Ugrás a fő tartalomra

Brenzovics: Zelenszkij folytatja Porosenko kisebbségellenes politikáját Ukrajnában

Bizonyossá vált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megválasztása után a nemzetiségek jogainak visszaszorítására irányuló politika nem változott, és követi azt az irányt, amely Petro Porosenko elnökségének a második szakaszában kezdődött – kommentálta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, hogy az ukrán kormány döntése értelmében az ezeréves múltra visszatekintő kárpátaljai magyarság nem számít őshonos kisebbségnek Ukrajnában. Mint hozzátette, egyértelművé vált, hogy politikai pártoktól függetlenül a politikai elitben volt egy elhatározás, hogy véghezviszik a kisebbségi jogok megnyirbálását, és ezt meg is tették.

Az ukrán parlament döntése értelmében az ezeréves kárpátaljai magyarság nem számít őshonos kisebbségnek Ukrajnában, ráadásul az Alkotmánybíróság nem találta alkotmányellenesnek azt a nyelvtörvényt, amely súlyosan csorbítja a magyar közösség jogait. Brenzovics László a Pesti Srácok érdeklődésére a döntéseket úgy kommentálta: bizonyossá vált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megválasztása után a nemzetiségek jogainak visszaszorítására irányuló politika nem változott, és követi azt az irányt, amely Petro Porosenko elnökségének a második szakaszában kezdődött. A KMKSZ elnöke felidézte: a 2014-es változás után az ukrán parlament egyik első intézkedése volt az akkor hatályban lévő, rendkívül sok jogot biztosító nyelvtörvény átszabása, ezt azonban két éven keresztül az államelnök nem írta alá, sőt, az Alkotmánybíróság a nevezett törvényt nem alkotmányellenessége, hanem formai okok miatt helyezte hatályon kívül.

Ez a politika azonban látványos fordulatot vett, így először a végül elfogadott oktatási törvény, majd a nyelvtörvény tulajdonképpen visszavette azokat a jogokat, amelyeket korábban Ukrajna alkotmánya és a vonatkozó törvények az összes kisebbség számára biztosítottak – fogalmazott. 

Brenzovics László hozzátette: azoknak is csalódniuk kellett, akik abban reménykedtek, hogy az őshonos nemzeti kisebbségekről szóló törvényekben rendezik ezt a kérdést. A KMKSZ elnöke szerint egyértelművé vált, hogy politikai pártoktól függetlenül a politikai elitben volt egy elhatározás, hogy véghezviszik a kisebbségi jogok megnyirbálását, és ezt végig is vitték. Mint kiemelte, a választópolgárok egy jelentős része azért szavazott az ellenzék pártjára, mert azt gondolták, hogy a kisebbségpolitikában változást hozhatnak. 

"Ez nem következett be, és nekünk várnunk kell a következő választásokig, amikor lehetővé válhat majd, hogy ezeken a törvényeken módosítsanak." - magyarázta.

Brenzovics László a hétfőn bemutatott Kárpátalja Útikönyvvel kapcsolatban arról is beszélt: a térség több mint ezer éven keresztül egységes volt, a nemrégiben felújított felvidéki Borsiban található Rákóczi-szülőház, vagy a magyar oldalon található Sárospatak Ungvárhoz közelebb van, mint Beregszász. Hozzátette: Trianon oly mértékben átszabta a határokat, és a szovjet időben oly mértékben voltak azok átjárhatatlanok, hogy még nagyon sokat kell dolgozni a térség reintegrációján, amelyet jelenleg leginkább a határok átjárhatatlansága nehezít. Mint kiemelte, sok szó esik Ukrajna európai integrációjáról, amelyet Washingtontól Londonon keresztül Párizsig vagy Brüsszelig mindenki támogat, „egy olyan pragmatikus lépést, mint újabb határátkelők létesítése, mégsem sikerült megtenni, hogy egyszerűsödjön az átjárhatóság Európa és Ukrajna között”.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !