Ugrás a fő tartalomra

Magyarul szólt be az ellenzéki politikus az ukrán parlamentben (videó)

Heves vita alakult ki Nesztor Sufrics, az oroszbarát Ellenzéki Platform-Életért (OPZS) képviselője és a magyar-ukrán kapcsolatok rendezésével megbízott kárpátaljai koordinátor, a Volodimir Zelenszkij elnök fémjelezte kormánypárt, a Nép Szolgája (SZN) frakcióvezetője, Mikola Tyiscsenko között az ukrán parlamentben - szúrta ki az Index. 

A hírt közlő strana.ua szerint Sufrics, aki nem mellesleg ungvári születésű, magyarul küldte melegebb éghajlatra a furcsa kárpátaljai akciójával köztudatba került Tyiscsenkót. 

A vita kormánypárti politikus vezette, a Magyarországgal való barátságért felelős parlamenti bizottság összetételéről szólt, az ellenzéki képviselő azt nehezményezte, hogy a testületben „Kolja" csak a saját embereit ültette be, akik nem feltétlenül értenek a magyar ügyekhez. 

A pódiumnál felszólaló Sufrics magyar szavakat keverve szólogatott be orosz és ukrán nyelven Tyiscsenkónak, amit a képviselők (már amelyik odafigyelt) tapssal és nevetéssel díjaztak. 

A parlamenti felszólalással foglalkozó ukrán lapok rendre azt írják, hogy Sufrics „magyarul sértegette" Tyiscsenkót, de ez minimum félremagyarázás. 

"Kolja, hol vagy te magyar, hát te obolonyi vagy"  –  vetette oda Tyiscsenkónak oroszul a magyar felmenőkkel is bíró ellenzéki politikus, majd néhány élc után megvillogtatta kissé tört magyar tudását. Obolony Kijev egyik kerülete. 

"Tessék, sok szeretet. Én megmondom, hogy ez a nép is nem lesz a legjobb a magyar-ukrán barátságba. És tudod, Kolja, mit mondom neked? Viszontlátásra!" – mondta indulatosan Sufrics. Az esetről felvétel is készült, bár meglehetősen zajos, éppen, hogy kivehető,  az ellenzéki politikus miről szónokol, Mintha arról is beszélne, hogy magyar rokonai is vannak. A nyelvtudás-fitogtatás 2 perc 11 másodpercnél kezdődik.

Megfigyelők szerint nem feltétlenül fog jót tenni a kárpátaljai magyarságnak, hogy éppen az az oroszbarát párt képviselője magyaráz a kormánypártnak arról, mi kell a magyarokkal való kapcsolat kiépítésében, aminek elnöke ellen éppen hazaárulás vádjával folyik eljárás. 

A Vlagyimir Putyin orosz elnök komájaként számon tartott Viktor Medvedcsuk ellen valóságos offenzívát indított a kijevi kormány, a vádemelés mellett őt és feleségét szankcionálta, valamint bezáratták a Medvedcsukhoz kötődő televíziócsatornákat. Utóbbit orosz propaganda terjesztésével indokolták. 

A probléma Sufrics megnyilvánulásával abban leledzik, hogy a kárpátaljai magyarokat nemegyszer illeték szeparatizmus vádjával, és a rosszmájú narratíva szerint Budapest Moszkva malmára hajtotta a vizet Kijev kisebbségi politikájának bírálatával. Az oroszbarát pártok pedig azért állnak be a magyar-ügy mögé, mert ami az oroszoknak és az orosz anyanyelvűeknek jó, az a magyaroknak is, és vice-versa.

Mindenesetre reményt jelenthet a kisebbségi nyelvhasználat, valamint a magyar-ukrán kapcsolatok rendezésében az új nemzeti kisebbségi törvénytervezet, amennyiben kibővíti a kisebbségek jogait. A Volodimir Zelenszkij által benyújtott tervezetben azonban a kárpátaljai magyarság nem élvezne jogszabályi prioritást, nem is ismernék el őket őshonos nemzetnek, mert van anyagországuk. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagydobrony legendája

„Ki tud a világban az ötezerkétszáz nagydobronyi mártírról, a kárpátaljai színmagyar nagyközség eltűnéséről? Pedig amikor a szovjet ezt a nagyközséget a föld színével egyenlővé tette, lakosságát kiirtotta, már másfél éve béke volt a világon. Moszkva ekkor már két esztendeje békésen bábáskodott egész Kárpátalján (…) Az egyetlen forrás ma, ahol még nyomára lehet akadni ennek a mártírközségnek, Révai Nagy Lexikona” – idézi Balla Gyula kisebbségkutató a nagydobronyi tragédiáról Árkay László – a müncheni Nemzetőr című lapban 1977-ben megjelent - mondatait. Az Árkay terjesztette, főképp a nyugati emigrációban ismert és mesélt legenda szerint 1946 júliusában a szovjet hatóságok elrendelték a frissen betakarított termés beszolgáltatását. A helyiek vonakodtak e parancsnak engedelmeskedni, páran félelemből mégis egybehordták gabonájukat a kijelölt helyre. Valaki azonban felgyújtotta e gabonahalmazt, s e cselekedet irtózatos megtorlást vont maga után. A nagyközséget körbevették, és nehézbombázókk

Fegyvereket osztogatnak Ukrajna határ menti megyéiben

Ukrajna határ menti megyéiben az illetékes hatóságok elkezdték a lőfegyverek kiadását a területvédelmi egységeknek. Februárig minden megyében fel lesz fegyverezve a területvédelem – közölte a strana.news hírportál az Espresso televízióra hivatkozva. Fedor Veniszlavszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a csatornának elmondta, hogy Ukrajna minden határ menti megyéjében a területvédelmi dandároknak kiadják a fegyvereket, és meghatározzák számukra az állomáshelyeket. A honatya jelezte, hogy pénteken beszélt az ukrán fegyveres erők területvédelmi erőinek parancsnokával, aki megerősítette, amit a televíziós műsorban bejelentett - tudatta a Kárpát.in.ua. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Döntött a bíróság: ez vár Porosenkóra

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta - tudatta az MTI. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét - így nem utazhat külföldre -, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát. Porosenko támogatására megjelent Stefan Füle, az Európai Bizottság volt EU-bővítési biztosa is. A volt államfő - aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - hétfőn érkezett vissza Varsóból Kije

Porosenko: "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek"

Petro Porosenko ex-elnök Facebook-videóüzenetben értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy visszatér Ukrajnába. "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek: január 17-én 09:10-kor repülővel visszatérek Ukrajnába Varsóból" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Porosenkót. Az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetőjét december 20-án gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel. Pár nappal később a főügyészség közölte: beadványukban 1 milliárd hrivnya óvadék kiszabását kérik a bíróságtól cserében azért, hogy az exelnök szabadlábon védekezhessen.   A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel, mert szerintük az Ukrajnában Vlagyimir Putyin elnök "komájaként" is emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen, illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen ki

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol