Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij nyugati segítségért esedezik

Apró sikernek értékelte Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, hogy országa határai mellől visszavonták az orosz katonaságot, ami jelzi, hogy nincs jelentős előrehaladás a Délkelet-Ukrajnáról leszakított, oroszbarát uralom alatt álló terület ügyében. Az elnök nyugati segítségért esedezik - írja a Napi.hu.

Amég 2015-ben megkötött békemegállapodás felélesztését szorgalmazza a donbászi régió helyzetének rendezésére Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a Financial Timesnak adott interjújában, kiegészítve azzal, hogy az ukrán-orosz konfliktus rendezésében nagyobb szerepet kellene vállalnia az USA-nak, az Egyesült Királyságnak és Kanadának. Az elnök azt követően fordult a nyugati nyilvánossághoz, hogy Moszkva visszavonta haderejét az ukrán határról, ahol ezt megelőzően több mint százezer katonát vonultatott fel hadgyakorlat címén.

Zelenszkij a Minszk II megállapodásra gondolt, amelynek célja az lett volna, hogy véget vessen az ukrán hadsereg és az ország délkeleti részén berendezkedett oroszbarát, szeparatista erők közti fegyveres konfliktusnak. Az egyezséget még azelőtt kötötték, hogy elnökké választottak volna – mondta a politikus arra utalva, hogy 2019 tavasza óta vezeti Ukrajnát. Ezért azt javasolja, hogy tegyék rugalmasabbá annak feltételeit alkalmazkodva az elmúlt években szerzett tapasztalatokhoz. Az orosz erők visszavonását országa kis győzelmeként könyvelte el, ami az indulatuk befolyásolta lépések helyett utat nyit a racionális továbblépés lehetősége előtt.

A helyzetet továbbra is veszélyesnek tartja, részben ezzel függhet össze, hogy kerülte a brit üzleti lapnak adott interjújában elődjére, Petro Porosenkóra jellemző forró indulatokat és Moszkva-ellenes, bombasztikus kijelentéseket. Ukrajna és a Donyec-medencében kikiáltott „népköztársaságok” között szerinte háború dúl, amelyben az utóbbi fél továbbra is élvezi Oroszország támogatását. Mint mondta ezzel kapcsolatban az ukrán vezetés felkészült a kellemetlen meglepetésekre, bízva az elmúlt években sokat erősödött ukrán hadseregben.

Miután 2014 márciusában Oroszország kihasználva a kijevi hatalmi vákuumot annektálta a Krím félszigetet, a donbászi oroszbarát szeparatista erők ugyanerre építve elszakították az ország délkeleti részét és orosz támogatással fegyveres erővel azóta is meg tudják tartani. Az ukrán hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett el 2015 elején, ezért Kijev béketárgyalásokat kezdett az európai nagyhatalmak részvételével Moszkvával, aminek eredményeként megszületett a Minszk II egyezményt, ám ezt értelmezési viták miatt nem hajtották végre.

Megválasztása után Zelenszkij mindenáron meg akart állapodni a békéről orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal – amiért bírálói naivitással vádolták –, ez a törekvése nem járt sikerrel. Miután a béketeremtés mellett a gazdasági reformmal és a korrupcióval sem boldogul, elvesztette korábbi nagy népszerűségét. Ukrajnának az eredeti megállapodás szerint alkotmányosan biztosítani kellene az elszakított régiók autonómiáját, ám ezt vonakodnak végrehajtani, mert attól tartanak, hogy Dombasz ezzel örökre orosz befolyás alá kerülne.

Putyin azt is elvárná Zelenszkijtől, hogy előbb a Donyec-medencében létrejött adminisztrációk vezetőivel tárgyaljon, amit az ukrán elnök megtagad, részben mert ezzel elismerné a hatalmukat, részben mert az ukrán álláspont szerint egyszerűen terroristák. Végül kritikus pont, hogy a Kreml szerint előbb kellene helyi választásokat tartani az elszakított területeken, és csak ezt követően helyreállítani az ukrán állam fennhatóságát.

Elemzők és diplomaták szerint a masszív orosz katonai felvonulás Ukrajna határai mentén a másik fél megfélemlítését célozhatta annak érdekében, hogy Kijev engedményeket tegyen. Miután már 14 ezer ember halt meg a háborúban és az orosz-német-francia-ukrán tárgyalások holtpontra jutottak, a további áldozatok lehetősége igencsak valószínűnek látszik, s ez elrettentő lehet. Ugyanakkor Zelenszkij válasza minderre, hogy nagyobb szerepet adna az Egyesült Államoknak a rendezésben.

Szerinte meg lehet változtatni a Minszkben elfogadott feltételeket vagy egy új elképzelést is ki lehet dolgozni. A lényeg a sebesség, mivel a tavalyi tűzszünet kudarcba fulladása nyomán naponta halnak meg a fronton emberek. A brit üzleti lap sajtómunkásai arról is kérdezték Zelenszkijt, hogy elégedetlen-e azzal a támogatással, amit a nyugati országok az orosz fenyegetés erősödése idején adtak. Erre csak annyit mondott, a 2014-es konfliktus tanulsága az, hogy Ukrajnának meg kell tudni állnia a saját lábán. Egyébként meg a papája arra tanította, hogy bármilyen segítségért legyen hálás.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagydobrony legendája

„Ki tud a világban az ötezerkétszáz nagydobronyi mártírról, a kárpátaljai színmagyar nagyközség eltűnéséről? Pedig amikor a szovjet ezt a nagyközséget a föld színével egyenlővé tette, lakosságát kiirtotta, már másfél éve béke volt a világon. Moszkva ekkor már két esztendeje békésen bábáskodott egész Kárpátalján (…) Az egyetlen forrás ma, ahol még nyomára lehet akadni ennek a mártírközségnek, Révai Nagy Lexikona” – idézi Balla Gyula kisebbségkutató a nagydobronyi tragédiáról Árkay László – a müncheni Nemzetőr című lapban 1977-ben megjelent - mondatait. Az Árkay terjesztette, főképp a nyugati emigrációban ismert és mesélt legenda szerint 1946 júliusában a szovjet hatóságok elrendelték a frissen betakarított termés beszolgáltatását. A helyiek vonakodtak e parancsnak engedelmeskedni, páran félelemből mégis egybehordták gabonájukat a kijelölt helyre. Valaki azonban felgyújtotta e gabonahalmazt, s e cselekedet irtózatos megtorlást vont maga után. A nagyközséget körbevették, és nehézbombázókk

Fegyvereket osztogatnak Ukrajna határ menti megyéiben

Ukrajna határ menti megyéiben az illetékes hatóságok elkezdték a lőfegyverek kiadását a területvédelmi egységeknek. Februárig minden megyében fel lesz fegyverezve a területvédelem – közölte a strana.news hírportál az Espresso televízióra hivatkozva. Fedor Veniszlavszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a csatornának elmondta, hogy Ukrajna minden határ menti megyéjében a területvédelmi dandároknak kiadják a fegyvereket, és meghatározzák számukra az állomáshelyeket. A honatya jelezte, hogy pénteken beszélt az ukrán fegyveres erők területvédelmi erőinek parancsnokával, aki megerősítette, amit a televíziós műsorban bejelentett - tudatta a Kárpát.in.ua. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Döntött a bíróság: ez vár Porosenkóra

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta - tudatta az MTI. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét - így nem utazhat külföldre -, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát. Porosenko támogatására megjelent Stefan Füle, az Európai Bizottság volt EU-bővítési biztosa is. A volt államfő - aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - hétfőn érkezett vissza Varsóból Kije

Porosenko: "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek"

Petro Porosenko ex-elnök Facebook-videóüzenetben értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy visszatér Ukrajnába. "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek: január 17-én 09:10-kor repülővel visszatérek Ukrajnába Varsóból" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Porosenkót. Az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetőjét december 20-án gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel. Pár nappal később a főügyészség közölte: beadványukban 1 milliárd hrivnya óvadék kiszabását kérik a bíróságtól cserében azért, hogy az exelnök szabadlábon védekezhessen.   A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel, mert szerintük az Ukrajnában Vlagyimir Putyin elnök "komájaként" is emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen, illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen ki

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol