Ugrás a fő tartalomra

A kárpátaljai magyarok Magyarországtól kapott támogatásai után nyomozott a Szabad Európa Rádió

Az Ukrajnában, a Kárpátalján élő magyarok, akiknek a létszámát mintegy 150 ezer főre becsülik, az elmúlt tíz évben legalább 115 millió eurót kaptak a magyar kormánytól – adta hírül a Szabad Európa Rádió. A Schemes elnevezésű tényfeltáró program arra jutott, hogy Orbán Viktor drasztikusan megemelte a magyar diaszpórának nyújtott támogatásokat, és nem csupán Ukrajnában, hanem Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában is - írja a Hírklikk. 

A kelet-európai tényfeltáró újságíró-szervezetek bocsátották az adatokat a Szabad Európa rendelkezésére. Kutatásaik szerint a határokon túli magyar kisebbségek szervezetei 2011 óta legalább 670 millió euró támogatásban részesültek a magyar kormánytól. Ugyanakkor más szervezeteknek, egyebek között a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, a magyar katolikus egyháznak és másoknak is vannak kellő pénzügyi alapokkal rendelkező támogatási programjaik, egyebek között gyerektáboroztatásra, és például templomok restaurálására. Az adatokhoz Magyarországon igen nehéz hozzájutni. 

Az ukrajnai magyarok a 115 millió eurót a kutatás szerint a Bethlen Gábor Alapítványtól kapták, de azt nem tudni, érkezett-e pénz más magyar forrásból is. Az összeg egyébként a Kárpátokon túli terület helyi kormánya éves költségvetésének másfélszeresét teszi ki, és nagyjából megfelel a javasolt repülőtér becsült építési költségeinek. 

Az ungvári keltezésű írás részletesen ismertette a terület történetét, és több példát felhozott arra is, hogy mire költik a Magyarországról kapott pénzt. Önmagában nem szokatlan, hogy kormányok támogatják a külföldön élő nemzeti kisebbségeket, de adatok alig állnak rendelkezésre. 

Ukrajnában sokan állítják, hogy a magyaroknak adott támogatás célja, hogy támogatást szerezzenek vele Orbán kormányának: ezen a véleményen volt Pavlo Klimkin volt külügyminiszter is, de ezt magyarországi tisztségviselők határozottan tagadják. Klimkin kifejtette: a magyarok „azon vannak, hogy mozgósítsák a szavazói támogatást, viszik őket szavazni, a legtöbb ukrajnai magyarnak magyar útlevele van, és a Fideszre szavaz. Idézte a cikk Gulyás Gergelyt is, aki határozottan cáfolta, hogy politikai szándék rejlene a határon túli magyarok támogatása mögött. „Alkotmányos kötelességünk ez a támogatás” – mondta.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !