Ugrás a fő tartalomra

Feloldotta a termőföldek eladási tilalmát Kijev

Ukrajna feloldotta a termőföldek eladásának csaknem 20 éves tilalmát, remélve, hogy ez a lépés növeli a készpénzre éhes mezőgazdasági szektor beruházásait, amelynek termékei sok ország élelmiszerpiacán dominálnak - írja az Agrofórum.

Ukrajna a kukorica-, búza- és napraforgóolaj vezető mezőgazdasági termelője és exportőre. Gabonaexportja a 2019/20-as szezonban elérte az 57 millió tonnát.

Az ukrán törvényhozók 2020 márciusában megszavazták a tilalom feloldását, és több mint egy évet adtak a kormánynak arra, hogy felkészüljön a szabad földkereskedelemre. Az 1991-es függetlenség megszerzése után Ukrajna mintegy 30 millió hektár termőföldet osztott ki helyi kistermelőknek, akik eddig csak bérbe tudták adni a földjeiket.

Ukrajna földpiacának megnyitása évek óta forró politikai téma, és a kritikusok azt vetik fel, hogy ez lehetővé teheti a helyi oligarchák számára, hogy földet halmozzanak fel, vagy segíthessék a külföldieket terjeszkedését a szegényebb ukránok rovására.

Az ukrán állampolgárok így akár 100 hektárt is vásárolhatnak, míg a cégek 2024-től vehetnek részt aukciókon.

A törvény megtiltja a külföldieknek és a külföldi vállalatoknak, hogy jelenleg termőföldet vásároljanak, de ez a jövőben lehetővé válhat, és a kérdést valamikor népszavazásra bocsáthatják Magyarország keleti szomszédjánál.

“Mi leszünk az első ukrán nemzedék 100 év után, akik nemcsak birtokolni fogják, hanem el is adják földjüket” – mondta Roman Lescsenko mezőgazdasági miniszter.

A törvény meghatározza a termőföld minimális kikiáltási árát, és kijelentette, hogy azok, akik bérbe veszik a földet, elővásárlási jogot kapnak, és bérleti szerződéseik a futamidő végéig érvényesek lesznek – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Néhány gazdálkodó és törvényhozó ellenezte a lépést, mondván, hogy az ukrán gazdák túl szegények ahhoz, hogy földet vásároljanak, míg néhány kistermelőnek földet kell eladnia a túléléshez.

A kritikusok azzal érvelnek, hogy a különféle rendszerek alkalmazásával a föld vagy oligarchák kezében koncentrálódik, akik már több tízezer hektárt bérelnek, vagy gazdag nyugati vállalatok ellenőrzése alá kerülhet.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !