Ugrás a fő tartalomra

Megjött a várva várt bejelentés: Magyarország elfogadja az ukrán oltási igazolást

Denisz Smihal közösségi oldalán jelentette be, hogy sikerült megállapodniuk Magyarországgal, Moldovával és Törökországgal az ukrán Covid-igazolványok elfogadásáról, amelynek a kiadása július 1-jén kezdődhet meg – közölte a Mukachevo.net hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

„Abban bízunk, hogy ezek a megállapodások a közeljövőben szerződésben lesznek rögzítve” – írta Facebook-oldalán a kormányfő, aki hozzátette, hogy a kérdésben tárgyalásokat folytatnak Grúziával is.

Fedor Lapij, az immunprofilaktikáért felelős nemzeti szakértői csoport tagja ezzel egy időben a Dom nevű ukrán tévécsatornán arról beszélt, hogy az oltási igazolások érvényessége attól függ hány oltást kapott az érintett. A szakértő kiemelte, hogy azok, akiket eddig beoltottak Ukrajnában bekerültek az elektronikus adatbázisba.

Azok a személyek, akik megkapták a COVID-19 elleni vakcina mindkét adagját, szükség esetén igényelhetik a Nemzetközi oltási tanúsítványt, számolt be az Egészségügyi Minisztérium.

„A tanúsítványt, az államhatár átlépésekor igazolás céljából, kizárólag papír alapú formában lehet igényelni közvetlenül a vakcina második adagja beadását követően, vagy bármely, az elektronikus egészségügyi rendszerhez kapcsolódó egészségügyi intézményben, beleértve a háziorvost is” – közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A minisztériumnál pontosították: abban az esetben, ha a vakcináció során az oltóanyag adagolása többszöri beoltás igényel, a Nemzetközi oltási tanúsítványt kizárólag az utolsó adag beadását követően állítják ki.

Ha nem az oltást követően igénylik a tanúsítványt, hanem orvoshoz fordulnak, a dokumentumot az elektronikus egészségügyi rendszerben lévő oltási adatok alapján töltik ki - írja a Kárpát.in.ua.

A tanúsítvány angol vagy francia nyelvű, ezen kívül ukrán nyelven tartalmazza a páciens személyes adatait (vezeték- és személynév latinul, ahogyan az állampolgár útlevelében van, vagy a transzliteráció (átbetűzés) szabályai szerint), valamint az oltással kapcsolatos információkat (az oltóanyag megnevezése, a vakcináció dátuma stb.).

Ha a személy igényli és szükség esetén az intézmény a nemzetközi követelményeknek megfelelően tölti ki és nyomtatja ki a tanúsítványt. Az dokumentumnak tartalmaznia kell az egészségügyi intézmény hivatalos bélyegzőjét és az orvos aláírását is, valamint a páciensnek vagy az általa meghatalmazott képviselőnek is alá kell írnia.

A minisztériumban hozzátették, hogy a nemzetközi oltási tanúsítvány csak akkor érvényes, ha az oltóanyag alkalmazását engedélyezte a WHO. A tanúsítvány érvényessége, a hosszabbítás lehetőségével, egy év.

Ha egy személynek teljes mértékben ellenjavallt a COVID-19 elleni védőoltás, akkor kérésére a tanúsítvány helyett egy ukrán és/vagy angol nyelvű írásbeli értelmező dokumentumot adnak ki, amely a döntés indokait tartalmazza.

A szaktárca kihangsúlyozta, hogy a nemzetközi oltási tanúsítványokat nem szabad összetéveszteni az Ukrajnában és külföldön jelenleg kidolgozás alatt álló „immun-útlevelekkel” vagy a „COVID-tanúsítványokkal”, mivel ezek különböző fogalmak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorbaleset az M4-esen: nagyszőlősi járási férfiak a kárpátaljai áldozatok

Öt munkás utazott abban a kisbuszban, ami péntek délután hátulról belerohant egy álló kamionba Abonynál. Úgy tűnik, hogy a kamionos nem hibázott, s vétlen részese volt a tragédiának - közölte a 24.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 34, 36, és 41 éves túrkevei, valamint egy 48 és egy 59 éves mátyfalvai (Kárpátalja, Nagyszőlősi járás) férfi vesztette életét az M4-es autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál történt balesetben. A 24.hu Úgy tudja, hogy a kisbuszt vezető sofőr körülbelül száz kilométeres sebességgel közlekedett. Feltehetően nem figyelt, s ezért ütközött neki a forgalmi okból álló járműszerelvény pótkocsijának. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének okát és körülményeit. Korábban a Bors arról írt, hogy a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. A Kékvillogó.hu szerint mind az ö

Kárpátaljaiak vesztették életüket egy szörnyű balesetben Magyarországon

Az M4 autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál egy Budapest irányából Szolnok felé közlekedő kistehergépkocsi hátulról egy kamionnak ütközött. A furgonban öt ember vesztette életét.  A Bors információi szerint a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. Az MTI-n megrázó fotók jelentek meg a tragikus balesetről: KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ