Ugrás a fő tartalomra

Elemzés: Ezért nem lehet NATO-tag Ukrajna

Ukrajna lehetséges NATO-tagsága évről évre felmerül, főleg miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet és azóta is támogat szakadár csoportokat Kelet-Ukrajnában. Az ukrán vezetés az elmúlt években többször fejezte már ki nyíltan csatlakozási szándékát, a NATO vezetése azonban rendre elzárkózik attól, hogy zöld utat adjon a kérésnek. Valójában az igen valószínűtlen, hogy Ukrajna belátható időn belül csatlakozzon a katonai szövetséghez, ez pedig egyrészt az ukrán haderő állapotával, másrészt az országot uraló korrupcióval, harmadrészt pedig a geopolitikai helyzettel magyarázható - írja a Portfolio.

Az első ígéretek Ukrajna lehetséges NATO-tagságára vonatkozóan a katonai egyesülés 2008-as bukaresti konferenciáján hangzottak el, amelyen a szervezet nyíltan elkötelezte magát a kelet-európai ország majdani felvétele mellett. Ukrajna ugyanebben az évben be is terjesztette a NATO-tagsági cselekvési tervhez való csatlakozási szándékát.

A vonatkozó tárgyalások azonban 2010-ben megrekedtek, miután az oroszbarát Viktor Janukovics nyerte meg az ukrán elnökválasztást, amely szorosabb együttműködést vetített előre Oroszország és Ukrajna között, ráadásul ekkoriban az ukrán társadalom többsége is inkább ellenezte a NATO-hoz való csatlakozást.

A helyzet azonban nagyot fordult 2014-ben, amikor forradalom tört ki Ukrajnában annak hatására, hogy Janukovics nem írta alá az Európai Unióval kötendő társulási szerződést, egyértelművé téve azt, hogy a jövőben Oroszország mellett képzeli el Ukrajna jövőjét. A forradalom végül elsöpörte Janukovics hatalmát és a Nyugattal rokonszenvező kormány alakult meg Kijevben.

Nem sokkal később Oroszország először megszállta, majd pedig annektálta a Krím-félszigetet, Kelet-Ukrajna orosz többségű tartományaiban a mai napig is tartó polgárháború tört ki, a szakadár csoportokat pedig Oroszország hol passzívan, hol pedig aktívan támogatja.

AZ UKRÁN VEZETÉS ÉS AZ UKRÁN TÁRSADALOM KÖRÉBEN FŐLEG EZUTÁN TETT SZERT NAGYOBB TÁMOGATOTTSÁGRA A NATO-HOZ VALÓ CSATLAKOZÁS, ÚGY VÉLTÉK, CSAK A KATONAI SZÖVETSÉG JELENT KELLŐ GARANCIÁT UKRAJNA TERÜLETI INTEGRITÁSÁNAK BIZTOSÍTÁSÁRA AZ OROSZ AGRESSZIÓVAL SZEMBEN.

Bár Ukrajna NATO-tagságának kérdése már évek óta lóg a levegőben, a közelmúltban történt számos esemény, amelynek következtében újra napirendre került a téma. Áprilisban ugyanis Oroszország nagyszabású hadgyakorlattal borzolta a kedélyeket Ukrajnával közös határán, amelyet az egész világ aggodalommal figyelt. Az oroszok végül a hadgyakorlat végeztével visszavonták csapataik nagy részét, enyhítve ezzel a pattanásig feszült helyzeten. Ukrán hatóságok azonban arról számoltak be, hogy az oroszok a hadgyakorlat után is hagytak csapatokat a régióban.

Pár napja pedig az Egyesült Államok és Ukrajna még 30 országgal közösen tartott nemzetközi hadgyakorlatot a Fekete-tengeren, amely „a térség biztonságának szavatolását” és a „nemzetközi jog betartatását” volt hivatott szolgálni.

Oroszország ráadásul a júniusban tartott NATO-csúcs előtt és azt követően is utalt rá, hogy nagyon nem venné jó néven Ukrajna meghívását a NATO-ba. Maga Vlagyimir Putyin is kijelentette, hogy nem tartja kizártnak, hogy Ukrajna a jövőben csatlakozzon a katonai tömbhöz, amely szerinte egy vörös vonal átlépése lenne Oroszország szemében. Véleménye szerint ugyanis az észak-atlanti szövetség bővítésének előző két körével kapcsolatban sem vették figyelembe Moszkva aggályait.

Ezzel szemben az ukrán vezetés nagy reményekkel fordult rá az idei brüsszeli NATO-csúcsra, azt várták, hogy konkrét ígéreteket kapnak majd a csatlakozásra vonatkozóan, azonban csalódniuk kellett.

JENS STOLTENBERG NATO-FŐTITKÁR UGYANIS LESZÖGEZTE, HOGY UKRAJNÁNAK SZÁMOS TOVÁBBI FELTÉTELT KELL TELJESÍTENIE AHHOZ, HOGY FELVÉTELT NYERJEN A SZERVEZETBE, ILLETVE PONTOS MENETRENDET SEM JELÖLTEK KI ERRE VONATKOZÓAN.

Volodimir Zelenszkij, jelenlegi ukrán elnök ugyan megpróbált egy egyértelmű választ kiszedni Joe Bidenből a tagság kapcsán, de a korábbi ígéreteken, valamint az ország területi integritása melletti elkötelezettség kinyilvánításán túl nem kapott semmilyen garanciát. Biden elsősorban az Ukrajnát átszövő korrupciót és a vonatkozó követelmények teljesülésének hiányát nevezte meg késleltető tényezőként.

A fentiek fényében joggal merül fel a kérdés, hogy mennyiben realitás Ukrajna NATO-tagsága a jövőre nézve, illetve melyek azok az okok, amelyek miatt a szövetség tagjai eddig elzárkóztak a kelet-európai ország felvételétől. Érdemes továbbá azt is megvizsgálni, hogy jól járna-e egyáltalán a NATO egy ilyen irányú bővítéssel.

Valójában számos olyan tényező nevezhető meg, amely igen valószínűtlenné teszi azt, hogy a közeljövőben Ukrajna teljes jogú taggá váljon.

  • Az ukrán haderő a nagyszabású reformok és a felszerelés modernizációjára irányuló törekvések ellenére továbbra is viszonylag elavult, mivel a mai napig nagyrészt a szovjet időkből örökölt fegyverrendszereket használja. Emellett a jelenleg zajló fejlesztések is inkább a régi eszközök ráncfelvarrására irányulnak, nem pedig a korszerű technológia szerint működő eszközök beszerzésére. Ennek tükrében egyes vélekedések szerint az ukrán haderő állapota még mindig elmarad egy modern NATO-kompatibilis hadseregtől elvárt szinttől. Ezen kívül egyes nyugati törvényhozók aggodalommal figyelik azt, hogy az ukrán harcoló alakulatok közt radikális jobboldali csoportok is megtalálhatók.
  • Az ukrán államot, azon belül pedig a hadiipart is behálózza a korrupció. Szinte a teljes hadiipar egy állami kézben levő vállalatcsoport, az UkrOboronProm felügyelete alatt áll, amelynek átláthatóságát a Transparency International is vizsgálta és végül a második legrosszabb minősítést osztotta ki rá. Nemrég pedig az IMF is felfüggesztette az Ukrajnának folyósítandó utalásait korrupciós aggályok miatt.
  • Külön gondot jelent, hogy az Ukrajna keleti részén található Donbaszban még mindig polgárháború dúl, a Krím-félszigetet, amely a nemzetközi jog szerint továbbra is Ukrajna része pedig Oroszország annektálta. Amennyiben tehát Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz, a katonai szövetségnek kötelessége lenne beavatkozni ezeken a területeken, amely szinte biztosan konfliktushoz vezetne Oroszországgal.
  • A legnyomósabb érv az ukrán NATO-tagság ellen azonban nem meglepő módon az orosz reakció lenne. Az orosz fél részéről eddig érkezett jelzéseket figyelembe véve Oroszország biztosan nem tűrné, ha nyugati szomszédja a NATO részévé válna, a nemrég rendezett hadgyakorlattal pedig demonstrálta, hogy katonai úton is hajlandó lehet választ adni egy ilyen lépésre. Nem árt elfelejteni azt sem, hogy a 2008-as orosz-grúz háború is azután tört ki, hogy Grúzia tagjelölt státuszt kapott a NATO-tól.

MINDEZEK ALAPJÁN SZINTE KIZÁRT, HOGY UKRAJNA A BELÁTHATÓ JÖVŐBEN NATO-TAG LEGYEN, HISZEN AZ EZZEL JÁRÓ NEGATÍV KÖVETKEZMÉNYEK JELENTŐSEN TÚLSZÁRNYALJÁK AZ ESETLEGES ELŐNYÖKET.

A fentiek ellenére nem lenne helytálló azt kijelenteni, hogy Ukrajna nem egy kiemelten fontos tényező a NATO számára, illetve azt, hogy a NATO által Ukrajna irányába gyakorolt gesztusok pusztán üres ígéretek lennének.

A NATO UGYANIS ÉVEK ÓTA TUDATOSAN TÁMOGATJA UKRAJNÁT AKÁR SEGÉLYEK, AKÁR KATONAI TANÁCSADÓK, AKÁR MODERN KATONAI ESZKÖZÖK FORMÁJÁBAN, AMELYEK JELENTŐSEN HOZZÁJÁRULTAK AZ UKRÁN HADERŐ UTÓBBI ÉVEKBEN LÁTOTT FELZÁRKÓZÁSÁHOZ.

A Pentagon például nemrég egy 150 millió dolláros biztonsági segélycsomagot jelentett be Ukrajna részére, amely többek között radarokat, légvédelmi rendszereket és biztonságos információközlést szolgáló berendezéseket foglal magában, de az eddig Ukrajnának juttatott összes támogatás is több mint 1,5 milliárd dollárra rúg.

Ezekben a katonai segélyekben az a közös, hogy mindegyik defenzív célokat szolgál. Ukrajna kapott ugyan Javelin típusú páncéltörő rakétarendszereket is, amelyekkel könnyűszerrel lehet ártalmatlanítani tankokat, azonban egészen az áprilisi orosz csapatmozgásokig nem engedélyezték az ukránoknak, hogy a frontvonalra szállítsák őket.

A NATO CÉLJA UGYANIS NEM A KONFLIKTUS TOVÁBBI ESZKALÁCIÓJA, HANEM AZ OROSZ FÉL ELRETTENTÉSE. EZÉRT IS ÜGYELNEK ARRA, HOGY ELSŐSORBAN VÉDELMI CÉLOKAT SZOLGÁLÓ ESZKÖZÖKET JUTTASSANAK AZ UKRÁN HADERŐNEK.

A NATO jelenlegi politikájában pedig csak akkor várható jelentősebb fordulat, ha a geopolitikai körülmények is megváltoznak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !