratórium alatt néhány üzletember és politikus olyan földet lopott el az államtól, amely majdnem két krími félsziget területének felel meg. Természetesen mindent megteszünk azért, hogy mindkettőt visszaszerezzük" - mondta Zelenszkij.

Szerinte közel 1 millió földtulajdonos vesztette életét a moratórium alatt, és ebben az időszakban 1 hektár ukrán mezőgazdasági terület ára a legalacsonyabb volt Európában.

A Korrespondent emlékeztet: 2020. március 30-án a Legfelsőbb Tanács elfogadta a földpiac 2021 júliusától történő bevezetéséről szóló törvényt. A törvény értelmében az első két évben a földet az országban csak ukrán állampolgár vásárolhat, egy személy legfeljebb 100 hektárnyi területtel rendelkezhet. Két év után csak ukrán állampolgárságú jogi személyek vásárolhatnak legfeljebb 10 ezer hektárnyi területet.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorbaleset az M4-esen: nagyszőlősi járási férfiak a kárpátaljai áldozatok

Öt munkás utazott abban a kisbuszban, ami péntek délután hátulról belerohant egy álló kamionba Abonynál. Úgy tűnik, hogy a kamionos nem hibázott, s vétlen részese volt a tragédiának - közölte a 24.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 34, 36, és 41 éves túrkevei, valamint egy 48 és egy 59 éves mátyfalvai (Kárpátalja, Nagyszőlősi járás) férfi vesztette életét az M4-es autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál történt balesetben. A 24.hu Úgy tudja, hogy a kisbuszt vezető sofőr körülbelül száz kilométeres sebességgel közlekedett. Feltehetően nem figyelt, s ezért ütközött neki a forgalmi okból álló járműszerelvény pótkocsijának. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének okát és körülményeit. Korábban a Bors arról írt, hogy a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. A Kékvillogó.hu szerint mind az ö

Kárpátaljaiak vesztették életüket egy szörnyű balesetben Magyarországon

Az M4 autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál egy Budapest irányából Szolnok felé közlekedő kistehergépkocsi hátulról egy kamionnak ütközött. A furgonban öt ember vesztette életét.  A Bors információi szerint a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. Az MTI-n megrázó fotók jelentek meg a tragikus balesetről: KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ