Ugrás a fő tartalomra

Politológus: csak ezért nem tört ki nyílt háború Ukrajna és Oroszország között

A délkelet-ukrajnai konfliktus megoldását keleten és nyugaton az erről kötött két minszki megállapodásra alapozva képzelik el, ám úgy tűnik, hogy a hat évvel ezelőtti egyezségek nem működnek. Csak azért nem tör ki nyílt háború, mert a szemben álló felek erővel féken tartják egymást és egy jobb megoldásért meg kellene dolgozniuk - írja a Napi.hu.

Szabad-e félredobni egy olyan békemegállapodást, amely nyilvánvalóan nem hozhatja el a békét vagy még ez is jobb, mint a háború? Jobb-e úgy tenni, mintha a szemben álló felek tartanák magukat a békeszerződéshez vagy be kellene ismerni, hogy csak az erőegyensúly tartja távol őket attól, hogy egymásnak essenek? E kérdéseket teszi fel a két minszki békemegállapodással kapcsolatban Mark Geleotti politológus-kutató, Kelet-Európa-szakértő a Moscow Times-ban megjelent cikkében.

A szerződéseket 2014-ben és 2015-ben kötötte Oroszország és Ukrajna, Németország, Franciaország és az EU közreműködésével a délkelet-ukrajnai (donbaszi) konfliktus megoldására. Ezt megelőzően Ukrajna orosz többségű régiójában két pszeudoállamot hoztak létre oroszbarát szeparatisták, amelyeket hathatós orosz támogatással elszakítottak az országtól és azóta is fenntartanak.

Az egyezségek szerint helyre kell állítani Ukrajna eredeti határát, át kell alakítani az ukrán alkotmányt oly módon, hogy az ország nagy önállósággal rendelkező tartományokból álló, föderatív állammá alakuljon át és választásokat kell tartani Donbaszban. Amíg ez össze nem jön, fegyverszünetet kell tartani az ukrán hadsereg és a szeparatisták között, amit az EBESZ ellenőriz. A gond az a Moscow Times cikkírója szerint, hogy ez az egyezség sosem volt betartható. A felek egymásra mutogatnak: Moszkva szerint előbb kell választást tartani, aztán lehet szó bármi másról, ami Kijev szerint egy vicc, mert nem lehet fiktív államokban szavazásokat rendezni.

A minszki egyezségek célja a hosszú távú béketeremtés helyett az volt, hogy megfékezze az Ukrajnán belül kialakult konfliktust, amelybe az orosz hadsereg térdig belegázolt, és az a veszély fenyegetett, hogy ukrán-orosz háború robban ki. Ezen túl elért néhány kisebb eredményt, például fogolycseréket, családegyesítéseket hajtottak végre és az EBESZ jelentéseket készít a fegyverszünet megsértéseiről, illletve az orosz katonai csapatmozgásokról a háttérben.

Ennek láttán a brit Council on Geostrategy kutatóintézet, amely az Egyesült Királyság brexit utáni nemzetközi stratégiájával foglalkozik, figyelemre méltó megállapítást tett. A minszki egyezségek valójában halottak, amelyeket nem lehet félretolni, miközben akadályozzák, hogy új tárgyalások kezdődjenek a rendezésről Ukrajnában vagy egyáltalán, hogy értelmesen beszélni lehessen erről. Nem arról van szó, hogy félre kéne dobni az egyezségeket, és jöjjön inkább a nyílt konfliktus, a háború, hanem arról, hogy hat-hét év alatt a korábbi feltételek átalakultak, így új alapokra kellene építkezni.

A hevenyészett ukrán katonaság helyén egy egyre magabiztosabb, 250 ezer fős hadsereg jött létre, amellyel szemben a szeparatisták tehetetlenek. (Valójában annak idején is csak „szabadságon lévő” orosz katonák segítségével tudtak ellenállni a Donbasz visszafoglalásával próbálkozó ukránoknak.) Az orosz hadsereg egy háborúban legyőzné a ukrán ellenfelét, ám jelentős áldozatok árán, amiket Moszkva vélhetően nem akar vállalni. A két fél így gyakorlatilag katonai erővel tartja vissza a másikat a cselekvéstől.

Holtpontra jutott azoknak az embereknek is az élete, akik a pszeudoállamokban élnek. Nem jutnak hozzá ukrajnai juttatásaikhoz, elsősorban nyugdíjukhoz, gazdasági helyzetük kilátástalan és védtelenül csapott le rájuk a koronavírus-járvány. A sorsuk kiszolgáltatott egy békefolyamatnak, ami nem mozdul előre. Kérdés, hogy ki lehet-e lábalni ebből az állapotból?

A Moscow Times publicistája idézi Szergej Utkin orosz politológus-kutatót, aki úgy véli: jobb a halott béketerv, mintha még ez sem lenne, mert ha nincs egy olyan megállapodás, amire a felek hivatkozhatnak, akkor a fegyverek veszik át a status quo fenntartásának feladatát. Galeotti azonban úgy látja, hogy valójában már most is ez a helyez. A többé-kevésbé betartott donbaszi fegyverszünet részben az említett katonai erőegyensúlyon alapul, részben pedig azon, hogy ez az ügyben érdekelt felek érdeke.

A kijevi vezetés nem sietteti a mindig is oroszbarát Donbasz visszaintegrálását az országba, amely ráadásul a sokéves konfliktus nyomán rozsdaövezetté romhalmazzá vált. Moszkvának ugyan pénzbe kerül a fiktív államok fenntartása, de ez még mindig kisebb gond, mintha vissza kellene vonulnia beismerve, hogy értelmetlen volt Ukrajna szétszakítása. A térséget uraló hadurak lopnak és nem fenyegeti őket az a veszély, hogy bíróság elé kerülnek.

A minszki megállapodásokat garantáló Franciaország és Németország, illetve általában a Nyugat, megelégszik azzal, hogy "befagyott konfliktusról" beszél, ami nem kerül pénzébe. Csak az ott élők járnak rosszul, akik lehetetlen körülmények között élnek. Egyebek mellett a vízellátó rendszer lepusztulása miatt szennyezett víz folyik a csapjaikból. Akik tehát tehetnének valamit, azok inkább az elviselhető rosszat választják ahelyett, hogy megpróbálnának valamilyen jobb megoldást találni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !