Ugrás a fő tartalomra

Megjött a várva várt bejelentés: Magyarország elfogadja az ukrán oltási igazolást

Denisz Smihal közösségi oldalán jelentette be, hogy sikerült megállapodniuk Magyarországgal, Moldovával és Törökországgal az ukrán Covid-igazolványok elfogadásáról, amelynek a kiadása július 1-jén kezdődhet meg – közölte a Mukachevo.net hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

„Abban bízunk, hogy ezek a megállapodások a közeljövőben szerződésben lesznek rögzítve” – írta Facebook-oldalán a kormányfő, aki hozzátette, hogy a kérdésben tárgyalásokat folytatnak Grúziával is.

Fedor Lapij, az immunprofilaktikáért felelős nemzeti szakértői csoport tagja ezzel egy időben a Dom nevű ukrán tévécsatornán arról beszélt, hogy az oltási igazolások érvényessége attól függ hány oltást kapott az érintett. A szakértő kiemelte, hogy azok, akiket eddig beoltottak Ukrajnában bekerültek az elektronikus adatbázisba.

Azok a személyek, akik megkapták a COVID-19 elleni vakcina mindkét adagját, szükség esetén igényelhetik a Nemzetközi oltási tanúsítványt, számolt be az Egészségügyi Minisztérium.

„A tanúsítványt, az államhatár átlépésekor igazolás céljából, kizárólag papír alapú formában lehet igényelni közvetlenül a vakcina második adagja beadását követően, vagy bármely, az elektronikus egészségügyi rendszerhez kapcsolódó egészségügyi intézményben, beleértve a háziorvost is” – közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A minisztériumnál pontosították: abban az esetben, ha a vakcináció során az oltóanyag adagolása többszöri beoltás igényel, a Nemzetközi oltási tanúsítványt kizárólag az utolsó adag beadását követően állítják ki.

Ha nem az oltást követően igénylik a tanúsítványt, hanem orvoshoz fordulnak, a dokumentumot az elektronikus egészségügyi rendszerben lévő oltási adatok alapján töltik ki - írja a Kárpát.in.ua.

A tanúsítvány angol vagy francia nyelvű, ezen kívül ukrán nyelven tartalmazza a páciens személyes adatait (vezeték- és személynév latinul, ahogyan az állampolgár útlevelében van, vagy a transzliteráció (átbetűzés) szabályai szerint), valamint az oltással kapcsolatos információkat (az oltóanyag megnevezése, a vakcináció dátuma stb.).

Ha a személy igényli és szükség esetén az intézmény a nemzetközi követelményeknek megfelelően tölti ki és nyomtatja ki a tanúsítványt. Az dokumentumnak tartalmaznia kell az egészségügyi intézmény hivatalos bélyegzőjét és az orvos aláírását is, valamint a páciensnek vagy az általa meghatalmazott képviselőnek is alá kell írnia.

A minisztériumban hozzátették, hogy a nemzetközi oltási tanúsítvány csak akkor érvényes, ha az oltóanyag alkalmazását engedélyezte a WHO. A tanúsítvány érvényessége, a hosszabbítás lehetőségével, egy év.

Ha egy személynek teljes mértékben ellenjavallt a COVID-19 elleni védőoltás, akkor kérésére a tanúsítvány helyett egy ukrán és/vagy angol nyelvű írásbeli értelmező dokumentumot adnak ki, amely a döntés indokait tartalmazza.

A szaktárca kihangsúlyozta, hogy a nemzetközi oltási tanúsítványokat nem szabad összetéveszteni az Ukrajnában és külföldön jelenleg kidolgozás alatt álló „immun-útlevelekkel” vagy a „COVID-tanúsítványokkal”, mivel ezek különböző fogalmak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Ezeket érdemes tudni az Ukrajnából áttelepültek magyar nyugdíjáról

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Emberölés kísérlete miatt körözik a beregszászi férfit

Petrushka István ellen emberölés kísérlete miatt európai és nemzetközi elfogató parancs van érvényben. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020. február 7-én Debrecenben , a Zelemér utcában két férfi között szóváltás alakult ki, majd a beregszászi születésű férfi gumilövedékkel többször rálőtt a vitapartnerére. Petrushka István a gyanú szerint a súlyos sérülést szenvedett sértettől elvette a nála lévő készpénzt, és elmenekült a helyszínről. A beregszászi férfit azóta nem találja a magyar rendőrség. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság  kéri, hogy aki a képen látható Petrushka Ishtvant felismeri, tartózkodási helyéről, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon (Debrecen,Kossuth utca 20.), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 107-es, 112-es központi segé

Magyarország Beregszászi Konzulátusának közleménye a határátlépésről

Az Ukrán Miniszteri Kabinet 2021.06.02. kelt №583 sz. módosító rendelete értelmében a külföldi és hontalan személyeknek határátlépéskor rendelkezniük kell biztosítással ( COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítás) és az alábbiak egyikével: COVID-19 PCR teszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi); SARS-CoV-2 koronavírus antigénjének kimutatására alkalmas gyorsteszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi);‼️ COVID-19 védőoltás elvégzését igazoló, angol nyelven kiállított vagy angol fordítással ellátott dokumentum‼️ A Magyarország Beregszászi Konzulátusának Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint ez utóbbi estén  javasolják, hogy a magyar védettségi plasztikkártya mellett minden esetben legyen meg az "Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-CoV-2 vaccination" kétnyelvű vagy ennek csak angol verziójú megfelelője, mely tartalmazza a 2. oltás dátumát (kivév

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !