Ugrás a fő tartalomra

A KMKSZ Választmánya új határátkelők nyitását kéri az ukrán és a magyar kormánytól

A KMKSZ Választmánya nagyra értékeli és köszöni, hogy a Magyar Kormány, figyelembe véve Szövetségünk kérését, lehetővé teszi Kárpátalja valamennyi lakója számára, hogy térítésmentesen beoltsák koronavírus elleni vakcinával. A vakcináció nemcsak életeket menthet, hanem visszaállíthatja a kárpátaljai lakosok normális kapcsolattartását Magyarországgal és az Európai Unió más országaival.

Ukrajnában a Legfelső Tanács elé terjesztették a nemzeti kisebbségekről és Ukrajna őshonos kisebbségeiről szóló törvénytervezeteit. A törvénytervezetek rendkívül diszkriminatívak, nem felelnek meg a hatályos alkotmánynak, Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásainak, a jelentős ukrajnai kisebbségek jogos elvárásainak. Szövetségünk – több ukrajnai kisebbségi szervezet támogatásával – módosítási javaslatokat nyújtott be a nemzeti kisebbségekről szóló törvénytervezethez, illetve levélben kérte Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy terjessze ki az őshonos kisebbségekről szóló törvény hatályát a kárpátaljai magyarságra is. Továbbra is meggyőződésünk, hogy a soknemzetiségű Ukrajna területi egységének helyreállítása, a társadalmi béke és a stabilitás fenntartása nem valósíthatóak meg az alkotmányban foglalt nemzetiségi jogok, a nemzetközi kötelezettségvállalások és a nemzeti közösségek igényeinek megfelelő biztosítása nélkül.

Az Ukrán Oktatási Minisztérium és Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma tárgyalásokat folytat, többek között a kárpátaljai magyar és a magyarországi ukrán nemzeti közösségek oktatási helyzetéről. A tárgyalásokra az érintett közösségek képviselői nem kaptak meghívást, ugyanakkor szakmai konzultációk történtek. A KMKSZ Választmánya úgy véli, hogy az anyanyelven történő oktatáshoz való jog az alapvető emberi jogok része. A hatályban lévő, idevágó ukrán törvények diszkriminatívak, és igen jelentős mértékben korlátozzák a kárpátaljai magyarság meglévő jogait. A hatályos oktatási és nyelvtörvény keretein belül a kárpátaljai magyarság oktatási igényeinek kielégítése nem valósítható meg. A tervezett intézkedések a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás degradációjához, a magyar pedagógusok állásvesztéséhez, a kivándorlás felgyorsulásához vezethetnek.

Vidékünk egyik legjelentősebb problémája a határátkelés kérdése. A határokon való átlépés lassúsága, kényelmetlensége akadályozza a kapcsolattartást, gátolja Kárpátalja gazdasági fejlődését. A kérdés egyetlen hosszú távú megoldási lehetősége: új határátkelők nyitása és a meglévők bővítése, korszerűsítése. A KMKSZ Választmánya arra kéri az ukrán és a magyar kormányt, hogy mielőbb egyezzenek meg a Nagypalád–Nagyhódos határátkelő megnyitásáról, a beregszászi elkerülő út építéséről, új Tisza-híd építéséről, az autópálya-összeköttetés megteremtéséről az ukrán–magyar határon.

A kárpátaljai magyarság megmaradása és fejlődése szempontjából rendkívül fontosak a magyar kormány által nyújtott támogatások, melyeket a Szövetségünk részvételével létrehozott alapítványok bonyolítanak. Örvendetes, hogy a nehéz gazdasági helyzet, az alapítványok ellen folytatott alaptalan bűnvádi eljárások ellenére folytatódik a szociális támogatások folyósítása és Kárpátalja oktatási, szociális, egészségügyi intézményeinek felújítása.

A KMKSZ Választmánya üdvözli, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanács levélben fordult Ukrajna államelnökéhez és főügyészéhez a KMKSZ által létrehozott jótékonysági alapítványok ellen folytatott alaptalan eljárások leállítása ügyében.

A KMKSZ továbbra is támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit, és a kárpátaljai magyarság, Kárpátalja fejlődésének érdekében nyitott az együttműködésre valamennyi politikai erővel.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

A KMKSZ Választmánya, Jánosi, 2021. június 27.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagydobrony legendája

„Ki tud a világban az ötezerkétszáz nagydobronyi mártírról, a kárpátaljai színmagyar nagyközség eltűnéséről? Pedig amikor a szovjet ezt a nagyközséget a föld színével egyenlővé tette, lakosságát kiirtotta, már másfél éve béke volt a világon. Moszkva ekkor már két esztendeje békésen bábáskodott egész Kárpátalján (…) Az egyetlen forrás ma, ahol még nyomára lehet akadni ennek a mártírközségnek, Révai Nagy Lexikona” – idézi Balla Gyula kisebbségkutató a nagydobronyi tragédiáról Árkay László – a müncheni Nemzetőr című lapban 1977-ben megjelent - mondatait. Az Árkay terjesztette, főképp a nyugati emigrációban ismert és mesélt legenda szerint 1946 júliusában a szovjet hatóságok elrendelték a frissen betakarított termés beszolgáltatását. A helyiek vonakodtak e parancsnak engedelmeskedni, páran félelemből mégis egybehordták gabonájukat a kijelölt helyre. Valaki azonban felgyújtotta e gabonahalmazt, s e cselekedet irtózatos megtorlást vont maga után. A nagyközséget körbevették, és nehézbombázókk

Fegyvereket osztogatnak Ukrajna határ menti megyéiben

Ukrajna határ menti megyéiben az illetékes hatóságok elkezdték a lőfegyverek kiadását a területvédelmi egységeknek. Februárig minden megyében fel lesz fegyverezve a területvédelem – közölte a strana.news hírportál az Espresso televízióra hivatkozva. Fedor Veniszlavszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a csatornának elmondta, hogy Ukrajna minden határ menti megyéjében a területvédelmi dandároknak kiadják a fegyvereket, és meghatározzák számukra az állomáshelyeket. A honatya jelezte, hogy pénteken beszélt az ukrán fegyveres erők területvédelmi erőinek parancsnokával, aki megerősítette, amit a televíziós műsorban bejelentett - tudatta a Kárpát.in.ua. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Döntött a bíróság: ez vár Porosenkóra

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta - tudatta az MTI. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét - így nem utazhat külföldre -, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát. Porosenko támogatására megjelent Stefan Füle, az Európai Bizottság volt EU-bővítési biztosa is. A volt államfő - aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - hétfőn érkezett vissza Varsóból Kije

Porosenko: "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek"

Petro Porosenko ex-elnök Facebook-videóüzenetben értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy visszatér Ukrajnába. "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek: január 17-én 09:10-kor repülővel visszatérek Ukrajnába Varsóból" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Porosenkót. Az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetőjét december 20-án gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel. Pár nappal később a főügyészség közölte: beadványukban 1 milliárd hrivnya óvadék kiszabását kérik a bíróságtól cserében azért, hogy az exelnök szabadlábon védekezhessen.   A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel, mert szerintük az Ukrajnában Vlagyimir Putyin elnök "komájaként" is emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen, illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen ki

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol