Ugrás a fő tartalomra

Az ukrán legfelsőbb bíróság törvénytelennek nyilvánította és megsemmisítette Zelenszkij rendeletét

Az ukrán legfelsőbb bíróság törvénytelennek nyilvánította és megsemmisítette szerdán Volodimir Zelenszkij elnök rendeletét, amelyben az államfő visszavonta Olekszandr Tupickijnak, az ukrán alkotmánybíróság elnökének alkotmánybírói kinevezését.

A döntésről Tupickij ügyvédje tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált. A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az ügy alperesének, Ukrajna elnökének nem áll hatáskörében döntést hozni az alkotmánybíróság bíráinak elbocsátásáról vagy kinevezésük megszüntetéséről.

A legfelsőbb bíróság döntését az ügyvéd "törvényesnek és ésszerűnek" nevezte, és hozzátette, hogy "most az elnöknek el kell gondolkodnia azon, mit kezdjen az alkotmánybíróság bírájával kapcsolatban tett cselekedete után". Közölte, hogy a döntés még megfellebezhető. "Ha ez megtörténik, a törvényes keretek között fogunk eljárni" - jelentette ki.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója ugyanakkor úgy vélte, hogy a legfelsőbb bíróság döntése nem pusztán Tupickijról szól. Szerinte a legfelsőbb bíróság védeni próbálja a korrupciós rendszert és akadályozni az igazságügyi reformot, mivel a most hozott határozat egyben az Igazságügyi Legfelsőbb Tanács megtisztításáról és a bírák magas szintű képesítésének vizsgálatával foglalkozó bizottság működésének újraindításáról szóló törvények ellen is irányul.

Podoljak úgy vélte, azért próbálják meg visszahelyezni hivatalába Tupickijt, hogy "ugyanolyan alkotmányellenes módon szervezze meg az igazságügyi reform gátolását, mint például azt, ahogy megakadályozták a vagyonnyilatkozatokban feltárt valótlan állításokért a büntetőjogi felelősségre vonás lehetőségét".

Leszögezte, hogy fellebbezni fognak a határozat ellen. Szerinte Zelenszkij törvényesen és a társadalom érdekében járt el azzal, hogy visszavonta a Tupickij kinevezéséről szóló rendeletet, amelyet még az európai integrációt követelő 2013-2014-es kijevi Majdan-tüntetések nyomán menesztett és Oroszországba menekült Viktor Janukovics exelnök írt alá.

Az elnöki iroda tisztségviselője azt is hangsúlyozta, hogy Tupickijnak "méltányos büntetést kell kapnia mint olyan személynek, akit megalapozottan gyanúsítanak az igazságszolgáltatás ellen elkövetett bűncselekményekkel".

Tupickij alkotmánybírói kinevezését még 2013-ban kapta Janukovicstól, annak elnöksége idején. Tupickijt az ukrán hatóságok tanú megvesztegetésével és a bíróság félrevezetésével gyanúsítják. 2006 és 2010 között Donyeckben volt bíró, a sajtóban kiszivárgott értesülések szerint ekkor hozzájárult egy üzem lefoglalásához, és valószínűleg részesedést kapott az ügyletből. Később az alkotmánybíróság helyettes vezetőjeként rábeszélt egy donyecki üzletembert, hogy ne tegyen vallomást egy energetikai cégcsoport körüli tulajdonjogváltás részleteiről, amelyben szintén szerepet játszott.

Január 19-én az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hivatalosan is meggyanúsította, de Tupickij úgy tett, mintha nem kapta volna kézhez az erről szóló iratot, és továbbra is bejárt dolgozni az alkotmánybíróságra.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy korábban hasonló módon Viktor Juscsenko államfőként úgyszintén elbocsátotta az alkotmánybíróság egyik bíráját, Szjuzanna Sztanyikot, aki kétszer is pert nyert és visszahelyezték hivatalába. Második visszahelyezése után rögtön felmondott, de bírósági úton 75 ezer hrivnya, azaz mintegy 832 ezer forint havi járandóságot perelt ki magának.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a hetyeni Molnár Norbertet

Molnár Norbertet közokirat-hamisítás miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-as telefonszámon valamint a korozes@bkkb.birosag.hu és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Így utazhat be augusztus 5-től Ukrajnába

Fokozott karanténintézkedéseket vezetnek be augusztus 5-től Ukrajnában a koronavírus delta variánsának megfékezése érdekében – tudatta a Kárpátalja ma internetes hírportál. A külföldi állampolgároknak rendelkezniük kell Covid-19 biztosítási kötvénnyel és a következő dokumentumok egyikével: vagy negatív PC R-teszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy SARS-CoV-2 koronavírus antigénjét meghatározó gyorsteszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy olyan oltási igazolvánnyal, mely igazolja, hogy az adott személy a WHO által engedélyezett oltás mindkét adagját megkapta, valamint a szabályoknak és nemzetközi követelményeknek megfelelően állították ki. Amennyiben nem rendelkezik a kért dokumentumok valamelyikével, úgy karanténba kell vonulnia 72 órára, amit PCR-teszttel, vagy antigén gyorsteszttel lehet kiváltani. Amennyiben nem rendelkezik semmilyen dokumentummal a házi karantén ideje Ukrajnában 10 nap. Azokra a személyekre – állampol

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Magyarország Beregszászi Konzulátusának tájékoztatója a védettségi igazolványok átvételéről

Aki a magyarországi oltáskor a védettségi igazolvány kézbesítési helyeként a beregszászi konzulátust jelölte meg és a védettségi igazolványa megérkezett a konzulátusra, az oltáskor megadott e-mail címen vagy telefonon értesítik erről és az átvétel módjáról. Ezért kérik, csak az jelenjen meg személyesen a konzulátuson, aki kapott már értesítést a konzulátus munkatársaitól. Továbbá azt is kérik, hogy hozzák magukkal az oltáskor kapott „Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-COV-2 vaccination / Сертифікат вакцинації від SARS-COV-2” A/4-es méretű igazolást, valamint azt az útlevelet, melynek száma az igazoláson szerepel. Ezek hiányában, a védettségi igazolványt nem tudják átadni. Az ügyfélfogadó térbe csak a szájat és az orrot elfedő maszkban lehet belépni. AKINEK MÉG NEM ÉRKEZETT MEG A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYA, DE SŰRGŐSEN SZÜKSÉGE LENNE RÁ: A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.r.) 1