Ugrás a fő tartalomra

Kijevnek fontos, hogy Biden kiállt Putyin előtt Ukrajna szuverenitása mellett

Kijevnek az a fontos, hogy Joe Biden amerikai elnök a Vlagyimir Putyin orosz államfővel szerdán Genfben tartott csúcstalálkozóján kiállt Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, továbbá új megközelítésben tett említést a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtásáról is - jelentette ki csütörtökön Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az UNIAN hírügynökségnek.

A tisztségviselő kiemelte, hogy a két elnök találkozója részben meghatározta a nemzetközi politika, valamint a Washington és Moszkva közötti kétoldalú kapcsolatok helyzetét. Véleménye szerint óriási ideológiai különbség van a két ország között, ami a globális biztonságot tekintve, további párbeszédet igényel. A legfontosabb témákat szerinte csak kinyilatkoztatások formájában érintették.

Podoljak meglátása szerint az amerikai elnök számára ez a csúcstalálkozó az alapvető álláspontok kifejezésére szolgált. "Amerika visszatér a globális menetrendhez. Visszatér a mélyebb együttműködésre európai szövetségeseivel. Az Egyesült Államok egyértelműen kimondja, milyen következményekkel jár Oroszország számára ha ellene vagy partnerei ellen destruktív lépéseket tesz. Ugyanakkor azt is felvázolta, milyen problémákat tudnak együtt megoldani" - fejtette ki a tanácsadó.

Szavai szerint ami Ukrajna számára fontos, hogy Biden egyértelműen kiált Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett. Megemlítette a minszki megállapodásokat is, de más megfogalmazásban: meg kell erősíteni a diplomáciai erőfeszítéseket a végrehajtásuk érdekében. "Ez fontos, mert ez kissé új megközelítést jelent. A valóság némileg eltér attól, mint ami volt akkoriban, amikor megfogalmazták a minszki megállapodásokat, és meghatározták bennük a végrehajtás sorrendjét és logisztikáját. Vagyis ha nem is hangzott el közvetlenül, de szó van a korszerűsítés bizonyos igényéről" - magyarázta Podoljak.

A tanácsadó emlékeztetett arra, hogy az ukrán fél aktívan dolgozott minden szinten a minszki megállapodások "megfelelőbb" olvasatán, így Biden szavai gyakorlatilag Kijev álláspontjának a támogatását tükrözték.

"Jelzésértékű, hogy Oroszország elnöke mennyire másképp kommentálta ezt. Valójában először ismerte el nyilvánosan, hogy elutasít minden javaslatot arra vonatkozóan, hogy a minszki megállapodások a valóságban miként valósíthatók meg, és csak azok politikai részének végrehajtását követeli. Vagyis az Oroszországi Föderáció vezetését csak az érdekli, hogy miközben folytatódik a megszállás, választásokat rendezzenek Donyeckben és Luhanszkban, és rögzítsék az úgynevezett +különleges státusát+ a megszállt területeknek. Ugyanakkor teljesen figyelmen kívül hagyják a biztonsági kontextust. Ez nem logikus. És nagyon jó, hogy ezt a megközelítést a világközösség, így az Egyesült Államok sem igazán támogatja, amint arról tegnap megbizonyosodtunk" - összegezte az ukrán tanácsadó.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !