Ugrás a fő tartalomra

Jövő héttől minden, 18 évesnél idősebb ukrán állampolgár felveheti a védőoltást

Ukrajna humanitárius segélyként 100 800 dózis, koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát kapott Romániától - számolt be az UNIAN hírügynökség, a délnyugat-ukrajnai Csernyihiv megye kormányzói hivatalára hivatkozva.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke bejelentette, hogy a jövő héten az oltási kampány az ötödik szakaszába lép, amikor is már minden, 18 évesnél idősebb állampolgár foglalkozásától függetlenül felveheti a védőoltást, ha akarja.

Eddig szakaszonként határozták meg az oltásra jogosultak körét, veszélyeztetettség alapján, kor és foglalkozás szerint. Ezen kívül néhány hét óta a főként csak hétvégén és nagyobb városokban működő tömeges oltópontokon megkaphatják az oltást vállalati kollektívák, továbbá azok, akik előzetesen feliratkoztak az internetes várólistára.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy Denisz Smihal miniszterelnök tájékoztatása szerint a hónap végéig nagy mennyiségű, több mint nyolcmillió adag, különböző gyártású vakcina érkezik Ukrajnába, s ennek köszönhetően kiterjeszthetik az oltási kampányt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke