Ugrás a fő tartalomra

Csernicskó István: a cél, hogy a magyar gyerekek írjanak, olvassanak és beszéljenek ukránul

Kárpátaljára látogatott Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának munkacsoportja június 7-én és 8-án. A programsorozat június 8-án kerekasztal-megbeszéléssel folytatódott, mely után Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora nyilatkozott a sajtónak.

"A kerekasztal minden résztvevője kivétel nélkül egyetértett abban, hogy a célunk az, hogy a kárpátaljai magyar gyerekek az iskolában jól megtanuljanak ukránul. Abban azonban már nem nagyon volt konszenzus, hogy hogyan lehet ezt a célt elérni. A gyakorló pedagógusok, akik nap mint nap találkoznak a magyar ajkú gyerekekkel az iskolában, amellett foglaltak állást, hogy a gyerekeket elsőként beszélni kellene megtanítani ukránul. Azt kellene elérni, hogy a gyerek értse, amit neki ukránul mondanak, ki tudja fejezni a gondolatait, megtanuljon írni és olvasni ezen a nyelven. Míg főleg a megyei oktatási hivatal képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy nagyon fontos a független tesztelésre való felkészülés. A kérdés és a vita akörül bontakozott ki, hogy igazából a külső független tesztelés (ZNO) ukrán nyelvből és irodalomból nem arra készít fel, hogy az ember tudjon beszélni ukránul, megértse, amit tőle kérdeznek, amit neki mondanak, hanem elsősorban elméleti tudásanyagot kell bemagolni, elsajátítani ahhoz, hogy eredményesen le tudja tenni az ember ezt a vizsgát. A cél az volna, hogy a gyerekek megtanuljanak írni, olvasni, beszélni ukránul, valamint sikeresen letegyék az érettségit is" – foglalta össze gondolatait Csernicskó István.

Majd hozzátette: ezzel a kijevi minisztérium képviselői is kezdtek egyetérteni. A megoldás az lenne, ha az állami követelményeket módosítanák. Az idegen nyelvből jóváhagyott minisztériumi követelményekben konkrétan szerepel az, hogy az elemi és az általános iskola végére és az érettségire milyen nyelvtudásszintet kell elérni a gyereknek. És a ZNO ezt a nyelvtudást méri fel. Ukrán nyelvből viszont nincs ez megfogalmazva, ami fontos lenne a felkészítés során - idézte a Kárpátalja ma Csernicskó Istvánt.

"Azt akarjuk elérni, hogy a tanuló aláhúzza egy mondatban a mondatrészeket, és bemagolja a nyelvtani szabályokat, vagy azt, hogy ha megkérdezzük tőle, merre van a vasútállomás, akkor probléma nélkül tudjon erre válaszolni?" – tette fel a kérdést a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !