Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij elmagyarázta, hogyan szüntetné meg a szegénységet Ukrajnában

Ukrajnában több tucat alapvető reformot hajtanak végre a szegénység problémájának megoldása érdekében - jelentette ki az ukrán államfő a Fókusz című kiadványban megjelent írásában, melyet az elnöki sajtószolgálat is közzétett .

Volodimir Zelenszkij többek között oligarchiamentesítésről, igazságügyi reformról, decentralizációról, a modern pénzügyi szektor kiépítéséről, privatizációról, földreformról, a gazdasági fejlődés lehető legjobb feltételeinek megteremtéséről beszélt. A közeljövőben például az ukrán társadalom elé kerül majd egy törvényjavaslat a deoligarchizációról - hívta fel a figyelmet az államfő.

"Nagy szükségünk van a gazdasági kapcsolatok maximális átláthatóságára, az erőforrások destruktív koncentrációjának megakadályozására, valamint minden polgár törvény előtti és bírósági egyenlőségére. Ez eddig nem így volt, az ország pedig évtizedek óta az "Európa szegényei" státusza felé halad. Ukrajna képes lesz átállni egy évtizedekig tartó stabil gazdasági növekedésre, ami végre megoldja a szegénység problémáját is" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Elmondása szerint Ukrajnában több tucat alapvető reformot hajtanak végre a szegénység problémájának megoldása érdekében.

"Egy jó bíróság, a hatékony decentralizáció, a modern pénzügyi szektor, a privatizáció, a földreform befejezése, a lehető legjobb feltételek megteremtése a gazdasági fejlődéshez megváltoztatják a rendszert és a társadalmi viszonyokat" - mondta az ukrán elnök.

Véleménye szerint ezeknek a fontos átalakításoknak az a célja, hogy Ukrajna egy olyan állam képét mutassa a világ felé, amely gazdag és kényelmes életet biztosít a népének.

Ennek elérése érdekében az elnök szerint a polgároknak abba kell hagyniuk az egymással való harcot, "amelyet az oligarchikus struktúrák aktívan erőltetnek, és ennek eredményeképpen elveszítik a közös esélyeket." Ezenkívül az embereknek maguknak kell meghatározniuk, hogy mit kínálnak a globális világnak, a hatóságoknak pedig nagyobb szabadságot és biztonságot kell nyújtaniuk, hogy a társadalom produktívabban működhessen és sikeresebbé válhasson.

"Végrehajtjuk az állam és a polgárok közötti kapcsolatok bürokráciamentesítését. Az ukránok milliói már megszokták, hogy a "Gyija" alkalmazást használják az adminisztratív szolgáltatások igénybevételére és az állami támogatások igénybevételére, a bírságok kifizetésére, vagy egyszerűen csak a dokumentumok bemutatására. Ukrajna lett az első olyan ország a világon, ahol a digitális útlevelek ugyanolyan jogosultságokat biztosítanak, mint a papíralapú okmányok." - mondta Zelenszkij.

Az elnök továbbá úgy véli, Ukrajna lehetőségeinek kiaknázásához igazságos és racionális állami rendszerre van szükség. Olyanra, amelyet már régóta építettek, és amelynek alapjait most rakják le - húzta alá.

"És természetesen békére van szükségünk. Minden háború véget ér. Soha nem szítottuk a konfliktust. Éppen ellenkezőleg, a racionális diplomácia segítségével sikerült elérnünk azt, ami korábban lehetetlen volt. Ide tartozik például a tűzszünet, amely tavaly több tucatnyi életet mentett meg. Ez egyben a gázszállítási szerződés is, amely száz százalékban a mi érdekünk. Ez egyben a foglyok szabadon bocsátása is, akik  közül többek évek óta fogságban vannak. Ha ez sikerült, akkor minden más is sikerülni fog, ami a stabil béke megteremtéséhez szükséges" - mondta az államfő.

Zelenszkij hozzátette: ez alatt a két év alatt Ukrajna legalább megértette, milyen helyet kell elfoglalnia a modern globális világban, és milyen átalakulásoknak és reformoknak kell elvezetniük az országot erre a helyre.

"Az ezen az úton tett konkrét lépések pedig egymással összefüggő rendszerszintű reformok egész csomagját jelentik, amelyeknek el kell pusztítaniuk a hagyományos oligarchikus rendszert, és sokkal igazságosabb társadalmi-gazdasági viszonyokkal kell felváltaniuk" - összegezte az elnök.

AJÁNLOTT OLVASNIVALÓK:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorbaleset az M4-esen: nagyszőlősi járási férfiak a kárpátaljai áldozatok

Öt munkás utazott abban a kisbuszban, ami péntek délután hátulról belerohant egy álló kamionba Abonynál. Úgy tűnik, hogy a kamionos nem hibázott, s vétlen részese volt a tragédiának - közölte a 24.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 34, 36, és 41 éves túrkevei, valamint egy 48 és egy 59 éves mátyfalvai (Kárpátalja, Nagyszőlősi járás) férfi vesztette életét az M4-es autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál történt balesetben. A 24.hu Úgy tudja, hogy a kisbuszt vezető sofőr körülbelül száz kilométeres sebességgel közlekedett. Feltehetően nem figyelt, s ezért ütközött neki a forgalmi okból álló járműszerelvény pótkocsijának. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének okát és körülményeit. Korábban a Bors arról írt, hogy a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. A Kékvillogó.hu szerint mind az ö

Kárpátaljaiak vesztették életüket egy szörnyű balesetben Magyarországon

Az M4 autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál egy Budapest irányából Szolnok felé közlekedő kistehergépkocsi hátulról egy kamionnak ütközött. A furgonban öt ember vesztette életét.  A Bors információi szerint a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. Az MTI-n megrázó fotók jelentek meg a tragikus balesetről: KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ