Ugrás a fő tartalomra

Bankkártyával fizet? Ezzel jó, ha tisztában van!

Ukrajnában aránytalanul nagy a kereskedői díj és a bankközi jutalék.

A pénzintézetek több módszerrel is a bankkártya használatára buzdítják az ügyfeleket, egyre több leolvasót, azaz terminált, illetve pénzkiadó automatát telepítenek a forgalmasnak, illetve a viszonylag népszerűnek számító helyekre. Mindez számukra óriási összegbe kerül. Az egyik legnagyobb ukrán pénzintézet, a PrivatBank például csak a leolvasók, illetve a pénzkiadó automaták hálózatának bővítésére több mint 750 milliárd hrivnyát fordított - olvasható a Kárpáti Igaz Szó cikkében.

A bankkártyát elfogadó helyek vezetői 1,5 százalék kereskedői díjat fizetnek a banknak a kliensek szélesebb körű kiszolgálásának lehetőségéért. Emellett a pénzintézetek is fizetnek egymásnak: az ügyfél bankja a kiszolgálónak az összeg átutalásáért. Ez a bankközi jutalék, ami átlagosan a továbbított pénz 1,2 százaléka.

A gond csak az, hogy ez a százalék sokkal magasabb az európai országok mutatóinál. A bankok magyarázata szerint ennek oka, hogy az ukránok átlagosan 240 hrivnyát (8 euró) mozgatnak. A fejlett országokban ez legalább 5-ször nagyobb összeg, a terminálok, illetve az automaták működtetése pedig hasonló árakon mozog.

A parlamentben már több törvénytervezetet is bejegyeztek, melyek 1,5 százalékról 0,5-re csökkentenék a kereskedői díj mértékét. Negyedannyira módosítanák a bankközi jutalék mértékét is, 1,2 százalék helyett 0,3 százalékot szabványosítanának. Amennyiben ezek a számok lépnek életbe, úgy várható a bankok felháborodása, aminek következménye a kártyahasználatot segítő berendezések hálózatának szűkítése lehet.

A pénzintézetek saját ajánlattal álltak elő, melyben július 1-től 1,2, egy évvel később 1, 2023 júliusától pedig 0,9 százalékban határoznák meg a kereskedői díj mértékét.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén

Feladta a háromgyermekes kárpátaljai édesanya szervezete a harcot a rákkal szemben

Szomorú hírt tett közzé közösségi oldalán a „Nagyszőlős” Jótékonysági Alapítvány. A közleményben arról számoltak be, hogy életét vesztette az a háromgyermekes édesanya, akinek családja a szervezethez fordult segítségért év elején. A nagyszőlősi járási Nagycsongováról (Borzsavszke) származó Maruska Marina másfél éve rákkal küzdött. Szeptember 16-án a szervezete feladta a harcot a betegséggel szemben - tudatta a Kárpátalja ma. Őszinte részvétünk a gyászoló családnak!