Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij nyugati segítségért esedezik

Apró sikernek értékelte Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, hogy országa határai mellől visszavonták az orosz katonaságot, ami jelzi, hogy nincs jelentős előrehaladás a Délkelet-Ukrajnáról leszakított, oroszbarát uralom alatt álló terület ügyében. Az elnök nyugati segítségért esedezik - írja a Napi.hu.

Amég 2015-ben megkötött békemegállapodás felélesztését szorgalmazza a donbászi régió helyzetének rendezésére Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a Financial Timesnak adott interjújában, kiegészítve azzal, hogy az ukrán-orosz konfliktus rendezésében nagyobb szerepet kellene vállalnia az USA-nak, az Egyesült Királyságnak és Kanadának. Az elnök azt követően fordult a nyugati nyilvánossághoz, hogy Moszkva visszavonta haderejét az ukrán határról, ahol ezt megelőzően több mint százezer katonát vonultatott fel hadgyakorlat címén.

Zelenszkij a Minszk II megállapodásra gondolt, amelynek célja az lett volna, hogy véget vessen az ukrán hadsereg és az ország délkeleti részén berendezkedett oroszbarát, szeparatista erők közti fegyveres konfliktusnak. Az egyezséget még azelőtt kötötték, hogy elnökké választottak volna – mondta a politikus arra utalva, hogy 2019 tavasza óta vezeti Ukrajnát. Ezért azt javasolja, hogy tegyék rugalmasabbá annak feltételeit alkalmazkodva az elmúlt években szerzett tapasztalatokhoz. Az orosz erők visszavonását országa kis győzelmeként könyvelte el, ami az indulatuk befolyásolta lépések helyett utat nyit a racionális továbblépés lehetősége előtt.

A helyzetet továbbra is veszélyesnek tartja, részben ezzel függhet össze, hogy kerülte a brit üzleti lapnak adott interjújában elődjére, Petro Porosenkóra jellemző forró indulatokat és Moszkva-ellenes, bombasztikus kijelentéseket. Ukrajna és a Donyec-medencében kikiáltott „népköztársaságok” között szerinte háború dúl, amelyben az utóbbi fél továbbra is élvezi Oroszország támogatását. Mint mondta ezzel kapcsolatban az ukrán vezetés felkészült a kellemetlen meglepetésekre, bízva az elmúlt években sokat erősödött ukrán hadseregben.

Miután 2014 márciusában Oroszország kihasználva a kijevi hatalmi vákuumot annektálta a Krím félszigetet, a donbászi oroszbarát szeparatista erők ugyanerre építve elszakították az ország délkeleti részét és orosz támogatással fegyveres erővel azóta is meg tudják tartani. Az ukrán hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett el 2015 elején, ezért Kijev béketárgyalásokat kezdett az európai nagyhatalmak részvételével Moszkvával, aminek eredményeként megszületett a Minszk II egyezményt, ám ezt értelmezési viták miatt nem hajtották végre.

Megválasztása után Zelenszkij mindenáron meg akart állapodni a békéről orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal – amiért bírálói naivitással vádolták –, ez a törekvése nem járt sikerrel. Miután a béketeremtés mellett a gazdasági reformmal és a korrupcióval sem boldogul, elvesztette korábbi nagy népszerűségét. Ukrajnának az eredeti megállapodás szerint alkotmányosan biztosítani kellene az elszakított régiók autonómiáját, ám ezt vonakodnak végrehajtani, mert attól tartanak, hogy Dombasz ezzel örökre orosz befolyás alá kerülne.

Putyin azt is elvárná Zelenszkijtől, hogy előbb a Donyec-medencében létrejött adminisztrációk vezetőivel tárgyaljon, amit az ukrán elnök megtagad, részben mert ezzel elismerné a hatalmukat, részben mert az ukrán álláspont szerint egyszerűen terroristák. Végül kritikus pont, hogy a Kreml szerint előbb kellene helyi választásokat tartani az elszakított területeken, és csak ezt követően helyreállítani az ukrán állam fennhatóságát.

Elemzők és diplomaták szerint a masszív orosz katonai felvonulás Ukrajna határai mentén a másik fél megfélemlítését célozhatta annak érdekében, hogy Kijev engedményeket tegyen. Miután már 14 ezer ember halt meg a háborúban és az orosz-német-francia-ukrán tárgyalások holtpontra jutottak, a további áldozatok lehetősége igencsak valószínűnek látszik, s ez elrettentő lehet. Ugyanakkor Zelenszkij válasza minderre, hogy nagyobb szerepet adna az Egyesült Államoknak a rendezésben.

Szerinte meg lehet változtatni a Minszkben elfogadott feltételeket vagy egy új elképzelést is ki lehet dolgozni. A lényeg a sebesség, mivel a tavalyi tűzszünet kudarcba fulladása nyomán naponta halnak meg a fronton emberek. A brit üzleti lap sajtómunkásai arról is kérdezték Zelenszkijt, hogy elégedetlen-e azzal a támogatással, amit a nyugati országok az orosz fenyegetés erősödése idején adtak. Erre csak annyit mondott, a 2014-es konfliktus tanulsága az, hogy Ukrajnának meg kell tudni állnia a saját lábán. Egyébként meg a papája arra tanította, hogy bármilyen segítségért legyen hálás.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Ezeket érdemes tudni az Ukrajnából áttelepültek magyar nyugdíjáról

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Emberölés kísérlete miatt körözik a beregszászi férfit

Petrushka István ellen emberölés kísérlete miatt európai és nemzetközi elfogató parancs van érvényben. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020. február 7-én Debrecenben , a Zelemér utcában két férfi között szóváltás alakult ki, majd a beregszászi születésű férfi gumilövedékkel többször rálőtt a vitapartnerére. Petrushka István a gyanú szerint a súlyos sérülést szenvedett sértettől elvette a nála lévő készpénzt, és elmenekült a helyszínről. A beregszászi férfit azóta nem találja a magyar rendőrség. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság  kéri, hogy aki a képen látható Petrushka Ishtvant felismeri, tartózkodási helyéről, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon (Debrecen,Kossuth utca 20.), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 107-es, 112-es központi segé

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Magyarország Beregszászi Konzulátusának közleménye a határátlépésről

Az Ukrán Miniszteri Kabinet 2021.06.02. kelt №583 sz. módosító rendelete értelmében a külföldi és hontalan személyeknek határátlépéskor rendelkezniük kell biztosítással ( COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítás) és az alábbiak egyikével: COVID-19 PCR teszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi); SARS-CoV-2 koronavírus antigénjének kimutatására alkalmas gyorsteszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi);‼️ COVID-19 védőoltás elvégzését igazoló, angol nyelven kiállított vagy angol fordítással ellátott dokumentum‼️ A Magyarország Beregszászi Konzulátusának Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint ez utóbbi estén  javasolják, hogy a magyar védettségi plasztikkártya mellett minden esetben legyen meg az "Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-CoV-2 vaccination" kétnyelvű vagy ennek csak angol verziójú megfelelője, mely tartalmazza a 2. oltás dátumát (kivév