Ugrás a fő tartalomra

Egyenként akarja levadászni az oligarchákat az ukrán elnök


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön rendeletet írt alá, amelyben jóváhagyta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) június 18-i határozatát, amely alapján azonnali hatállyal három évre szankciókkal sújtott 540 vállalatot és 538 személyt, utóbbiak között Dmitro Firtas ukrán és Pavel Fuksz ukrajnai érdekeltségekkel is rendelkező orosz üzletembert - közölte az MTI.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a szankciók alá vetett személyek között van Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló több üzletember, mint például Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami gázvállalat vezérigazgatója, Oleg Gyeripaszka pénzügyi és ipari vállalkozó, Oroszország egyik leggazdagabb üzletembere, Roman Rotenberg pénzügyi és sportvállalkozó, továbbá olyanok, akik a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében harcoltak a szakadárok oldalán, mint Igor Bezler - aki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tudomása szerint az orosz titkosszolgálat tagja, korábban a kelet-ukrajnai szakadárok egyik parancsnoka volt - és a Wagner csoport elnevezésű orosz zsoldoshadsereg tagjai.

A büntetőintézkedés alá vont orosz állampolgároknak zárolják ukrajnai vagyonukat, tilost pénzt kivinniük Ukrajnából, emellett törlik vízumukat, és megtiltják nekik a beutazást az országba.

A Firtasra és Fukszra vonatkozó rendelkezésben ezen felül szerepel, hogy korlátozzák ukrajnai kereskedelmi tevékenységüket, se be-, se kiviteli, se tranzitszállításokat nem végezhetnek, bizonyos engedélyeket, amelyeket korábban szereztek, visszavonnak tőlük, nem vehetnek részt privatizációban és állami vagyon bérlésében sem.

Ezen felül a szankcionált személyek elveszítik összes állami kitüntetésüket.

Firtassal szemben a titánüzletben való részvétele miatt vetettek ki szankciót. Az ukrán hírszerzés információi alapján hosszú ideig szállított nyersanyagot olyan oroszországi katonai vállalkozásoknak, amelyek szankciók alatt állnak. Firtas 2014 tavasza óta Bécsben tartózkodik, ahol az Egyesült Államok kérésére letartóztatták. Az Egyesült Államokban azzal vádolják, hogy megvesztegetéssel engedélyt szerzett Indiában titánérc kitermelésére, amit vállalkozása onnan az Egyesült Államokba készült szállítani.

Pavel Fukszot a kijevi székhelyű Golden Derrik elnevezésű - 2017-ben East Europe Petroleum névre átkeresztelt -, gázkitermeléssel foglalkozó vállalat miatt sújtották szankcióval.

Zelenszkij meghosszabbította továbbá 55 orosz bank és pénzügyi vállalkozás ellen a büntetőintézkedéseket. Ezek között van a Szberbank Rosszii és a Gazprombank is. Az UNIAN hírügynökség szerint ezek főként Oroszország területén vannak bejegyezve, de némelyikük az Oroszország által 2014-ben Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, illetve a Donyec-medence megszállt területein működik.

Az Euronews szerint Volodimir Zelenszkij listát szeretne felállítani az országban működő oligarchákról, és - többek között - eltiltaná őket attól, hogy politikai pártokat támogassanak.

"Oligarchamentes országot építünk. Negyvenmillió ember országát építjük, nem a száz leggazdagabbét. Egy olyan országot, ahol az állam valóban segíti a vállalkozásokat, de a nagy cégek nem az állami költségvetésből élnek" - mondta az elnök.

Ez a törekvés összhangban van az ország NATO-csatlakozásával is: Joe Biden amerikai elnök nemrég azt mondta, hogy a korrupció az ukrán csatlakozás egyik legnagyobb akadálya.

Oligarchának számítanak azok, akik az alábbi négy, meglehetősen puha állításból legalább háromnak megfelelnek: politikailag aktívak, több mint 2,2 milliárd hrivnya vagyonuk van, jelentős befolyást gyakorolnak a sajtóra, és monopóliumuk van valamiből.

A törvényt egyszerre tartják túl szigorúnak és túl puhának az országban. Alekszej Jakubin, a kijevi műszaki egyetem oktatója azt mondta az Euronews érdeklődésére, hogy a törvény nem határozza meg pontosan, hogy mit jelent a politikai- és médiabefolyás.

"Egyesek puszta politikai marketingfogásnak látják az elnök ötletét, míg mások úgy gondolják, túl messzire megy, és nem tartja tiszteletben az alkotmányt" - mondta a tudós. "Több százan tartozhatnak ezekbe a kategóriákba, ők most idegesek lehetnek, hogy vajon őket is célbaveszik-e, míg másokat nem."

A törvényjavaslatot mások politikai leszámolásként értelmezik. Idén májusban hazaárulással vádolták meg Viktor Medvedcsukot. Az oroszbarát parlamenti képviselő Putyin egyik bizalmasának számít, több nagyvállalat és tévétársaság tulajdonosa, valamint Zelenszkij elnök egyik potenciális kihívója. Az ukrán sajtó szerint azonban Oroszország érdekeit szolgálja a Krímben, és tévécsatornái folyamatosan orosz propagandát folytatnak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !