Ugrás a fő tartalomra

Komolyan gondolja a NATO Ukrajna csatlakozását a szövetséghez, vagy csak a mézes madzagot húzzák Kijev előtt?


Dmitro Kuleba külügyminiszter arra számít, hogy Ukrajna 2022-ben megkapja a NATO-tól a belépéshez szükséges tagsági cselekvési tervet, mert szerinte az ország már túlteljesítette a reformkövetelményeket – adta hírül a Kárpát.in.ua hírportál.

Az ukrán diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy sem a 2014-es, sem a 2016-os, sem pedig a 2018-as NATO-csúcsértekezletek nyilatkozataiban nem történt említés a tagsági cselekvési tervről Ukrajna vonatkozásában. „Ezért a mostani nyilatkozat nagyon jó számunkra” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a partnereknek mindig őszintén mondja, hogy a jó nyilatkozatok után jó cselekedeteknek kell következniük. Szerinte ilyen jó cselekedet lesz, ha Ukrajnának 2022-ben megadják a tagsági cselekvési tervet.

Kuleba közölte, hogy Ukrajnának folytatnia kell a reformokat, de már elegendő van belőlük a tagsági cselekvési tervhez. „Ukrajna már elegendő számú reformot hajtott végre, ezért amikor azt mondják nekünk, hogy még több reformra van szükség, akkor egyetlen kérdésem van csak: mennyi kell még?” – mutatott rá a külügyminiszter.

Újságírói kérdésre válaszolva Kuleba elmondta, Ukrajna nem fog elismerni semmilyen megállapodást, amit róla, de a részvétele nélkül köt Vlagyimir Putyin orosz államfő Joe Biden amerikai elnökkel.

Hangsúlyozta, Kijev nem gondolja, hogy Putyin és Biden szerdai genfi találkozóján valamilyen megállapodást kötnének Ukrajna háta mögött. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Putyint Biden hívta találkozóra, amikor Oroszország kiélezte a helyzetet Ukrajna határán és a megszállt területeken. Ezért a meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajna a két elnök megbeszéléseinek fontos témája lesz, jóllehet Oroszország azt állítja, hogy csak a témák egyike lesz.

Kuleba mindenkit arról biztosított, hogy a Külügyminisztérium készen áll az operatív reagálásra az események bármilyen forgatókönyv szerinti alakulására.

A külügyminiszter kommentálta Németország azon álláspontját is, hogy nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának.

Kuleba emlékeztetett arra, hogy Németországban idén ősszel parlamenti választásokat tartanak, és új kormány alakul. Ukrajna az új német kormányban bízik.

„Ez a kormány nem változtat álláspontján. De ősszel, a választások eredményének megfelelően, új kormány lesz Németországban. És mi már azon dolgozunk, hogy az új kormány megváltoztassa álláspontját ebben a kérdésben”- mondta a külügyminiszter.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !