Ugrás a fő tartalomra

Börtön járna a cigarettacsempészésért Ukrajnában az új törvényjavaslat szerint


Ukrajnában tíz éve törölték el az államhatáron át való csempészésért járó büntetőjogi felelősséget. Az enyhítést annak érdekében vezették be, hogy csökkentse a hatalom nyomását az üzleti életre, és a csempészettel kapcsolatos ügyek ne húzódjanak el, az elkövetőket gyorsabban vonják felelősségre, igaz csak adminisztratív felelősségre vonásról van szó. Ugyanakkor ez egyszerűsítette a csempészett áru elkobzását, mivel nem kellett megvárni az ügyek bírósági tárgyalását.

Az elmúlt 10 év alatt a csempészet növekedésével az elkobzott áruk száma nem nőtt, a bűnözői szervezett csoportok csak fokozták tevékenységüket. Elkerülik a nyomozást, bátran vonnak be tisztviselőket a csempészásbe és merészebb bűncselekményeket követnek el. Ez az enyhítés az Ukrajna határain átívelő csempész-útvonalak valódi fellendüléséhez vezetett. A Legfőbb Ügyészség évi 45 milliárdos veszteségről beszél a vám-illetékek befizetésének elkerülése miatt, az államfő pedig 300 milliárd hrivnyás állami veszteségről számolt be.

Áprilisban az elnök törvényjavaslatot terjesztett be a Parlamentbe a csempészetért járó büntetőjogi felelősségre vonás visszaállításáról. Számos hasonló törvényjavaslatot is regisztráltak a parlamentben. Ennek oka – a jövedéki termékek csempészetének és a feketepiacnak a növekedése. Elsősorban a cigarettáról van szó. Kantar Ukrajina adatai szerint az illegális kereskedelem szintje 2021-ben meghaladta a 12,8%-ot. A költségvetésből tavaly több mint 5 milliárd hrivnya esett ki, az idei veszteség a jóslatok szerint 12 milliárd hrivnya lehet.

Hasonló a helyzet a műszaki cikkek, a ruházat, a gyógyszerek és egyéb áruk importjával. Danyilo Hetymancev, az illetékes pénzügyi bizottság elnöke szerint a csempészet annyira elterjedt, hogy már nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Éppen ezért a jelenlegi elkobzás és pénzbírságok helyett szigorúbb büntetéseket vezetnek be.

A csempészet, valamint az előre jelzett árfolyamtól való eltérés negatívan befolyásolja a vám illetékből származó bevételeket. Így a hatóságok arra számítanak, hogy a csempészet elleni sikeres küzdelem esetleg likvidálja a költségvetésben keletkező „réseket”.  

Az 5420-as számú törvényrendelet szerint árucsempészésért büntetőjogi felelősséget járna, külön cikkelyben kiemelve a jövedéki termékek csempészését.

Az 56,75 – 454 ezer hrivnyás összegű csempészáruért járó bírság várhatóan 340-680 ezer hrivnya, vagy 3-6 év börtönbüntetés lenne.

Ha egy korábban elítélt személy, tisztviselő vagy bűnbanda követi el a nagy mennyiségű csempészést, a pénzbírság 2 millió hrivnyára emelkedik, a szabadságvesztés időtartama 6–11 év, a vagyonelkobzás és közjog gyakorlásától való eltiltás.  

Denisz Monasztirszkij, a szakbizottság elnöke az ilyen szigorú büntetéseket azzal magyarázza, hogy a csempészésért járó bírságoknak jelentőseknek kell lenniük.

Áruk, többek között jövedéki termékek csempészéséért börtönbüntetés jár Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Litvániában, Svédországban, Németországban és Olaszországban.

A legnépszerűbb csempészáru – a cigaretta. Szerhij Dancsenko, az Állam Határőrszolgálat szóvivője elmondása szerint, az illegális cigaretta Ukrajnába Fehéroroszországból, Transznisztriából (Dnyeszteren túli  régió) és Oroszországból érkezik. Ukrajnából pedig a cigarettát megpróbálják átjutattni az európai határokon, mivel ott magasabb a jövedéki adó, és az árkülönbségen jól lehet keresni. A fő cél Lengyelország, valamint Ukrajna többi európai szomszédja.

Okszana CSOPAK (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !