Ugrás a fő tartalomra

Amerikai sajtó: a magyar kisebbség anyanyelvi korlátozásával Ukrajna megsérti az emberi jogokat

A The Washington Times című amerikai lap június 25-én közzétett cikkében egy fontos, a kárpátaljai magyarságot is érintő politikai kérdésről olvashatunk. A „Miért »akadályozza« Magyarország Ukrajna NATO-csatlakozását? címen megjelent írás részletezi az Ukrajnában élő kisebbségek, köztük a magyarok nyelvpolitikai helyzetét. A cikk írója tényszerűen, külső szemlélőként is elismeri a helyzet súlyosságát annak ellenére, hogy az amerikaiak szemében az erre vonatkozó ukrajnai jogszabályok akár evidensnek is tűnhetnének, hiszen az Egyesült Államokban az angol a hivatalos nyelv. Ám a szerző pontosan értelmezi a helyzetet, s a magyar kisebbség anyanyelvi korlátozását az emberi jogok megsértésének tartja. Úgy véli, ha válasz nélkül marad a jogsértés, az veszélyes precedenst teremt.

Az írás vázolja a kapcsolódó aktuálpolitikai eseményeket. Mint ismeretes, júliusban Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban találkozik Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy az Egyesült Államok támogatásáról biztosítsa Ukrajnát NATO-tagsági törekvése ügyében. A háború sújtotta ország azonban nem élvezi a NATO-közösség teljes támogatását. Magyarország ugyanis 2018 óta blokkolja a NATO és Ukrajna közötti miniszteri szintű politikai találkozókat, mivel Ukrajna szűkíti az országban élő magyar nemzeti kisebbségek nyelvi jogait. A kelet felől érkező állítólagos állandó orosz fenyegetés fényében a külpolitikai szakértők Magyarországot Oroszország trójai falovának nevezik. Úgy látják, Magyarország asszisztál Putyinnak ahhoz, hogy blokkolja Ukrajna nyugati integrációját, és így aláássa a NATO egységes fellépését az ukrán csatlakozás kérdésében.

Mi is történt pontosan Ukrajnában, ami kiváltotta Magyarország tiltakozását? – teszi fel a kérdést az elemző.

2017-ben az ukrán parlament új oktatási törvényt fogadott el, amely korlátozta a nemzeti kisebbségek már meglévő, anyanyelven történő oktatásának jogait. Két évvel később pedig új nyelvtörvényt fogadtak el, amely előírja az ukrán nyelv kötelező használatát a közélet minden területén, így a történelmi (azaz őshonos) kisebbségek nyelveit – néhány kivételtől eltekintve – csak magánkommunikációban vagy a vallási események során lehet használni.

Nemcsak Magyarország aggódik az új ukrán kisebbségellenes gyakorlat miatt – hívja fel a figyelmet a cikk írója. Noha az új jogszabály fő célja az orosz befolyás ellensúlyozása volt, Ukrajna ezzel – járulékos veszteségként – akadályozta az összes kisebbségi nyelv használatát, beleértve a magyar nyelvet is. Ezeknek a kisebbségeknek a „rokonállamai” (vagyis az anyaországok) tiltakoztak az új nyelvi rendszer ellen, miközben – emlékeztet a The Washington Times szerzője – számos nemzetközi szervezet szintén felemelte hangját a jogszabályokkal szemben, köztük az Európa Tanács, a Velencei Bizottság, az Európai Unió, sőt maga a NATO is.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

(Kárpátalja)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a hetyeni Molnár Norbertet

Molnár Norbertet közokirat-hamisítás miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-as telefonszámon valamint a korozes@bkkb.birosag.hu és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Így utazhat be augusztus 5-től Ukrajnába

Fokozott karanténintézkedéseket vezetnek be augusztus 5-től Ukrajnában a koronavírus delta variánsának megfékezése érdekében – tudatta a Kárpátalja ma internetes hírportál. A külföldi állampolgároknak rendelkezniük kell Covid-19 biztosítási kötvénnyel és a következő dokumentumok egyikével: vagy negatív PC R-teszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy SARS-CoV-2 koronavírus antigénjét meghatározó gyorsteszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy olyan oltási igazolvánnyal, mely igazolja, hogy az adott személy a WHO által engedélyezett oltás mindkét adagját megkapta, valamint a szabályoknak és nemzetközi követelményeknek megfelelően állították ki. Amennyiben nem rendelkezik a kért dokumentumok valamelyikével, úgy karanténba kell vonulnia 72 órára, amit PCR-teszttel, vagy antigén gyorsteszttel lehet kiváltani. Amennyiben nem rendelkezik semmilyen dokumentummal a házi karantén ideje Ukrajnában 10 nap. Azokra a személyekre – állampol

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Magyarország Beregszászi Konzulátusának tájékoztatója a védettségi igazolványok átvételéről

Aki a magyarországi oltáskor a védettségi igazolvány kézbesítési helyeként a beregszászi konzulátust jelölte meg és a védettségi igazolványa megérkezett a konzulátusra, az oltáskor megadott e-mail címen vagy telefonon értesítik erről és az átvétel módjáról. Ezért kérik, csak az jelenjen meg személyesen a konzulátuson, aki kapott már értesítést a konzulátus munkatársaitól. Továbbá azt is kérik, hogy hozzák magukkal az oltáskor kapott „Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-COV-2 vaccination / Сертифікат вакцинації від SARS-COV-2” A/4-es méretű igazolást, valamint azt az útlevelet, melynek száma az igazoláson szerepel. Ezek hiányában, a védettségi igazolványt nem tudják átadni. Az ügyfélfogadó térbe csak a szájat és az orrot elfedő maszkban lehet belépni. AKINEK MÉG NEM ÉRKEZETT MEG A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYA, DE SŰRGŐSEN SZÜKSÉGE LENNE RÁ: A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.r.) 1