Ugrás a fő tartalomra

Kijev kiemelt terve, hogy leállítsa az Északi Áramlat-2-őt


Az Észak Áramlat-2 terve biztonsági kihívást jelent Ukrajnának, és az orosz gázvezeték üzembe helyezése elfogadhatatlan - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn, amikor telefonon beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökkel.

Az ukrán elnöki iroda sajtóközleménye szerint a beszélgetés során szót ejtettek a két ország közötti párbeszédnek a legmagasabb szinten való folytatásáról. Zelenszkij megerősítette, hogy érvényben van a brit miniszerelnöknek szóló meghívás a "Krími platform" elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó csúcstalálkozóra, amelyet augusztus végén, Ukrajna függetlenné válásának harmincadik évfordulója alkalmából rendeznek meg Kijevben - írja az MTI.

Közben Jurij Vitrenko a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője a Facebookon közzétett videoüzenetében arról értekezett, hogy az Egyesült Államok kongresszusának és elnöki adminisztrációjának bevonásával miképpen lehetne megállítani az Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását.

"Kiemelt tervünk, hogy leállítsuk az Északi Áramlat-2-őt az amerikai végrehajtó hatalmi ággal együtt" - hangsúlyozta. Szavai szerint többféle megoldás is létezik, és "vannak pozitív tendenciák". Hozzátette, hogy az amerikai külügyminisztérium jelenleg fontolgatja szankciók bevezetését a gázvezeték üzemeltetőjével szemben. Ezen felül mérlegelik olyan szankciók bevezetését, amelyek lehetetlenné teszik a gázvezeték tanúsítási dokumentumainak beszerzését.

"A kérdés egyelőre nyitott, de az amerikai kormányzat most leállíthatja az Északi Áramlat-2-őt. Kiemelt prioritásunk, hogy meggyőzzük az Egyesült Államokat: ezt most tegyék meg" - szögezte le.

Elmondta, hogy ezen kívül az ukrán fél tárgyal az amerikai kongresszussal, amely meggyőzheti az adminisztrációt, hogy tartsa magát a kongresszus korábbi döntéséhez és vezessen be szankciókat az Északi Áramlat-2 ellen.

Vitrenko megjegyezte, hogy létezik egy készenléti terv is: ha az amerikai kormányzat még sem vezet be szankciókat, akkor a kongresszus további jogszabályokat fogad el, amelyek továbbra is szankciók bevezetésére kényszerítik az adminisztrációt, illetve lehetetlenné teszik azok bevezetésének megkerülését.

Joe Biden amerikai elnök májusban jelentette be az Északi Áramlat-2 gázvezeték német-orosz projektjét kivitelező cégek ellen kivetett amerikai szankciók visszavonását.

Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart. A mintegy 1200 kilométer hosszú új vezeték befejezéséhez még 80 kilométer hosszúságban kell lerakni csöveket. Kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !