Ugrás a fő tartalomra

Brenzovics: Zelenszkij folytatja Porosenko kisebbségellenes politikáját Ukrajnában

Bizonyossá vált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megválasztása után a nemzetiségek jogainak visszaszorítására irányuló politika nem változott, és követi azt az irányt, amely Petro Porosenko elnökségének a második szakaszában kezdődött – kommentálta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, hogy az ukrán kormány döntése értelmében az ezeréves múltra visszatekintő kárpátaljai magyarság nem számít őshonos kisebbségnek Ukrajnában. Mint hozzátette, egyértelművé vált, hogy politikai pártoktól függetlenül a politikai elitben volt egy elhatározás, hogy véghezviszik a kisebbségi jogok megnyirbálását, és ezt meg is tették.

Az ukrán parlament döntése értelmében az ezeréves kárpátaljai magyarság nem számít őshonos kisebbségnek Ukrajnában, ráadásul az Alkotmánybíróság nem találta alkotmányellenesnek azt a nyelvtörvényt, amely súlyosan csorbítja a magyar közösség jogait. Brenzovics László a Pesti Srácok érdeklődésére a döntéseket úgy kommentálta: bizonyossá vált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megválasztása után a nemzetiségek jogainak visszaszorítására irányuló politika nem változott, és követi azt az irányt, amely Petro Porosenko elnökségének a második szakaszában kezdődött. A KMKSZ elnöke felidézte: a 2014-es változás után az ukrán parlament egyik első intézkedése volt az akkor hatályban lévő, rendkívül sok jogot biztosító nyelvtörvény átszabása, ezt azonban két éven keresztül az államelnök nem írta alá, sőt, az Alkotmánybíróság a nevezett törvényt nem alkotmányellenessége, hanem formai okok miatt helyezte hatályon kívül.

Ez a politika azonban látványos fordulatot vett, így először a végül elfogadott oktatási törvény, majd a nyelvtörvény tulajdonképpen visszavette azokat a jogokat, amelyeket korábban Ukrajna alkotmánya és a vonatkozó törvények az összes kisebbség számára biztosítottak – fogalmazott. 

Brenzovics László hozzátette: azoknak is csalódniuk kellett, akik abban reménykedtek, hogy az őshonos nemzeti kisebbségekről szóló törvényekben rendezik ezt a kérdést. A KMKSZ elnöke szerint egyértelművé vált, hogy politikai pártoktól függetlenül a politikai elitben volt egy elhatározás, hogy véghezviszik a kisebbségi jogok megnyirbálását, és ezt végig is vitték. Mint kiemelte, a választópolgárok egy jelentős része azért szavazott az ellenzék pártjára, mert azt gondolták, hogy a kisebbségpolitikában változást hozhatnak. 

"Ez nem következett be, és nekünk várnunk kell a következő választásokig, amikor lehetővé válhat majd, hogy ezeken a törvényeken módosítsanak." - magyarázta.

Brenzovics László a hétfőn bemutatott Kárpátalja Útikönyvvel kapcsolatban arról is beszélt: a térség több mint ezer éven keresztül egységes volt, a nemrégiben felújított felvidéki Borsiban található Rákóczi-szülőház, vagy a magyar oldalon található Sárospatak Ungvárhoz közelebb van, mint Beregszász. Hozzátette: Trianon oly mértékben átszabta a határokat, és a szovjet időben oly mértékben voltak azok átjárhatatlanok, hogy még nagyon sokat kell dolgozni a térség reintegrációján, amelyet jelenleg leginkább a határok átjárhatatlansága nehezít. Mint kiemelte, sok szó esik Ukrajna európai integrációjáról, amelyet Washingtontól Londonon keresztül Párizsig vagy Brüsszelig mindenki támogat, „egy olyan pragmatikus lépést, mint újabb határátkelők létesítése, mégsem sikerült megtenni, hogy egyszerűsödjön az átjárhatóság Európa és Ukrajna között”.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke