Ugrás a fő tartalomra

Lavrov neonácizmussal és nacionalizmussal vádolja az ukránokat

Az ukrajnai válság rendezésről szóló minszki megállapodások minden aláírójának meg kell ismételnie, hogy elkötelezett a végrehajtásuk iránt - jelentette ki Helga Maria Schmid, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján.

"Minden megteszek, ami tőlem telik, hogy hozzájáruljak a (kelet-ukrajnai) konfliktus békés rendezéséhez. Ez azonban lehetetlen anélkül, hogy a minszki megállapodások valamennyi aláírója megerősítse kötelezettségvállalásait, és hogy újult erővel kezdjen hozzá végrehajtásukhoz" - mondta Schmid, egyúttal sürgetve a "normandiai négyek" - Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország - 2019 decemberi csúcstalálkozóján elért megállapodások valóra váltását.

Fontosnak nevezte, hogy a genfi csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök is leszögezte: a rendezés érdekében végre kell hajtani a minszki megállapodásokat. Kifogásolta, hogy az ukrajnai az EBESZ-megfigyelők munkáját akadályozzák, különösen a szakadárok kezén lévő területeken. Sürgette a határátkelőhelyek megnyitását, amelyek 96 százalékát lezárták.

Lavrov a közös sajtótájékoztatón abban hibáztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy a "normadiai négyek" párizsi csúcstalálkozóján, az előzetesen szakértői szinten elért megállapodás dacára, három pont kivételével elutasította teljes a csapatszétválasztást a délkelet-ukrajnai demarkációs vonal mentén. Ezzel szerinte nemcsak konzerválta, hanem súlyosbította is a helyzetet.

Hangsúlyozta, hogy az EBESZ különleges megfigyelő missziójának haladéktalanul, világosan és részrehajlás nélkül kell rögzítenie a fegyvernyugvás megsértésének eseteit és hatékonyabban kellene működnie. Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy Kijevnek a rendezés érdekében közvetlen tárgyalásokba kellene bocsátkoznia Donyeckkel és Luhanszkkal, amire továbbra sem hajlandó.

Emlékeztetett egy, tavaly év végén megjelent, a 2017 kezdetétől 2020 szeptemberéig terjedő időszakot feldolgozó EBESZ-jelentésre, amely megállapította, hogy az ukrán fegyveres erők tüzének háromszor annyian estek áldozatául, mint ahányan a kijevi kormány által ellenőrzött területeken. Sürgette, hogy a szervezet hozza nyilvánosságra a konfliktus egész idejére vonatkozó adatait, amely az emberáldozatok és az infrastrukturális károk mellett az agresszív nacionalizmus és a neonácizmus megnyilvánulásait is megnevezné. Kifogásolta, hogy az EBESZ különleges missziója nem tesz eleget annak a felhatalmazásának, hogy megfigyelje az emberi jogok betartását Ukrajna egész területén.

Lavrov hangsúlyozta, hogy a délkelet-ukrajnai konfliktus kizárólag a minszki megállapodás maradéktalan és következetes végrehajtása révén rendezhető. Közölte azt is, hogy Oroszország hamarosan meg fogja vitatni Törökországgal Ukrajna NATO-ba való "behúzásának" problémáját.

Az orosz külügyminiszter úgy vélekedett, hogy az EBESZ képes lenne nagyobb szerepet játszani a nemzetközi ügyekben. Kifejezete reményét, hogy eredményesen tud majd együttműködni Schmiddel, egyebek között az általa koordinált szervezet működésének ügyében, amely az orosz diplomácia vezetője szerint "fejlődésének nem a legjobb szakaszában van". Bejelentette, hogy hamarosan Oroszországba látogat Teresa Ribeiro, az EBESZ médiaszabadságért felelős képviselője.

Schmid elmondta, hogy megvitatta vendéglátójával annak a lehetőségét, hogy idén "öt plusz kettő" formátumban tanácskozást hívjanak össze a Dnyesztermellékről, Moldova, Dnyeszteren túli területek, az EBESZ, Oroszország és Ukrajna, valamint az Egyesült Államok és az EU megfigyelőinek részvételével. Megköszönte Oroszországnak a hegyi-karabahi konfliktus rendezése érdekében tett erőfeszítéseit.

Lavrov korainak ítélte még arról nyilatkozni, milyen hatással lehet a hegyi-karabahi válságra, hogy Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök pártja a voksok 53,92 százalékával megnyerte az előrehozott örményországi választásokat. Mint mondta, Moszkva abból indul ki, hogy mind a háborút lezáró háromoldalú megállapodás, mind a gazdasági együttműködés felélénkítéséről és a blokád feloldásáról szóló háromoldalú megállapodás működik, és megfelel az összes érintett fél érdekeinek.

Korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője meggyőzőnek nevezte Pasinján sikerét.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !