Ugrás a fő tartalomra

Bajban Brüssszel, Ukrajna nem várt lépésre szánta el magát

A 2014-ben aláírt EU–ukrán társulási szerződésben kritikus esetekre kilátásba helyezett konzultációs tanács összehívását kezdeményezte az ukrán kormány az Európai Bizottsággal és külön is Németország kormányával az Északi Áramlat 2 miatt - írja az Infostart.

Kijev szerint a napokban tartott amerikai–német csúcstalálkozón született elvi megállapodás arról, hogy Washington nem emel többé kifogást a befejezéséhez közeledő Északi Áramlat 2 gázvezeték beüzemelése ellen – következésképpen szankciókat sem vet be miatta – nem tartalmaz elegendő biztonsági garanciát, sem pedig pénzügyi kompenzációt Ukrajna számára.

Konkrétan, az ukrán jegyzékben – amelyet Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter juttatott el Brüsszelbe, és amelyet a brüsszeli Politico ismertet – Kijev az EU–ukrán társulási szerződés 274. pontjára hivatkozik, amely szerint az EU vagy tagállamai konzultálni kötelesek Ukrajnával energetikai “infrastruktúrafejlesztések” kapcsán, és együttműködnek Kijevvel a földgáz kereskedelmével, valamint a biztonságos ellátással kapcsolatos ügyekben.

Ugyanezen jegyzékben az ukrán kormány arra is felhívta a figyelmet, hogy a társulási szerződés 337. pontja értelmében a felek kötelezettséget vállaltak, hogy “a szolidaritás szellemében hatékony mechanizmust hoznak létre potenciális energiaválság-helyzetek” kialakulásakor.

A kijevi vezetés szemében az Északi Áramlat 2 befejezése és üzembe helyezése – amellyel Moszkva a teljes német gázexportját Ukrajnát megkerülve tudja lebonyolítani – pontosan ilyen “potenciális válsághelyzetet” teremt. Ukrán félelmek szerint, mihelyt az orosz kormány számára fizikailag lehetővé válik eladásaiból kizárni bármilyen ukrán kontroll-lehetőségét, elhárul az utolsó visszatartó tényező, amely közvetve ellenérdekeltté tehette az orosz vezetést Ukrajna megtámadásában, netán megszállásában.

Az említett Biden–Merkel csúcson természetesen ez az aspektus szintén felmerült, ezért helyezték ünnepélyesen kilátásba, hogy ukránellenes orosz fellépés esetén Németország azonnal beszünteti vásárlását Oroszországtól, amúgy pedig kezdettől fogva fejlesztési, beruházási támogatást nyújtanak Kijevnek, a kieső tranzitdíjak kompenzálására.

Ukrán részről azzal érvelnek, hogy adott formájában a biztonsági garancia nem eléggé robusztus ahhoz, hogy az Moszkvát visszatarthatná egy támadástól, sem pedig a kilátásba helyezett befektetés volumene nem kínál érdemi kárpótlást Kijev számára.

A Politico megjegyzi, hogy az ukrán jegyzék egyszerre keltett feltűnést és nem csekély elismerést is európai uniós diplomáciai körökben, ahol többen az “ukrán karakánság” egyfajta megnyilvánulásaként értékelték a fejleményt. A lépés arra emlékeztette az Európai Uniót, hogy az aláírt szerződés “kétirányú utca” , és ebben nemcsak a partnerekre hárul kötelesség, hanem az unióra is.

Abban ugyan eltérnek a nyugati vélemények, hogy Kijev mindezzel mit tud majd elérni – mindenki egyetért, hogy magát az Északi Áramlatot visszacsinálni biztos nem tudják már –, de a lépés arra minimum jó lehet, hogy fórumot kínáljon Ukrajna számára aggodalmai kifejtésére, valamint hogy a kialakult helyzetre válaszul megfogalmazott követeléseinek nyomatékot adjon. Amúgy pedig látványos demonstrációja az önálló ukrán államiságnak – idézett brüsszeli diplomatavéleményt a Politico.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden ingyen van: rászorulók számára nyílt üzlet Kárpátalján

Három hete nyílt meg Nagybereznán az az üzlet, ahonnan a rászorulók ingyen szerezhetik be a számukra szükséges dolgokat. Fizetni nem kell semmiért, egyedül annyit kérnek az ott dolgozók, hogy amit nem visznek el, azt tegyék vissza a helyükre. Szombatoként fogadják a adományokat, amiket ezután kihelyeznek a polcra. Ha hétvégén valaki mégsem ér rá, természetesen hétközben is leadhatja a felajánlásait - írta a Mukachevo.net. Ugyanebben az üzletben gyűjtenek adományokat Mikulásra az árvaházban élőknek is. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Milliók menekülhetnek el Ukrajnából

Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy milliók kényszerülnek majd elmenekülni az országból – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára. A Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi környezetébe tartozó Patrusev az Argumenti i Fakti című orosz lapnak nyilatkozva azt mondta: az Ukrajnát saját protektorátusává tevő Nyugat lerombolta az ország gazdaságát, jogfosztottá tette a társadalmat és nyomorba taszította a lakosság egyes rétegeit. „Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy ukránok milliói menekülnek majd más országokba és keresnek ott menedéket” – jósolta az egyik legbefolyásosabb orosz politikus. Fotó: Illusztráció ( Kárpát.in.ua ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Börtönbe kerülhet az a sorköteles kárpátaljai, aki külföldre ment dolgozni, hogy eltartsa beteg édesanyját

Nem jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az Ökörmezői Járási Bíróság azt a fiatal férfit, aki külföldre utazott, hogy kibújjon a sorkatonai behívás alól. A Goloskarpat szerint a sorköteles a behívó átvétele után nem jelentek meg a sorozáson, Csehországba utazott ahol munkát vállalat, aki az utolsó szó jogán azt mondta, hogy azért utazott el, mert „tartott a sorkatonai szolgálattól”. Az ügyirat szerint a felsőkalocsai (Kolocsava) lakost 2021 áprilisában nyilvánították alkalmasnak a sorozóbizottság, ám végül a megadott időben nem jelent meg, hogy megkezdje sorkatonai szolgálatát. A bírósági tárgyalás során Sz. Ivan azzal érvelt, hogy, amikor be kellett volna vonulni „kénytelen volt külföldre menni dolgozni”. Azzal védekezett, hogy ő tartja el beteg édesanyját, mivel édesapja meghalt. Hozzátette: amúgy is „tartott a sorkatonai szolgálattól”. A vádlott beismerte a bűnösségét. Az Ökörmezői Járási Bíróság a vádlottat a sorkatonai szolgálat alóli kibújás büntette miatt joge

A Magyarországra utazók figyelmébe!

A leállás a ki- és belépő irányú forgalmat egyaránt érinti. A karbantartási munkálatok ideje alatt 2021. november 24-én 0 órától előre láthatólag 2021. november 24-én 5 óráig szünetelni fog a határforgalom a beregsurányi, a tiszabecsi, a csengersimai és a vállaji közúti határátkelőhelyeken - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. Felhívják az Ukrajnába utazók figyelmét, hogy az átkelésre a várakozás elkerülése érdekében válasszák a 0-24 órán át igénybe vehető záhonyi közúti határátkelőhelyet. Míg a Romániába utazók figyelmébe a nyírábrányi közúti határátkelőhelyet ajánlják. Ez szintén 0-24 óra között nyitva tart.  A külföldre utazóknak ajánlják, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szörnyű halált halt egy kárpátaljai Csehországban

Munkabalesetben halt meg a 26 éves Iván Hankovics Csehországban. Az iloncai fiatal a tanulmányai befejezése után azonnal munkába állt, kamionsofőrként dolgozott. Egyik nap elfelejtette behúzni járműve kézifékjét, kiszállt és elindult, azonban a kamion gurulni kezdett és összezúzta a fiatal férfit. A baleset idején a férfi szülei is Csehországban tartózkodtak. Temetésére november 20-án került sor szülőfalujában - tudatta a Kárpátalja ma. Fotó: pmg.ua KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Kárpátalja települései: Ismerje meg Beregújfalu történetét

Beregújfalu és környéke már ősidők óta lakott hely volt. Határában az I. e. 6. századból való halomsírokat tártak fel. Az Árpád-kori település nevét az oklevelek 1261-ben említették először Perek néven. A települést még II. András adta erdeivel és disznópásztoraival együtt az egri püspökségnek, IV. Béla 1261-ben erősítette meg az adományt. 1299-ben határát az egri egyház javára megjáratták. 1463-ban Wyfalw néven említik. 1566-ban a tatárok feldúlták. 1910-ben 1304, túlnyomórészt magyar lakosa volt, ma 2018 lakosából 1674 (80%) a magyar. A trianoni békeszerződésig Bereg vármegye Tiszaháti járásához tartozott. Forrás: Wikipédia KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szigorítanak Kárpátalján: mostantól a munkavégzéshez oltás vagy negatív PCR-teszt szükséges

Szigorítanak a járványhelyzet szerinti sárga besorolásban régiókban a korlátozásokon - jelentette be az ukrán kormányfő. Denisz Smihal aláhúzta: mostantól a munkavégzéshez legalább egy adag oltásra, vagy negatív PCR-tesztre lesz szükség. A vállalatok és a közintézmények csak akkor működhetnek, ha az alkalmazottak megkapták a vakcina első adagját, átestek a betegségen, amit hivatalosan bizonyítani tudnak, vagy ellenjavalt számukra a Covid-oltás. Ugyanez vonatkozik a látogatókra is. Változás, hogy az első oltást igazoló tanúsítvány 120 nap helyett csak 30 napig lesz érvényes. Az oltási bizonyítványt ezentúl nem elegendő vizuálisan ellenőrizni, mostantól a Dia alkalmazáson keresztül a QR-kódot beolvasva meg kell győződni a dokumentum hitelességéről - tudatta a z rbc.ua hírportál. A szakszerűtlen ellenőrzést 34-től 170 ezer hrivnyáig terjedő a pénzbírsággal büntethetik. A sárga zónában a következő szabályok érvényesek: maszkhasználat, szociális távolságtartás; tömegrendezvényeken négy négy