Ugrás a fő tartalomra

Down-szindrómás kisfiút fenyegetett meg egy tanársegéd Ukrajnában (videó)

A vinnyicai 14. számú iskolában egy tanársegéd megfenyegetett egy Down-szindrómás fiút, hogy „levágja a …”,  ha újra „felbosszantja”. Az eset kivizsgálása a Parlament a gyermekek jogai védelméért felelős Ideiglenes vizsgálóbizottságának ellenőrzése alatt van - írja a Kárpát.in.ua.  

A 12 éves fiú az egyetlen Down-szindrómás tanuló az intézményben. A gyermek diagnózisa miatt a kisfiú oktatását három éve tanársegéd segíti.

A fiú szüleinek korábban is felmerültek kifogásai a tanársegéddel szemben. Arra panaszkodtak, hogy fiukkal való bánásmód rendellenes, ezért video megfigyelő kamerát helyeztek el az osztályteremben. A kamera rögzítette, hogy a tanársegéd először megkérte a gyerekeket, hogy hagyják el az osztálytermet, majd nevelői munkájába kezdett, azzal fenyegetve a kisfiút, hogy ollóval vágja le a nemi szervét. Az incidensről szóló videót néhány nappal ezelőtt Irina Borzova, Vinnyica megyei parlamenti képviselő tette közzé Facebook-oldalán.

„Mindjárt megmutatom, hogyan kell viselkedni az iskolában. Szégyen”.  Ezekkel a szavakkal kezdődött a „nevelési” folyamat. Aztán a nő fenyegetni kezdte a gyereket, és ököllel verte az asztalt: „Ki tanított meg arra, hogy mutogasd a pisilődet. Most mindjárt veszem az ollót és levágom…” Ez a megalázás, amelyet a nő többször megismételt, több percig tartott. A fiú sírt, zokogott, kiabálta, hogy „nem”, de a „nevelőt” ez nem állította meg – mondta Irina Borzova.

A fiú szülei azonnali büntetést követelnek, és azt állítják, hogy nem az első eset, hogy ilyen megalázóan bánnak a gyermekkel.

„A kisfiú édesanyja tavasszal fordult hozzánk, – magyarázta az újságíróknak Okszana Jacenko, a Vinnyicai Városi Tanács oktatási osztályának igazgatója. Az inkluzív oktatásért felelős ellenőrt elküldtünk az iskolába. Az ellenőrzést követő jelentésben a tanársegéd ellen nem volt kifogás. De május 28-án megtörtént az eset, amiről most már mindenki tud.

Okszana Jacenko elmondása szerint „a hazai jogszabályok sajátosságai miatt” nehéz azonnal reagálni a helyzetre: először az iskola igazgatójának kell magyarázatot kapnia a tanársegédtől. Ez az eljárás folyamata. Az esetet követően nő június 16-ig betegállományba vonult, majd 56 napos szabadságot vett ki.

„Biztosítom önöket, hogy az esetet nem hagyjuk figyelmen kívül, és a tanársegéd sem marad büntetlen magatartása miatt. Mi is pontosan a büntetés? Esetleg fegyelmi eljárás vagy elbocsátás. Miután írásbeli magyarázatot nyújt be a tanársegéd, az iskola vezetésének 30 nap áll rendelkezésére a megfelelő reakcióra. Az egyetlen módja. Senki nem fogja megsérteni a Munka Törvénykönyvét”, – jegyezte meg a tisztviselő.

Ami a tanársegédet illeti, nem nyilatkozik az újságíróknak.

Ugyanakkor az újságírók az egyik osztálytárs édesapjával beszélgettek, aki kérte, hogy maradjon anonim. Elmondása szerint a lányok gyakran panaszkodnak a kisfiúra, aki szavaik szerint „szereti mutogatni a háztartását”. Szerinte ez bosszantja a gyerekeket. Elmondta, próbáltak kompromisszumos megoldást találni, de nem sikerült. A férfi nem védi a tanársegédet, de elismerte, hogy jobban érdekli lánya és barátnői állapota, mert nem tartja elfogadhatónak és olyannak az osztályban uralkodó légkört, amely nem sérti az iskolások pszichéjét.

„A vinnyicai iskolában megtörtént kirívó eset kivizsgálása a Parlament a gyermekek jogai védelméért felelős Ideiglenes vizsgálóbizottságának ellenőrzése alatt van”, – közölte Irina Borzova, Vinnyica megyei parlamenti képviselő. A kerekasztal beszélgetéshez meghívom a fogyatékkal élő gyermekek szüleit, társadalmi szervezeteket, hogy reálisan felmérhessük a fogyatékkal élő gyermekek inkluzív oktatásának helyzetét Vinnyica megyében. Fel kell fedni a problémákat, amelyeken dolgozni kell.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !