Ugrás a fő tartalomra

Lavrov neonácizmussal és nacionalizmussal vádolja az ukránokat

Az ukrajnai válság rendezésről szóló minszki megállapodások minden aláírójának meg kell ismételnie, hogy elkötelezett a végrehajtásuk iránt - jelentette ki Helga Maria Schmid, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján.

"Minden megteszek, ami tőlem telik, hogy hozzájáruljak a (kelet-ukrajnai) konfliktus békés rendezéséhez. Ez azonban lehetetlen anélkül, hogy a minszki megállapodások valamennyi aláírója megerősítse kötelezettségvállalásait, és hogy újult erővel kezdjen hozzá végrehajtásukhoz" - mondta Schmid, egyúttal sürgetve a "normandiai négyek" - Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország - 2019 decemberi csúcstalálkozóján elért megállapodások valóra váltását.

Fontosnak nevezte, hogy a genfi csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök is leszögezte: a rendezés érdekében végre kell hajtani a minszki megállapodásokat. Kifogásolta, hogy az ukrajnai az EBESZ-megfigyelők munkáját akadályozzák, különösen a szakadárok kezén lévő területeken. Sürgette a határátkelőhelyek megnyitását, amelyek 96 százalékát lezárták.

Lavrov a közös sajtótájékoztatón abban hibáztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy a "normadiai négyek" párizsi csúcstalálkozóján, az előzetesen szakértői szinten elért megállapodás dacára, három pont kivételével elutasította teljes a csapatszétválasztást a délkelet-ukrajnai demarkációs vonal mentén. Ezzel szerinte nemcsak konzerválta, hanem súlyosbította is a helyzetet.

Hangsúlyozta, hogy az EBESZ különleges megfigyelő missziójának haladéktalanul, világosan és részrehajlás nélkül kell rögzítenie a fegyvernyugvás megsértésének eseteit és hatékonyabban kellene működnie. Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy Kijevnek a rendezés érdekében közvetlen tárgyalásokba kellene bocsátkoznia Donyeckkel és Luhanszkkal, amire továbbra sem hajlandó.

Emlékeztetett egy, tavaly év végén megjelent, a 2017 kezdetétől 2020 szeptemberéig terjedő időszakot feldolgozó EBESZ-jelentésre, amely megállapította, hogy az ukrán fegyveres erők tüzének háromszor annyian estek áldozatául, mint ahányan a kijevi kormány által ellenőrzött területeken. Sürgette, hogy a szervezet hozza nyilvánosságra a konfliktus egész idejére vonatkozó adatait, amely az emberáldozatok és az infrastrukturális károk mellett az agresszív nacionalizmus és a neonácizmus megnyilvánulásait is megnevezné. Kifogásolta, hogy az EBESZ különleges missziója nem tesz eleget annak a felhatalmazásának, hogy megfigyelje az emberi jogok betartását Ukrajna egész területén.

Lavrov hangsúlyozta, hogy a délkelet-ukrajnai konfliktus kizárólag a minszki megállapodás maradéktalan és következetes végrehajtása révén rendezhető. Közölte azt is, hogy Oroszország hamarosan meg fogja vitatni Törökországgal Ukrajna NATO-ba való "behúzásának" problémáját.

Az orosz külügyminiszter úgy vélekedett, hogy az EBESZ képes lenne nagyobb szerepet játszani a nemzetközi ügyekben. Kifejezete reményét, hogy eredményesen tud majd együttműködni Schmiddel, egyebek között az általa koordinált szervezet működésének ügyében, amely az orosz diplomácia vezetője szerint "fejlődésének nem a legjobb szakaszában van". Bejelentette, hogy hamarosan Oroszországba látogat Teresa Ribeiro, az EBESZ médiaszabadságért felelős képviselője.

Schmid elmondta, hogy megvitatta vendéglátójával annak a lehetőségét, hogy idén "öt plusz kettő" formátumban tanácskozást hívjanak össze a Dnyesztermellékről, Moldova, Dnyeszteren túli területek, az EBESZ, Oroszország és Ukrajna, valamint az Egyesült Államok és az EU megfigyelőinek részvételével. Megköszönte Oroszországnak a hegyi-karabahi konfliktus rendezése érdekében tett erőfeszítéseit.

Lavrov korainak ítélte még arról nyilatkozni, milyen hatással lehet a hegyi-karabahi válságra, hogy Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök pártja a voksok 53,92 százalékával megnyerte az előrehozott örményországi választásokat. Mint mondta, Moszkva abból indul ki, hogy mind a háborút lezáró háromoldalú megállapodás, mind a gazdasági együttműködés felélénkítéséről és a blokád feloldásáról szóló háromoldalú megállapodás működik, és megfelel az összes érintett fél érdekeinek.

Korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője meggyőzőnek nevezte Pasinján sikerét.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagydobrony legendája

„Ki tud a világban az ötezerkétszáz nagydobronyi mártírról, a kárpátaljai színmagyar nagyközség eltűnéséről? Pedig amikor a szovjet ezt a nagyközséget a föld színével egyenlővé tette, lakosságát kiirtotta, már másfél éve béke volt a világon. Moszkva ekkor már két esztendeje békésen bábáskodott egész Kárpátalján (…) Az egyetlen forrás ma, ahol még nyomára lehet akadni ennek a mártírközségnek, Révai Nagy Lexikona” – idézi Balla Gyula kisebbségkutató a nagydobronyi tragédiáról Árkay László – a müncheni Nemzetőr című lapban 1977-ben megjelent - mondatait. Az Árkay terjesztette, főképp a nyugati emigrációban ismert és mesélt legenda szerint 1946 júliusában a szovjet hatóságok elrendelték a frissen betakarított termés beszolgáltatását. A helyiek vonakodtak e parancsnak engedelmeskedni, páran félelemből mégis egybehordták gabonájukat a kijelölt helyre. Valaki azonban felgyújtotta e gabonahalmazt, s e cselekedet irtózatos megtorlást vont maga után. A nagyközséget körbevették, és nehézbombázókk

Fegyvereket osztogatnak Ukrajna határ menti megyéiben

Ukrajna határ menti megyéiben az illetékes hatóságok elkezdték a lőfegyverek kiadását a területvédelmi egységeknek. Februárig minden megyében fel lesz fegyverezve a területvédelem – közölte a strana.news hírportál az Espresso televízióra hivatkozva. Fedor Veniszlavszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a csatornának elmondta, hogy Ukrajna minden határ menti megyéjében a területvédelmi dandároknak kiadják a fegyvereket, és meghatározzák számukra az állomáshelyeket. A honatya jelezte, hogy pénteken beszélt az ukrán fegyveres erők területvédelmi erőinek parancsnokával, aki megerősítette, amit a televíziós műsorban bejelentett - tudatta a Kárpát.in.ua. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Döntött a bíróság: ez vár Porosenkóra

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta - tudatta az MTI. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét - így nem utazhat külföldre -, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát. Porosenko támogatására megjelent Stefan Füle, az Európai Bizottság volt EU-bővítési biztosa is. A volt államfő - aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - hétfőn érkezett vissza Varsóból Kije

Porosenko: "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek"

Petro Porosenko ex-elnök Facebook-videóüzenetben értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy visszatér Ukrajnába. "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek: január 17-én 09:10-kor repülővel visszatérek Ukrajnába Varsóból" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Porosenkót. Az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetőjét december 20-án gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel. Pár nappal később a főügyészség közölte: beadványukban 1 milliárd hrivnya óvadék kiszabását kérik a bíróságtól cserében azért, hogy az exelnök szabadlábon védekezhessen.   A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel, mert szerintük az Ukrajnában Vlagyimir Putyin elnök "komájaként" is emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen, illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen ki

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol