Ugrás a fő tartalomra

Avakov büntetőjogi felelősségre vonását követeli a Hang párt képviselője

Elfogadta csütörtökön az ukrán parlament a tárcát több mint hét éve vezető Arszen Avakov belügyminiszter lemondását.

Avakov leváltását 291 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Nem szavazta meg a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza párt és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért párt frakciója.

Olekszandra Usztyinova, a Hang párt képviselője felszólalásában Avakov menesztésén túl a politikus büntetőjogi felelősségre vonását követelte, Irina Herascsenko, a Petro Porosenko volt elnök vezette Európai Szolidaritás frakciójának tagja pedig az egész kormány távozását, és bejelentette, hogy aláírásgyűjtésbe kezd.

"Úgy gondolom, hogy érdemes megköszönni Arszen Avakovnak mindazokat az éveket, amelyekben államunk érdekében dolgozott" - jegyezte meg a szavazás után Dmitro Razumkov házelnök.

Avakov maga nyújtotta be lemondását kedden, döntését nem indokolva meg. A politikus 2014. február 27. óta töltötte be a belügyminiszteri posztot, azaz még Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnöksége alatt kapta kinevezését, majd mindvégig Petro Porosenko államfősége alatt ő volt a tárca vezetője, ezt követően Volodimir Zelenszkij államfői beiktatása után is megőrizte tisztségét.

Zelenszkij a mögötte álló Nép Szolgája parlamenti frakció keddi ülésén Avakov utódjául Denisz Monasztirszkijt javasolta. A törvényhozásban egyedül többségben lévő kormánypárti frakcióban biztosították afelől, hogy támogatni fogják az új miniszter kinevezését, amelyet várhatóan pénteken tárgyal a parlament. Evhenyija Kravcsuk frakcióvezető-helyettes csütörtökön elmondta: a képviselőcsoportjukban már összegyűjtöttek 226-nál több aláírást ahhoz a dokumentumhoz, amelyben kérik Denisz Smihal miniszterelnököt, hogy javasolja Monasztirszkijt belügyminiszternek. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint az Európai Szolidaritás és a Hang párt előre bocsátotta, hogy nem fogják megszavazni Monasztirszkij kinevezését. Mindkét frakcióban ezt azzal indokolták, hogy ellenzékben vannak.

 Az UNIAN ismertetése szerint Monasztirszkij a Nép szolgája frakciójának a tagja, a rendészeti bizottság elnöke. Ukrán sajtóforrások Avakov "emberének" tartják.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !