Ugrás a fő tartalomra

A háromágú szigony története - új külsőt kaphat az ukrán címer

Az ország függetlenségének 30. évfordulójára elfogadhatja az ukrán parlament, hogy új külsőt kapjon a nemzeti jelképként használt, kék alapon sárga színű, háromágú szigony Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reményei szerint - írja a Szabad Európa.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 29-én bejelentette, hogy sürgős törvénytervezetet nyújtott be a Legfelsőbb Tanácshoz, hogy frissítsék az ukrán címert. Ha elfogadják a tervezetet, Ukrajnának a mostani kék pajzson szereplő sárga, háromágú szigonynál összetettebb nemzeti jelképe lehet.

Ukrajna ezzel azon országok közé csatlakozna, amelyeknek két címerük van.

A benyújtott címerterv nyerte azt a 2020-as versenyt, aminek zsűrijében a jelenlegi címer tervezője is tag volt. A terv számos elvárást teljesít az alkotmányban meghatározottakból, de néhány módosítást kértek. Kritikával fogadták azt például, hogy úgy tűnik, mintha rálépnének az ukrán zászlóra, és mintha zoknit hordana egy angyal.


Az ukrán elnök szerint "számos különböző verseny, vita, veszekedés, vélemény és elképzelés volt már az évek során" arról, hogy milyen is legyen a végső címer. Ez normális. Ilyen a demokrácia. Azt gondolom, függetlenségünk 30. és [Ukrajna] alkotmányának 25. évfordulójára pontot kell tennünk ennek az ügynek a végére.”

Nem világos, hogy a jelenlegi címer mit jelképez, de először körülbelül ezer éve, a Kijevi Rusz uralkodója, Nagy Vlagyimir uralkodása alatt használták.

1918-ban a háromágú szigony a független Ukrajna jelképévé vált a rövid életű népköztársaság idejére, 1917-1920 között, mielőtt elfoglalták volna a bolsevikok.

A II. világháború alatt a háromágú szigony olyan náci kötődésű, nacionalista szervezetek címertárába is bekerült, akik a szovjetek ellen harcoltak, köztük a hírhedt ukrán segédrendőrséggel, akik segédkeztek a németeknek Ukrajna véres elfoglalásában.

Miután 1991-ben Ukrajna kinyilvánította függetlenségét a Szovjetuniótól, a szocialista köztársaság kalapácsát és sarlóját felváltotta a sárga háromágú szigony a kék pajzson. A “nagyobb” és kidolgozottabb címerről azonban eddig, számos próbálkozás ellenére, nem egyeztek meg.

Néhányan úgy gondolják, hogy már 30 éve használják a háromágú szigonyt, miért kellene más. Olekszandr Zincsenko történész azt mondta a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének, hogy a háromágú szigony "a világ egyik legemblematikusabb címere. Minek túlbonyolítani, ahelyett, hogy megtartanánk így, egyszerű, de élénk minimalizmusában?".

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

 „Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a hetyeni Molnár Norbertet

Molnár Norbertet közokirat-hamisítás miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-as telefonszámon valamint a korozes@bkkb.birosag.hu és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Így utazhat be augusztus 5-től Ukrajnába

Fokozott karanténintézkedéseket vezetnek be augusztus 5-től Ukrajnában a koronavírus delta variánsának megfékezése érdekében – tudatta a Kárpátalja ma internetes hírportál. A külföldi állampolgároknak rendelkezniük kell Covid-19 biztosítási kötvénnyel és a következő dokumentumok egyikével: vagy negatív PC R-teszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy SARS-CoV-2 koronavírus antigénjét meghatározó gyorsteszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy olyan oltási igazolvánnyal, mely igazolja, hogy az adott személy a WHO által engedélyezett oltás mindkét adagját megkapta, valamint a szabályoknak és nemzetközi követelményeknek megfelelően állították ki. Amennyiben nem rendelkezik a kért dokumentumok valamelyikével, úgy karanténba kell vonulnia 72 órára, amit PCR-teszttel, vagy antigén gyorsteszttel lehet kiváltani. Amennyiben nem rendelkezik semmilyen dokumentummal a házi karantén ideje Ukrajnában 10 nap. Azokra a személyekre – állampol

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Magyarország Beregszászi Konzulátusának tájékoztatója a védettségi igazolványok átvételéről

Aki a magyarországi oltáskor a védettségi igazolvány kézbesítési helyeként a beregszászi konzulátust jelölte meg és a védettségi igazolványa megérkezett a konzulátusra, az oltáskor megadott e-mail címen vagy telefonon értesítik erről és az átvétel módjáról. Ezért kérik, csak az jelenjen meg személyesen a konzulátuson, aki kapott már értesítést a konzulátus munkatársaitól. Továbbá azt is kérik, hogy hozzák magukkal az oltáskor kapott „Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-COV-2 vaccination / Сертифікат вакцинації від SARS-COV-2” A/4-es méretű igazolást, valamint azt az útlevelet, melynek száma az igazoláson szerepel. Ezek hiányában, a védettségi igazolványt nem tudják átadni. Az ügyfélfogadó térbe csak a szájat és az orrot elfedő maszkban lehet belépni. AKINEK MÉG NEM ÉRKEZETT MEG A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYA, DE SŰRGŐSEN SZÜKSÉGE LENNE RÁ: A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.r.) 1