Ugrás a fő tartalomra

Veszélyes munkácsi bűnbandára csapott le a rendőrség

A kijevi megyei rendőrség nagyszabású speciális műveletet hajtott végre Nyugat-Ukrajnában. A rendvédelmi szervek egy bűnszervezet 7 tagját vették őrizetbe, akiket Kárpátalja területén elkövetett súlyos bűncselekményekkel gyanúsítanak. Lembergben és Munkácson a rendvédelmi szervek munkatársai 23 házkutatást tartottak, rendőri személyzet 60 munkatársát vonták be.

A bűnszervezet tagjai rablásra, fegyverkereskedelemre, csempészetre, kábítószer-kereskedelemre és emberrablásra „szakosodtak”. A munkácsi bűnbanda egy jól szervezett, stabil hierarchikus egyesület volt, amely rendszeresen és céltudatosan folytatta bűnözői tevékenységét.

A bűnszervezetet a Bűnügyi Nyomozói Osztály és a Kijevi Megyei Nyomozói Osztály munkatársai a Lemberg megyei és kárpátaljai rendőrséggel közösen a kijevi megyei ügyészség eljárási irányítása alatt a különleges szolgálat bevonásával tárták fel.

A bűnözői csoport minden tagja 25–46 éves kárpátaljai lakos, harcművészeti ismeretekkel rendelkező sportos testalkatú férfi. A rendőrség jelenleg azt vizsgálja, hogy közük van-e a híres munkácsi rapper 2020. szeptemberi elrablásához, valamint számos fegyveres összecsapáshoz - írja a Kárpát.in.ua.

Május 29-én a rendőrség a lembergi repülőtéren vette őrizetbe a csoport 41 éves vezetőjét. Megállapítást nyert, hogy a férfit korábban Ukrajna büntető törvénykönyve 263. cikkelye alapján ítélték el. A bűnöző a törökországi járattal érkezett Lembergbe. A csoport egy másik koordinátorát a rendőrség a lengyel határon vette őrizetbe.

A házkutatások során a rendőrök több mint 50 lőfegyvert, 15 automata fegyvert, 2 szivattyús puskát, 10 PM, 5 Fort-17 és 5 TT pisztolyt, 6 gránátot, több mint 40 lőszertárat és hangtompítót foglaltak le.

A bűnözőknél 100 darab támadófegyvert, hő-kamerákat, rádiókat, GPS nyomkövetőket, golyóálló mellények egész arzenálját foglalták le, amelyeket a vádlottak bűncselekményeik során használtak.

A bűnszervezet tagjainak otthonaiban a bűncselekmények elkövetése során szerzett értékes svájci órákat, arany ékszereket, pénzt találtak. Ezen kívül 6 járművet foglaltak le, köztük a prémium kategóriás „Mercedes” és „Audi” gépkocsit, amelyeket a bűncselekmények előkészítése és közvetlen elkövetésük során használtak. Ezen kívül a rendőrség 800 gramm kábítószert foglalt le.

Jelenleg 7 személyt, beleértve a bűnbanda a szervezőjét is Ukrajna büntetőeljárási törvénykönyvének 208. cikkelye alapján őrizetbe vették. A vádlottakat bűnszervezet létrehozásával, törvényellenes fogva tartással, rablással, jármű törvényellenes birtoklásával vádolják. Jelenleg fogvatartottakkal kapcsolatos óvintézkedések meghatározása van folyamatban.

Bűncselekményeikért vagyonelkobzás és 15 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti őket. A kijevi megyei rendőrségének kommunikációs osztálya közölte, jelenleg a gyanúsítottak hasonló bűncselekmények elkövetésében való részvételét vizsgálják.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Ezeket érdemes tudni az Ukrajnából áttelepültek magyar nyugdíjáról

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Emberölés kísérlete miatt körözik a beregszászi férfit

Petrushka István ellen emberölés kísérlete miatt európai és nemzetközi elfogató parancs van érvényben. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020. február 7-én Debrecenben , a Zelemér utcában két férfi között szóváltás alakult ki, majd a beregszászi születésű férfi gumilövedékkel többször rálőtt a vitapartnerére. Petrushka István a gyanú szerint a súlyos sérülést szenvedett sértettől elvette a nála lévő készpénzt, és elmenekült a helyszínről. A beregszászi férfit azóta nem találja a magyar rendőrség. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság  kéri, hogy aki a képen látható Petrushka Ishtvant felismeri, tartózkodási helyéről, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon (Debrecen,Kossuth utca 20.), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 107-es, 112-es központi segé

Magyarország Beregszászi Konzulátusának közleménye a határátlépésről

Az Ukrán Miniszteri Kabinet 2021.06.02. kelt №583 sz. módosító rendelete értelmében a külföldi és hontalan személyeknek határátlépéskor rendelkezniük kell biztosítással ( COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítás) és az alábbiak egyikével: COVID-19 PCR teszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi); SARS-CoV-2 koronavírus antigénjének kimutatására alkalmas gyorsteszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi);‼️ COVID-19 védőoltás elvégzését igazoló, angol nyelven kiállított vagy angol fordítással ellátott dokumentum‼️ A Magyarország Beregszászi Konzulátusának Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint ez utóbbi estén  javasolják, hogy a magyar védettségi plasztikkártya mellett minden esetben legyen meg az "Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-CoV-2 vaccination" kétnyelvű vagy ennek csak angol verziójú megfelelője, mely tartalmazza a 2. oltás dátumát (kivév

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !