Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij: Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze a Krímet

Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze a megszállt Krímet, ezt szolgálja a krími platform készülő beindítása – írta Volodimir Zelenszkij elnök Twitter-bejegyzésében kedden, a krími tatár nép elleni genocídium áldozatainak emléknapján.

Mint az államfő emlékeztetett, 77 évvel ezelőtt az egész krími tatár lakosságot deportálták Krímből. Ennek következtében elpusztult a krími tatárok körülbelül 50 %-a – tette hozzá. Megjegyezte, 7 évvel ezelőtt Oroszország megszállta Krímet. „Ukrajna mindent megtesz, hogy megvédje a sérelmet szenvedettek jogait és visszaszerezze a félszigetet. Ezért kezdeményeztük a krími platformot” – mutatott rá Volodimir Zelenszkij.

Az elnök később videóüzenetében bejelentette, hogy a krími tatárok számára az Ukrajna őshonos népe jogállás törvényben történő rögzítését indítványozza a Legfelső Tanácsnál.

Az államfő hangsúlyozta_ „kidolgoztuk és jóváhagytuk azt, aminek még hét évvel ezelőtt meg kellett volna történnie, nevezetesen: Krím és Szevasztopol deokkupációs és reintegrációs stratégiáját.” Ennek alapprioritása a krími tatárok mint őshonos nép jogainak visszaállítása és biztosítása – tette hozzá. Egyúttal elmondta, hogy még a mai napon halaszthatatlan jelzéssel benyújtja a Legfelső Tanácsnak az őshonos népekről szóló törvénytervezetet. És reményét fejezte ki, hogy a képviselők záros határidőn belül megvizsgálják és rögzítik Ukrajna őshonos népeinek, közte a krími tatároknak a jogállását, végre – mint fogalmazott – elvégezve azt, amit 30 évig halogatott nyolc cikluson át a Legfelső Tanács és minden előző elnök.

Zelenszkij kitért a krími tatár nyelv 2032-ig szóló fejlesztésének kérdésére. „Rendeletet írtam alá a félsziget deokkupációjával és reintegrációjával kapcsolatok intézkedésekről, beleértve a krími tatár nyelv 2032-ig tartó fejlesztési stratégiáját” – mutatott rá, megjegyezve, hogy a krími lakosok jogainak Ukrajna és a nemzetközi közvélemény általi védelme érdekében Kijev létrehozta a krími platformot, amelynek első csúcsértekezlete augusztus 23-án lesz.

Dmitro Kuleba külügyminiszter korábban arra szólította a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el népirtásként a krími tatárok 1944-es deportálását a félszigetről.

Hivatalos adatok szerint 1944-ben 191 044 krími tatárt deportáltak a szovjet hatóságok, miután az egész népet azzal vádolták meg, hogy a német megszállókkal kollaborált a második világháborúban.

(Kárpát.in.ua)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorbaleset az M4-esen: nagyszőlősi járási férfiak a kárpátaljai áldozatok

Öt munkás utazott abban a kisbuszban, ami péntek délután hátulról belerohant egy álló kamionba Abonynál. Úgy tűnik, hogy a kamionos nem hibázott, s vétlen részese volt a tragédiának - közölte a 24.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 34, 36, és 41 éves túrkevei, valamint egy 48 és egy 59 éves mátyfalvai (Kárpátalja, Nagyszőlősi járás) férfi vesztette életét az M4-es autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál történt balesetben. A 24.hu Úgy tudja, hogy a kisbuszt vezető sofőr körülbelül száz kilométeres sebességgel közlekedett. Feltehetően nem figyelt, s ezért ütközött neki a forgalmi okból álló járműszerelvény pótkocsijának. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének okát és körülményeit. Korábban a Bors arról írt, hogy a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. A Kékvillogó.hu szerint mind az ö

Kárpátaljaiak vesztették életüket egy szörnyű balesetben Magyarországon

Az M4 autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál egy Budapest irányából Szolnok felé közlekedő kistehergépkocsi hátulról egy kamionnak ütközött. A furgonban öt ember vesztette életét.  A Bors információi szerint a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. Az MTI-n megrázó fotók jelentek meg a tragikus balesetről: KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ