Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij nyugati segítségért esedezik

Apró sikernek értékelte Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, hogy országa határai mellől visszavonták az orosz katonaságot, ami jelzi, hogy nincs jelentős előrehaladás a Délkelet-Ukrajnáról leszakított, oroszbarát uralom alatt álló terület ügyében. Az elnök nyugati segítségért esedezik - írja a Napi.hu.

Amég 2015-ben megkötött békemegállapodás felélesztését szorgalmazza a donbászi régió helyzetének rendezésére Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a Financial Timesnak adott interjújában, kiegészítve azzal, hogy az ukrán-orosz konfliktus rendezésében nagyobb szerepet kellene vállalnia az USA-nak, az Egyesült Királyságnak és Kanadának. Az elnök azt követően fordult a nyugati nyilvánossághoz, hogy Moszkva visszavonta haderejét az ukrán határról, ahol ezt megelőzően több mint százezer katonát vonultatott fel hadgyakorlat címén.

Zelenszkij a Minszk II megállapodásra gondolt, amelynek célja az lett volna, hogy véget vessen az ukrán hadsereg és az ország délkeleti részén berendezkedett oroszbarát, szeparatista erők közti fegyveres konfliktusnak. Az egyezséget még azelőtt kötötték, hogy elnökké választottak volna – mondta a politikus arra utalva, hogy 2019 tavasza óta vezeti Ukrajnát. Ezért azt javasolja, hogy tegyék rugalmasabbá annak feltételeit alkalmazkodva az elmúlt években szerzett tapasztalatokhoz. Az orosz erők visszavonását országa kis győzelmeként könyvelte el, ami az indulatuk befolyásolta lépések helyett utat nyit a racionális továbblépés lehetősége előtt.

A helyzetet továbbra is veszélyesnek tartja, részben ezzel függhet össze, hogy kerülte a brit üzleti lapnak adott interjújában elődjére, Petro Porosenkóra jellemző forró indulatokat és Moszkva-ellenes, bombasztikus kijelentéseket. Ukrajna és a Donyec-medencében kikiáltott „népköztársaságok” között szerinte háború dúl, amelyben az utóbbi fél továbbra is élvezi Oroszország támogatását. Mint mondta ezzel kapcsolatban az ukrán vezetés felkészült a kellemetlen meglepetésekre, bízva az elmúlt években sokat erősödött ukrán hadseregben.

Miután 2014 márciusában Oroszország kihasználva a kijevi hatalmi vákuumot annektálta a Krím félszigetet, a donbászi oroszbarát szeparatista erők ugyanerre építve elszakították az ország délkeleti részét és orosz támogatással fegyveres erővel azóta is meg tudják tartani. Az ukrán hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett el 2015 elején, ezért Kijev béketárgyalásokat kezdett az európai nagyhatalmak részvételével Moszkvával, aminek eredményeként megszületett a Minszk II egyezményt, ám ezt értelmezési viták miatt nem hajtották végre.

Megválasztása után Zelenszkij mindenáron meg akart állapodni a békéről orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal – amiért bírálói naivitással vádolták –, ez a törekvése nem járt sikerrel. Miután a béketeremtés mellett a gazdasági reformmal és a korrupcióval sem boldogul, elvesztette korábbi nagy népszerűségét. Ukrajnának az eredeti megállapodás szerint alkotmányosan biztosítani kellene az elszakított régiók autonómiáját, ám ezt vonakodnak végrehajtani, mert attól tartanak, hogy Dombasz ezzel örökre orosz befolyás alá kerülne.

Putyin azt is elvárná Zelenszkijtől, hogy előbb a Donyec-medencében létrejött adminisztrációk vezetőivel tárgyaljon, amit az ukrán elnök megtagad, részben mert ezzel elismerné a hatalmukat, részben mert az ukrán álláspont szerint egyszerűen terroristák. Végül kritikus pont, hogy a Kreml szerint előbb kellene helyi választásokat tartani az elszakított területeken, és csak ezt követően helyreállítani az ukrán állam fennhatóságát.

Elemzők és diplomaták szerint a masszív orosz katonai felvonulás Ukrajna határai mentén a másik fél megfélemlítését célozhatta annak érdekében, hogy Kijev engedményeket tegyen. Miután már 14 ezer ember halt meg a háborúban és az orosz-német-francia-ukrán tárgyalások holtpontra jutottak, a további áldozatok lehetősége igencsak valószínűnek látszik, s ez elrettentő lehet. Ugyanakkor Zelenszkij válasza minderre, hogy nagyobb szerepet adna az Egyesült Államoknak a rendezésben.

Szerinte meg lehet változtatni a Minszkben elfogadott feltételeket vagy egy új elképzelést is ki lehet dolgozni. A lényeg a sebesség, mivel a tavalyi tűzszünet kudarcba fulladása nyomán naponta halnak meg a fronton emberek. A brit üzleti lap sajtómunkásai arról is kérdezték Zelenszkijt, hogy elégedetlen-e azzal a támogatással, amit a nyugati országok az orosz fenyegetés erősödése idején adtak. Erre csak annyit mondott, a 2014-es konfliktus tanulsága az, hogy Ukrajnának meg kell tudni állnia a saját lábán. Egyébként meg a papája arra tanította, hogy bármilyen segítségért legyen hálás.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !