Ugrás a fő tartalomra

Avakov büntetőjogi felelősségre vonását követeli a Hang párt képviselője

Elfogadta csütörtökön az ukrán parlament a tárcát több mint hét éve vezető Arszen Avakov belügyminiszter lemondását.

Avakov leváltását 291 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Nem szavazta meg a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza párt és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért párt frakciója.

Olekszandra Usztyinova, a Hang párt képviselője felszólalásában Avakov menesztésén túl a politikus büntetőjogi felelősségre vonását követelte, Irina Herascsenko, a Petro Porosenko volt elnök vezette Európai Szolidaritás frakciójának tagja pedig az egész kormány távozását, és bejelentette, hogy aláírásgyűjtésbe kezd.

"Úgy gondolom, hogy érdemes megköszönni Arszen Avakovnak mindazokat az éveket, amelyekben államunk érdekében dolgozott" - jegyezte meg a szavazás után Dmitro Razumkov házelnök.

Avakov maga nyújtotta be lemondását kedden, döntését nem indokolva meg. A politikus 2014. február 27. óta töltötte be a belügyminiszteri posztot, azaz még Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnöksége alatt kapta kinevezését, majd mindvégig Petro Porosenko államfősége alatt ő volt a tárca vezetője, ezt követően Volodimir Zelenszkij államfői beiktatása után is megőrizte tisztségét.

Zelenszkij a mögötte álló Nép Szolgája parlamenti frakció keddi ülésén Avakov utódjául Denisz Monasztirszkijt javasolta. A törvényhozásban egyedül többségben lévő kormánypárti frakcióban biztosították afelől, hogy támogatni fogják az új miniszter kinevezését, amelyet várhatóan pénteken tárgyal a parlament. Evhenyija Kravcsuk frakcióvezető-helyettes csütörtökön elmondta: a képviselőcsoportjukban már összegyűjtöttek 226-nál több aláírást ahhoz a dokumentumhoz, amelyben kérik Denisz Smihal miniszterelnököt, hogy javasolja Monasztirszkijt belügyminiszternek. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint az Európai Szolidaritás és a Hang párt előre bocsátotta, hogy nem fogják megszavazni Monasztirszkij kinevezését. Mindkét frakcióban ezt azzal indokolták, hogy ellenzékben vannak.

 Az UNIAN ismertetése szerint Monasztirszkij a Nép szolgája frakciójának a tagja, a rendészeti bizottság elnöke. Ukrán sajtóforrások Avakov "emberének" tartják.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke