Ugrás a fő tartalomra

Feloldotta a termőföldek eladási tilalmát Kijev

Ukrajna feloldotta a termőföldek eladásának csaknem 20 éves tilalmát, remélve, hogy ez a lépés növeli a készpénzre éhes mezőgazdasági szektor beruházásait, amelynek termékei sok ország élelmiszerpiacán dominálnak - írja az Agrofórum.

Ukrajna a kukorica-, búza- és napraforgóolaj vezető mezőgazdasági termelője és exportőre. Gabonaexportja a 2019/20-as szezonban elérte az 57 millió tonnát.

Az ukrán törvényhozók 2020 márciusában megszavazták a tilalom feloldását, és több mint egy évet adtak a kormánynak arra, hogy felkészüljön a szabad földkereskedelemre. Az 1991-es függetlenség megszerzése után Ukrajna mintegy 30 millió hektár termőföldet osztott ki helyi kistermelőknek, akik eddig csak bérbe tudták adni a földjeiket.

Ukrajna földpiacának megnyitása évek óta forró politikai téma, és a kritikusok azt vetik fel, hogy ez lehetővé teheti a helyi oligarchák számára, hogy földet halmozzanak fel, vagy segíthessék a külföldieket terjeszkedését a szegényebb ukránok rovására.

Az ukrán állampolgárok így akár 100 hektárt is vásárolhatnak, míg a cégek 2024-től vehetnek részt aukciókon.

A törvény megtiltja a külföldieknek és a külföldi vállalatoknak, hogy jelenleg termőföldet vásároljanak, de ez a jövőben lehetővé válhat, és a kérdést valamikor népszavazásra bocsáthatják Magyarország keleti szomszédjánál.

“Mi leszünk az első ukrán nemzedék 100 év után, akik nemcsak birtokolni fogják, hanem el is adják földjüket” – mondta Roman Lescsenko mezőgazdasági miniszter.

A törvény meghatározza a termőföld minimális kikiáltási árát, és kijelentette, hogy azok, akik bérbe veszik a földet, elővásárlási jogot kapnak, és bérleti szerződéseik a futamidő végéig érvényesek lesznek – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Néhány gazdálkodó és törvényhozó ellenezte a lépést, mondván, hogy az ukrán gazdák túl szegények ahhoz, hogy földet vásároljanak, míg néhány kistermelőnek földet kell eladnia a túléléshez.

A kritikusok azzal érvelnek, hogy a különféle rendszerek alkalmazásával a föld vagy oligarchák kezében koncentrálódik, akik már több tízezer hektárt bérelnek, vagy gazdag nyugati vállalatok ellenőrzése alá kerülhet.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke