Ugrás a fő tartalomra

Remény, félelem, megalázottság - mit éreznek az ukránok?


Egy friss szociológiai felmérés szerint az utóbbi kilenc hónapban az ukránok kevésbé félnek a holnaptól és mindinkább reménykednek a szebb jövőben.

2020 szeptemberétől ez év júniusáig tartott a LibertyReport.ai platform szociológiai felmérése, amelyben több mint 23 ezer 400 felnőtt ukrán állampolgár vett részt. Arról kérdezték őket, milyen érzelmek dominálnak az életükben – a jövő reménye, a holnaptól való félelem vagy a megalázás érzelme kerekedik felül bennük a jelenlegi életkörülményeik miatt.

A felmérés telefonos és online interjú révén történt. Ez a kombinált módszer a LibertyReport.ai szociológiai és marketingkutatási platform vezérigazgatója szerint lehetővé teszi, hogy gyorsan szerezzenek válaszokat több kategória képviselőitől. Hetente 600 embert kérdeztek meg, tette hozzá Irina Andrjuscsenko.

A világjárvány, a lezárások és az ehhez kapcsolódó problémák ellenére a megkérdezettek 53 százaléka a reményt nevezte „élete meghatározó érzelmének” (2020 szeptemberében ez 47% volt) - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Ez az érzelem a 18-29 éves korosztály válaszadói között dominál. Az okok változók: valaki növelte a jövedelmét, más az egészsége miatt érezte jobban magát vagy nőtt a biztonságérzete.

A felmérés adatai alapján az elmúlt kilenc hónapban az ukránok érzelmi állapota javult. A szakértők ezen nem lepődnek meg. Marina Rebrik pszichológus, pszichoterapeuta szerint az erős bizonytalanság körülményei között (különösen egy járvány idején) pszichénk olyan dolgokat keres, amelyekre érzelmileg támaszkodhat.

Megalázottságot az életkörülményeik miatt leginkább a 45-59 éves ukránok éreznek. Általában a megkérdezettek 19% -a jelölte a megalázást domináns érzelmének.

Ennek az érzésnek az oka a válaszadók körében leggyakrabban az volt, mert a családja vagy ő szegénységbe süllyedt a koronavírus-járvány miatt, esetleg attól tartott hogy holnap munkanélküli lesz, szegény lesz. Az is gyakori volt, hogy valaki amiatt érezte megalázva magát, mert „a kormány továbbra is az oligarchák érdekeit nézi, illetve a kormány a személyes érdekeket az emberek érdekei fölé helyezi”.

Irina Andrjuscsenko szerint a megalázottság érzelme az egyik legstabilabb és legnehezebben megváltoztatható emóció.

„A félelem és a remény helyet cserélhet. De ha az emberek megalázottnak érzik magukat, akkor nehezebben tudnak kiszabadulni ebből az érzelemből ” – jegyezte meg az igazgató.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !