Ugrás a fő tartalomra

Magyarul szólt be az ellenzéki politikus az ukrán parlamentben (videó)

Heves vita alakult ki Nesztor Sufrics, az oroszbarát Ellenzéki Platform-Életért (OPZS) képviselője és a magyar-ukrán kapcsolatok rendezésével megbízott kárpátaljai koordinátor, a Volodimir Zelenszkij elnök fémjelezte kormánypárt, a Nép Szolgája (SZN) frakcióvezetője, Mikola Tyiscsenko között az ukrán parlamentben - szúrta ki az Index. 

A hírt közlő strana.ua szerint Sufrics, aki nem mellesleg ungvári születésű, magyarul küldte melegebb éghajlatra a furcsa kárpátaljai akciójával köztudatba került Tyiscsenkót. 

A vita kormánypárti politikus vezette, a Magyarországgal való barátságért felelős parlamenti bizottság összetételéről szólt, az ellenzéki képviselő azt nehezményezte, hogy a testületben „Kolja" csak a saját embereit ültette be, akik nem feltétlenül értenek a magyar ügyekhez. 

A pódiumnál felszólaló Sufrics magyar szavakat keverve szólogatott be orosz és ukrán nyelven Tyiscsenkónak, amit a képviselők (már amelyik odafigyelt) tapssal és nevetéssel díjaztak. 

A parlamenti felszólalással foglalkozó ukrán lapok rendre azt írják, hogy Sufrics „magyarul sértegette" Tyiscsenkót, de ez minimum félremagyarázás. 

"Kolja, hol vagy te magyar, hát te obolonyi vagy"  –  vetette oda Tyiscsenkónak oroszul a magyar felmenőkkel is bíró ellenzéki politikus, majd néhány élc után megvillogtatta kissé tört magyar tudását. Obolony Kijev egyik kerülete. 

"Tessék, sok szeretet. Én megmondom, hogy ez a nép is nem lesz a legjobb a magyar-ukrán barátságba. És tudod, Kolja, mit mondom neked? Viszontlátásra!" – mondta indulatosan Sufrics. Az esetről felvétel is készült, bár meglehetősen zajos, éppen, hogy kivehető,  az ellenzéki politikus miről szónokol, Mintha arról is beszélne, hogy magyar rokonai is vannak. A nyelvtudás-fitogtatás 2 perc 11 másodpercnél kezdődik.

Megfigyelők szerint nem feltétlenül fog jót tenni a kárpátaljai magyarságnak, hogy éppen az az oroszbarát párt képviselője magyaráz a kormánypártnak arról, mi kell a magyarokkal való kapcsolat kiépítésében, aminek elnöke ellen éppen hazaárulás vádjával folyik eljárás. 

A Vlagyimir Putyin orosz elnök komájaként számon tartott Viktor Medvedcsuk ellen valóságos offenzívát indított a kijevi kormány, a vádemelés mellett őt és feleségét szankcionálta, valamint bezáratták a Medvedcsukhoz kötődő televíziócsatornákat. Utóbbit orosz propaganda terjesztésével indokolták. 

A probléma Sufrics megnyilvánulásával abban leledzik, hogy a kárpátaljai magyarokat nemegyszer illeték szeparatizmus vádjával, és a rosszmájú narratíva szerint Budapest Moszkva malmára hajtotta a vizet Kijev kisebbségi politikájának bírálatával. Az oroszbarát pártok pedig azért állnak be a magyar-ügy mögé, mert ami az oroszoknak és az orosz anyanyelvűeknek jó, az a magyaroknak is, és vice-versa.

Mindenesetre reményt jelenthet a kisebbségi nyelvhasználat, valamint a magyar-ukrán kapcsolatok rendezésében az új nemzeti kisebbségi törvénytervezet, amennyiben kibővíti a kisebbségek jogait. A Volodimir Zelenszkij által benyújtott tervezetben azonban a kárpátaljai magyarság nem élvezne jogszabályi prioritást, nem is ismernék el őket őshonos nemzetnek, mert van anyagországuk. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén

Feladta a háromgyermekes kárpátaljai édesanya szervezete a harcot a rákkal szemben

Szomorú hírt tett közzé közösségi oldalán a „Nagyszőlős” Jótékonysági Alapítvány. A közleményben arról számoltak be, hogy életét vesztette az a háromgyermekes édesanya, akinek családja a szervezethez fordult segítségért év elején. A nagyszőlősi járási Nagycsongováról (Borzsavszke) származó Maruska Marina másfél éve rákkal küzdött. Szeptember 16-án a szervezete feladta a harcot a betegséggel szemben - tudatta a Kárpátalja ma. Őszinte részvétünk a gyászoló családnak!