Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij elmagyarázta, hogyan szüntetné meg a szegénységet Ukrajnában

Ukrajnában több tucat alapvető reformot hajtanak végre a szegénység problémájának megoldása érdekében - jelentette ki az ukrán államfő a Fókusz című kiadványban megjelent írásában, melyet az elnöki sajtószolgálat is közzétett .

Volodimir Zelenszkij többek között oligarchiamentesítésről, igazságügyi reformról, decentralizációról, a modern pénzügyi szektor kiépítéséről, privatizációról, földreformról, a gazdasági fejlődés lehető legjobb feltételeinek megteremtéséről beszélt. A közeljövőben például az ukrán társadalom elé kerül majd egy törvényjavaslat a deoligarchizációról - hívta fel a figyelmet az államfő.

"Nagy szükségünk van a gazdasági kapcsolatok maximális átláthatóságára, az erőforrások destruktív koncentrációjának megakadályozására, valamint minden polgár törvény előtti és bírósági egyenlőségére. Ez eddig nem így volt, az ország pedig évtizedek óta az "Európa szegényei" státusza felé halad. Ukrajna képes lesz átállni egy évtizedekig tartó stabil gazdasági növekedésre, ami végre megoldja a szegénység problémáját is" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Elmondása szerint Ukrajnában több tucat alapvető reformot hajtanak végre a szegénység problémájának megoldása érdekében.

"Egy jó bíróság, a hatékony decentralizáció, a modern pénzügyi szektor, a privatizáció, a földreform befejezése, a lehető legjobb feltételek megteremtése a gazdasági fejlődéshez megváltoztatják a rendszert és a társadalmi viszonyokat" - mondta az ukrán elnök.

Véleménye szerint ezeknek a fontos átalakításoknak az a célja, hogy Ukrajna egy olyan állam képét mutassa a világ felé, amely gazdag és kényelmes életet biztosít a népének.

Ennek elérése érdekében az elnök szerint a polgároknak abba kell hagyniuk az egymással való harcot, "amelyet az oligarchikus struktúrák aktívan erőltetnek, és ennek eredményeképpen elveszítik a közös esélyeket." Ezenkívül az embereknek maguknak kell meghatározniuk, hogy mit kínálnak a globális világnak, a hatóságoknak pedig nagyobb szabadságot és biztonságot kell nyújtaniuk, hogy a társadalom produktívabban működhessen és sikeresebbé válhasson.

"Végrehajtjuk az állam és a polgárok közötti kapcsolatok bürokráciamentesítését. Az ukránok milliói már megszokták, hogy a "Gyija" alkalmazást használják az adminisztratív szolgáltatások igénybevételére és az állami támogatások igénybevételére, a bírságok kifizetésére, vagy egyszerűen csak a dokumentumok bemutatására. Ukrajna lett az első olyan ország a világon, ahol a digitális útlevelek ugyanolyan jogosultságokat biztosítanak, mint a papíralapú okmányok." - mondta Zelenszkij.

Az elnök továbbá úgy véli, Ukrajna lehetőségeinek kiaknázásához igazságos és racionális állami rendszerre van szükség. Olyanra, amelyet már régóta építettek, és amelynek alapjait most rakják le - húzta alá.

"És természetesen békére van szükségünk. Minden háború véget ér. Soha nem szítottuk a konfliktust. Éppen ellenkezőleg, a racionális diplomácia segítségével sikerült elérnünk azt, ami korábban lehetetlen volt. Ide tartozik például a tűzszünet, amely tavaly több tucatnyi életet mentett meg. Ez egyben a gázszállítási szerződés is, amely száz százalékban a mi érdekünk. Ez egyben a foglyok szabadon bocsátása is, akik  közül többek évek óta fogságban vannak. Ha ez sikerült, akkor minden más is sikerülni fog, ami a stabil béke megteremtéséhez szükséges" - mondta az államfő.

Zelenszkij hozzátette: ez alatt a két év alatt Ukrajna legalább megértette, milyen helyet kell elfoglalnia a modern globális világban, és milyen átalakulásoknak és reformoknak kell elvezetniük az országot erre a helyre.

"Az ezen az úton tett konkrét lépések pedig egymással összefüggő rendszerszintű reformok egész csomagját jelentik, amelyeknek el kell pusztítaniuk a hagyományos oligarchikus rendszert, és sokkal igazságosabb társadalmi-gazdasági viszonyokkal kell felváltaniuk" - összegezte az elnök.

AJÁNLOTT OLVASNIVALÓK:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fontos, a nyugdíjasokat érintő bejelentést tett Babják Zoltán

Az Ukrposta arról tájékoztatta a városi tanácsot, hogy sikerült elérni, hogy 2021 szeptember 1-jétől mégsem kelljen kötelezően bankkártyára utalni a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat, ahogy azt korábban előírták. Az 546. sz., 2021. május 26-án kelt rendelettel visszavonták e döntést, így a nyugdíjasok illetményét sem kell bankkártyára utalni ez év szeptemberétől. Ez utóbbiak tehát élhetnek alkotmányos jogukkal, s maguk választhatják meg, hogy a bankon, vagy az Ukrpostán keresztül kapják a nyugdíjukat - írta közöségi oldalán Beregszász polgármestere. Babják Zoltán emlékeztet arra, hogy az Ukrposta ingyenesen viszi házhoz a pénzt. Tájékoztatják azokat a nyugdíjasokat, akiket rákényszerítettek a bankkártyára való átállásra, hogy ismét az Ukrpostán keresztül kaphatják ők az öregségi illetményüket, amennyiben kérelmezik ezt a Nyugdíjalapnál. Az ezzel kapcsolatos kérelmet személyesen nyújthatják be a Nyugdíjalaphoz, vagy postán is elküldhetik az erre vonatkozó dokumentumokat. A

Egy korszak véget ér Ukrajnában

Lecserélik a papír alapú igazolványokat, amelyeket jelenleg a legtöbb ukrán állampolgár használ. Az erre vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot már bejegyezték a Legfelső Tanácsban ‒ tájékoztat a Golos Karpat hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. Igor Frisz, a Nép Szolgája szakbizottságának képviselője szerint a személyi igazolvány cseréjének elsősorban technikai okai vannak (nincs elegendő papír alapú könyv, leállították a gyártást), valamint az, hogy számos irat maradt az ideiglenesen megszállt területeken, melyek alapján hamis okmányokat gyártanak, s különféle illegális ingatlanügyletet hajtanak végre. A törvényjavaslat alapján az állampolgárok 25. vagy 45. életévük betöltése után cserélhetik le személyi igazolványukat plasztik kártyára, tehát amikor egyébként is fényképet kell cserélniük az okiratban. Ugyancsak sor kerülhet a cserére: a vezetéknév, a keresztnév, a születési dátum vagy lakóhelyváltozás esetén; az okiratban beírt információk hibája okán; a dokumentum elves

Új karanténszabályok léptek érvénybe Ukrajnában

Az ukrán kormány közzétette a rendeletet, melynek értelmében az ország területén zöld zónás szabályzat van érvényben. A rendelet szerint a nyilvános épületekben, a tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell viselnünk, s az utcán nem tartózkodhatunk személyazonosságot igazoló okirat nélkül. A járművekben csak az ülőhelyeknek megfelelő számú személy tartózkodhat. A tömegrendezvények, szórakozóhelyek működhetnek, amennyiben a jelenlévők viselik a szájmaszkot. A maszkviselés csak akkor nem kötelező, ha a résztevők mindegyike be van oltva. A szolgáltatóipari épületekben be kell tartani a másfél méteres távolságot, kötelező kihelyezni a használt szájmaszkok gyűjtésére kialakított urnát, a dolgozóknak maszkot kell viselniük. A külföldi állampolgárok csak egészségügyi biztosítás ellenében és negatív koronavírus-teszttel (PCR- vagy antigén-gyorsteszt) léphetnek be az országba, melyet az utazás előtti 72 órában kell elvégezni. Ezenkívül oltási igazolást is elfogadnak a határátkelőn