Ugrás a fő tartalomra

A fogyasztóvédő elmondta, milyen trükkökkel csapják be a vásárlókat a pénztárosok

A szupermarketek pénztáránál rendre megkárosítják a gyanútlan vásárlókat. Vannak pénztárosok, akik saját hasznukra, mások a vezetőség utasítására csapják be a klienseket, ám végeredményben mindig a vásárló károsul.

"A pénztárosoknak számtalan trükkjük van, amit bevethetnek az éppen telefonáló, esetleg enyhén illuminált állapotban lévő vagy szimplán figyelmetlen vásárlóval szemben. Mivel többségük jó megfigyelő és előre kiképzik rá, nagyszerűen fel tudják mérni, ki az, akinek könnyen túljárhatnak az eszén, pláne, ha túl hosszú a blokkja" - magyarázta a Kárpáti Igaz Szónak  Anatolij Rizsikov, a megyei fogyasztóvédelmi szolgálat vezetője.

Egy országos felmérés eredményeiből kiderült, hogy az egyik elterjedt „lopási” módszer, amikor a pénztáros a vevővel fizetteti ki a maga számára kiszemelt kisebb terméket.

Mivel több üzletközpontban szigorúan ellenőrzik, mit visz ki a dolgozó az épületből, ezért „szerzeményét”, ami lehet joghurt, fagylalt, sajt stb., ott fogyasztja el a nap folyamán.

A másik legelterjedtebb csel, amikor úgy tesz a pénztáros, mintha kisebb címletű pénzzel fizettünk volna. Például valaki 500 hrivnyást ad, a kasszás ennek ellenére kétszázból ad vissza. Ha a kliens szóvá teszi a dolgot, a vétkes bolti dolgozó sűrűn elnézést kér, mondván, kivel nem esik meg. Ebben az esetben, sajnos, igencsak nehéz lenne bizonyítani szándékosságát. Az is gyakori, hogy azért nem ad visszajárót a pénztáros, mert állítólag „nincs aprója”. Bár úgy tűnhet, ez nem kifizetődő „üzlet”, ám ha belegondolunk, naponta hány vásárló tér be egy-egy áruházba, kiderül, a sok kicsi igenis sokra megy, a nap végére egész szép summa kerekedik ki a vissza nem térített aprópénzből.

Egymillió vásárló után mondjuk egy 70 kopijkás megkárosítás után havonta akár hétszázezer hrivnya haszna is származhat a szupermarketnek.

S ebben az az érdekes, hogy a kliensek többsége teljesen természetesnek veszi, hogy nem kapja vissza jogosan járó aprójához. Ezzel kapcsolatban fontos tudnunk, hogy az áruháznak kötelessége biztosítani a visszajárót. Ha még sincs a pénztárgépben apró, a kasszás a vásárló javára kell hogy döntsön, többet kell visszaadnia, nem pedig kevesebbet.

A nagy üzletláncok kedvenc fogása, hogy a polcokon nem cserélik le az árcímkét. Amikor a pénztárnál észrevesszük, hogy drágábban számolták fel nekünk a terméket, a kasszás elnézést kér, azt mondja, nem érkeztek kicserélni az árcédulát vagy még azt sem teszi. Odaveti, hagyja a kasszánál a terméket. Holott az idevágó törvény szerint a kereskedelmi egység köteles azon az áron értékesíteni az árut, amely a címkén meg van jelölve. Ragaszkodjunk tehát ehhez, hangsúlyozza a szakember.

Hogy mit tegyünk, ha jogtalanságot tapasztalunk a pénztárnál? Nos, Anatolij Rizsikov szerint három dolgot tehetünk: kihívjuk az adminisztrátort és követeljük, hogy térítsék meg a pénzünket. Ha erre nem hajlandóak, kihívjuk a rendőrséget.

Azonban erre ritkán kerül sor, egyrészt az adminisztrátor többnyire hajlandó békésen elrendezni a „félreértést”, hiszen nincs szüksége fölösleges „cirkuszra”, rossz reklámra.

Másrészt a vásárló sem szeretne órákat eltölteni a bürokratikus adminisztrálásra, megvárni, míg ellenőrzik a pénztárban lévő pénz és az eladott termékek összege közötti különbséget. És a harmadik lehetőség, hogy feljelentést teszünk a fogyasztóvédelmi szolgálatnál, ami ugyancsak hosszadalmas eljárás, ám megéri. Mert egyetlen bevásárló központ sem szereti, ha rendszeresen a nyakára járnak az ellenőrök.

A túlszámlázás adminisztratív szabálysértésnek minősül és felelősségre vonással jár. Ha a helyszínen kinyilvánítjuk, hogy ezzel tisztában vagyunk és felvázoljuk, hogy a fogyasztóvédelemhez fordulunk jogorvoslatért, az üzlet megtéríti a kárunkat, mintsem hogy megkockáztassa a bírságot, sőt plusz bónuszokat is ígér fájdalomdíjként.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !