Ugrás a fő tartalomra

A kárpátaljai magyarok Magyarországtól kapott támogatásai után nyomozott a Szabad Európa Rádió

Az Ukrajnában, a Kárpátalján élő magyarok, akiknek a létszámát mintegy 150 ezer főre becsülik, az elmúlt tíz évben legalább 115 millió eurót kaptak a magyar kormánytól – adta hírül a Szabad Európa Rádió. A Schemes elnevezésű tényfeltáró program arra jutott, hogy Orbán Viktor drasztikusan megemelte a magyar diaszpórának nyújtott támogatásokat, és nem csupán Ukrajnában, hanem Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában is - írja a Hírklikk. 

A kelet-európai tényfeltáró újságíró-szervezetek bocsátották az adatokat a Szabad Európa rendelkezésére. Kutatásaik szerint a határokon túli magyar kisebbségek szervezetei 2011 óta legalább 670 millió euró támogatásban részesültek a magyar kormánytól. Ugyanakkor más szervezeteknek, egyebek között a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, a magyar katolikus egyháznak és másoknak is vannak kellő pénzügyi alapokkal rendelkező támogatási programjaik, egyebek között gyerektáboroztatásra, és például templomok restaurálására. Az adatokhoz Magyarországon igen nehéz hozzájutni. 

Az ukrajnai magyarok a 115 millió eurót a kutatás szerint a Bethlen Gábor Alapítványtól kapták, de azt nem tudni, érkezett-e pénz más magyar forrásból is. Az összeg egyébként a Kárpátokon túli terület helyi kormánya éves költségvetésének másfélszeresét teszi ki, és nagyjából megfelel a javasolt repülőtér becsült építési költségeinek. 

Az ungvári keltezésű írás részletesen ismertette a terület történetét, és több példát felhozott arra is, hogy mire költik a Magyarországról kapott pénzt. Önmagában nem szokatlan, hogy kormányok támogatják a külföldön élő nemzeti kisebbségeket, de adatok alig állnak rendelkezésre. 

Ukrajnában sokan állítják, hogy a magyaroknak adott támogatás célja, hogy támogatást szerezzenek vele Orbán kormányának: ezen a véleményen volt Pavlo Klimkin volt külügyminiszter is, de ezt magyarországi tisztségviselők határozottan tagadják. Klimkin kifejtette: a magyarok „azon vannak, hogy mozgósítsák a szavazói támogatást, viszik őket szavazni, a legtöbb ukrajnai magyarnak magyar útlevele van, és a Fideszre szavaz. Idézte a cikk Gulyás Gergelyt is, aki határozottan cáfolta, hogy politikai szándék rejlene a határon túli magyarok támogatása mögött. „Alkotmányos kötelességünk ez a támogatás” – mondta.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke