Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij: Oroszország el akarja foglalni Kijevet, Harkovot és Odesszát


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldi hírügynökségeknek adott hétfői interjújában elmondta: attól tart, hogy kézzelfogható eredmények nélkül fog zárulni az amerikai–orosz csúcstalálkozó, és országa helyzete bizonytalan marad.

Zelenszkij egyúttal csalódottságának adott hangot, mert nem tudott a csúcstalálkozó előtt egyeztetni Joe Biden amerikai elnökkel. Biden szerdán tárgyal Vlagyimir Putyin orosz államfővel Genfben - írja az MTI.

Úgy vélem, hogy találkozónk hozzáadott volna az amerikai elnök tárgyalási helyzetéhez – magyarázta.

Ukrajna szeretné biztosítani a Nyugat megingathatatlan támogatását az oroszbarát szakadárokkal szemben, akik jelentős területeket foglaltak el az ország keleti részén.

„Az a legnagyobb aggodalmam, hogy nem fog szó esni konkrétumokról” – hangsúlyozta Zelenszkij. „Az ukrajnai helyzet pedig nagyon függ ettől. Mindenki tart a megoldásoktól a legnehezebb ügyekben” – fűzte hozzá.

Idén tavasszal nemzetközi feszültséghez vezetett, hogy Oroszország hadgyakorlatok keretében katonák ezreit vezényelte az ukrán határra, a szakadárok által felügyelt területek szomszédságába. Az ukrán elnök megjegyezte: bár a csapatok egy része visszavonult, mintegy 95 ezer katona továbbra is a térségben maradt.

„Még mindig magas az eszkaláció valószínűsége” – vélte Zelenszkij, azt állítva, hogy Oroszország el akarja foglalni Kijevet, Harkovot és a fekete-tengeri Odesszát.

Hozzátette: szeretné, ha Biden egyértelműen kimondaná, támogatja-e Ukrajna NATO-tagságát.

„Szeretnék egy határozott igent vagy nemet kapni” – fejtette ki. „Értelmezésem szerint ez az észak-atlanti szövetség összes országának álláspontja lenne.”

Az ukrán elnök aláhúzta: szeretne egyértelmű időpontokat és valószínűséget is társítani az esetleges NATO-tagsághoz.

Moszkva ellenzi Ukrajna NATO-tagságát, mert ezzel a szövetség erői túl közel kerülnének Oroszország nyugati részéhez.

Biden meghívta Zelenszkijt, hogy júliusban keresse fel őt Washingtonban. Az ukrán elnök az amerikai katonai és gazdasági segítségről is tárgyalna látogatása során.

„Az Egyesült Államoknak megvan a lehetősége, hogy valódi gazdasági támogatást nyújtson Ukrajnának” – mondta. „Nem pénzről van szó, hanem befektetésekről, vállalkozások nyitásáról” – fűzte hozzá.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !