Ugrás a fő tartalomra

Két régió kikerülhet a zöld besorolásból Ukrajnában

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint két régióban, a dél-ukrajnai Odessza és az ország nyugati részében lévő Ternopil megyékben meghaladta a koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórházak leterheltsége a megengedett ötvenszázalékos szintet: előbbiben 50,3 százalékos, utóbbiban pedig 88,9 százalékos lett. 

A kelet-ukrajnai Luhanszk megyében pedig az újonnan regisztrált fertőzöttek aránya lett az elmúlt három napban négy százalék, ami most a legmagasabb az országban. 

Ukrajna minden régiója jelenleg a járványhelyzet szerinti legenyhébb, zöld besorolásban van. Ha egy régió két mutatója meghaladja a megengedett szintet, akkor a kormánynak szigorúbb besorolásba kell tennie - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

 Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szerdától az oltási kampány az utolsó, ötödik szakaszba ér. Ez azt jelenti, hogy minden 18 évesnél idősebb állampolgár foglalkozástól függetlenül megkaphatja a védőoltást, ha akarja. Eddig szakaszonként határozták meg az oltásra jogosultak körét veszélyeztetettség alapján, kor és foglalkozás szerint, ezenkívül néhány hete felvehették vállalati kollektívák, valamint a főként csak hétvégén és nagyobb városokban működő tömeges oltópontokon azok, akik előzetesen feliratkoztak az internetes várólistára.

A tárcavezető - emlékeztetve a vírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsának terjedésére - ismételten arra hívta fel a lakosságot, ne halogassa az oltás felvételét. Elmondta: a Volodimir Zelenszkij elnöknél előző nap tartott válságstáb-értekezleten utasították a régiók kormányzóit, hogy minden járási központban létesítsenek oltópontokat. Jelenleg csaknem kétszáz oltópont működik az országban - írja az MTI.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke