Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij: Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze a Krímet

Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze a megszállt Krímet, ezt szolgálja a krími platform készülő beindítása – írta Volodimir Zelenszkij elnök Twitter-bejegyzésében kedden, a krími tatár nép elleni genocídium áldozatainak emléknapján.

Mint az államfő emlékeztetett, 77 évvel ezelőtt az egész krími tatár lakosságot deportálták Krímből. Ennek következtében elpusztult a krími tatárok körülbelül 50 %-a – tette hozzá. Megjegyezte, 7 évvel ezelőtt Oroszország megszállta Krímet. „Ukrajna mindent megtesz, hogy megvédje a sérelmet szenvedettek jogait és visszaszerezze a félszigetet. Ezért kezdeményeztük a krími platformot” – mutatott rá Volodimir Zelenszkij.

Az elnök később videóüzenetében bejelentette, hogy a krími tatárok számára az Ukrajna őshonos népe jogállás törvényben történő rögzítését indítványozza a Legfelső Tanácsnál.

Az államfő hangsúlyozta_ „kidolgoztuk és jóváhagytuk azt, aminek még hét évvel ezelőtt meg kellett volna történnie, nevezetesen: Krím és Szevasztopol deokkupációs és reintegrációs stratégiáját.” Ennek alapprioritása a krími tatárok mint őshonos nép jogainak visszaállítása és biztosítása – tette hozzá. Egyúttal elmondta, hogy még a mai napon halaszthatatlan jelzéssel benyújtja a Legfelső Tanácsnak az őshonos népekről szóló törvénytervezetet. És reményét fejezte ki, hogy a képviselők záros határidőn belül megvizsgálják és rögzítik Ukrajna őshonos népeinek, közte a krími tatároknak a jogállását, végre – mint fogalmazott – elvégezve azt, amit 30 évig halogatott nyolc cikluson át a Legfelső Tanács és minden előző elnök.

Zelenszkij kitért a krími tatár nyelv 2032-ig szóló fejlesztésének kérdésére. „Rendeletet írtam alá a félsziget deokkupációjával és reintegrációjával kapcsolatok intézkedésekről, beleértve a krími tatár nyelv 2032-ig tartó fejlesztési stratégiáját” – mutatott rá, megjegyezve, hogy a krími lakosok jogainak Ukrajna és a nemzetközi közvélemény általi védelme érdekében Kijev létrehozta a krími platformot, amelynek első csúcsértekezlete augusztus 23-án lesz.

Dmitro Kuleba külügyminiszter korábban arra szólította a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el népirtásként a krími tatárok 1944-es deportálását a félszigetről.

Hivatalos adatok szerint 1944-ben 191 044 krími tatárt deportáltak a szovjet hatóságok, miután az egész népet azzal vádolták meg, hogy a német megszállókkal kollaborált a második világháborúban.

(Kárpát.in.ua)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fontos, a nyugdíjasokat érintő bejelentést tett Babják Zoltán

Az Ukrposta arról tájékoztatta a városi tanácsot, hogy sikerült elérni, hogy 2021 szeptember 1-jétől mégsem kelljen kötelezően bankkártyára utalni a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat, ahogy azt korábban előírták. Az 546. sz., 2021. május 26-án kelt rendelettel visszavonták e döntést, így a nyugdíjasok illetményét sem kell bankkártyára utalni ez év szeptemberétől. Ez utóbbiak tehát élhetnek alkotmányos jogukkal, s maguk választhatják meg, hogy a bankon, vagy az Ukrpostán keresztül kapják a nyugdíjukat - írta közöségi oldalán Beregszász polgármestere. Babják Zoltán emlékeztet arra, hogy az Ukrposta ingyenesen viszi házhoz a pénzt. Tájékoztatják azokat a nyugdíjasokat, akiket rákényszerítettek a bankkártyára való átállásra, hogy ismét az Ukrpostán keresztül kaphatják ők az öregségi illetményüket, amennyiben kérelmezik ezt a Nyugdíjalapnál. Az ezzel kapcsolatos kérelmet személyesen nyújthatják be a Nyugdíjalaphoz, vagy postán is elküldhetik az erre vonatkozó dokumentumokat. A

Egy korszak véget ér Ukrajnában

Lecserélik a papír alapú igazolványokat, amelyeket jelenleg a legtöbb ukrán állampolgár használ. Az erre vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot már bejegyezték a Legfelső Tanácsban ‒ tájékoztat a Golos Karpat hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. Igor Frisz, a Nép Szolgája szakbizottságának képviselője szerint a személyi igazolvány cseréjének elsősorban technikai okai vannak (nincs elegendő papír alapú könyv, leállították a gyártást), valamint az, hogy számos irat maradt az ideiglenesen megszállt területeken, melyek alapján hamis okmányokat gyártanak, s különféle illegális ingatlanügyletet hajtanak végre. A törvényjavaslat alapján az állampolgárok 25. vagy 45. életévük betöltése után cserélhetik le személyi igazolványukat plasztik kártyára, tehát amikor egyébként is fényképet kell cserélniük az okiratban. Ugyancsak sor kerülhet a cserére: a vezetéknév, a keresztnév, a születési dátum vagy lakóhelyváltozás esetén; az okiratban beírt információk hibája okán; a dokumentum elves

Új karanténszabályok léptek érvénybe Ukrajnában

Az ukrán kormány közzétette a rendeletet, melynek értelmében az ország területén zöld zónás szabályzat van érvényben. A rendelet szerint a nyilvános épületekben, a tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell viselnünk, s az utcán nem tartózkodhatunk személyazonosságot igazoló okirat nélkül. A járművekben csak az ülőhelyeknek megfelelő számú személy tartózkodhat. A tömegrendezvények, szórakozóhelyek működhetnek, amennyiben a jelenlévők viselik a szájmaszkot. A maszkviselés csak akkor nem kötelező, ha a résztevők mindegyike be van oltva. A szolgáltatóipari épületekben be kell tartani a másfél méteres távolságot, kötelező kihelyezni a használt szájmaszkok gyűjtésére kialakított urnát, a dolgozóknak maszkot kell viselniük. A külföldi állampolgárok csak egészségügyi biztosítás ellenében és negatív koronavírus-teszttel (PCR- vagy antigén-gyorsteszt) léphetnek be az országba, melyet az utazás előtti 72 órában kell elvégezni. Ezenkívül oltási igazolást is elfogadnak a határátkelőn