Ugrás a fő tartalomra

Kiderült, milyen kínzási módszereket használnak Kelet-Ukrajnában

A kelet-ukrajnai szeparatista konfliktusban a harcoló felek által foglyul ejtett emberek szisztematikus kínzásoknak, szexuális erőszaknak és más visszaéléseknek voltak kitéve – állapította meg az ENSZ emberi jogi szervezete egy pénteken közzétett jelentésében.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) által kiadott jelentés szerint a foglyok bántalmazása különösen a hétéves konfliktus kezdeti szakaszában volt jellemző, de megjegyezte, hogy a mai napig folytatódik - írja a Liner.hu.

“Hét évvel a konfliktus kitörése óta elfogadhatatlan, hogy az emberi jogok ilyen égbekiáltó megsértése nagyrészt megoldatlan maradt. A kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalma egyértelmű. A kínzás azonban soha nem igazolható” – mondta Matilda Bogner, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője.

A konfliktus Ukrajna keleti, Donbasz ipari központjában 2014 áprilisában tört ki hetekkel azután, hogy Oroszország annektálta az ukrajnai Krím félszigetet, ami az ország korábbi, Moszkva-barát elnökének eltávolítását követte.

Az Oroszország által támogatott szakadárok nagy területeket vettek ellenőrzésük alá a donyecki és luhanszki régióban, létrehozták az úgynevezett “népköztársaságokat”, és harcoltak az irányítás visszaszerzésére törekvő kormányerőkkel. A konfliktusok során több mint 14 ezer embert öltek meg.

Az OHCHR becslése szerint 2014. április 14. és 2021. április 30. között a konfliktushoz kapcsolódó őrizetbe vételek száma összesen 7900-8700 volt, ebből 3600-4000 a kormányoldal, 4300-4700 pedig a szakadárok részéről. A jelentés szerint mindkét fél olyan titkos fogva tartási létesítményeket használ, amelyek mentesek az ügyészi felügyelet vagy a jogokat felügyelők hozzáférése alól.

A kormányoldal 2017-ben felhagyott ezek használatával, de a szeparatisták továbbra is fogva tartják a foglyokat mindennemű kommunikáció nélkül, megtagadva a hozzáférést a hozzátartozóiktól és a megfigyelőktől az adott pillanatig, mondta az OHCHR.

Az OHCHR több mint 1300, a konfliktussal összefüggő fogva tartással kapcsolatos egyedi esetet elemzett. Közölte, hogy a csak 2014-2015 között történt esetekben a kormányerők által fogva tartott foglyok 74 százalékát, illetve a lázadók által a donyecki, illetve luhanszki területeken fogva tartott foglyok 82,2-85,7 százalékát gyakran kínzásnak és bántalmazásnak vetették alá.

Becslései szerint a 2014-2021 közötti időszakban a konfliktussal összefüggésben kínzásnak és rossz bánásmódnak kitett fogvatartottak száma összesen mintegy 4000 – a kormányerők részéről 1500, a szakadárok részéről pedig mintegy 2500 fő – volt. Ezek között becslések szerint 340 fő szexuális erőszak áldozata volt.

Az OHCHR szerint mind a kormány ellenőrzése alatt álló, mind a szeparatisták által ellenőrzött területeken “kínzást és bántalmazást, beleértve a konfliktussal összefüggő szexuális erőszakot alkalmaztak vallomások vagy információk kicsikarására, vagy más módon együttműködésre kényszerítették a fogvatartottakat, valamint büntetési céllal, megalázásra és megfélemlítésre, illetve pénz és vagyon kicsikarására”.

A mindkét fél által alkalmazott kínzási és bántalmazási módszerek közé tartozott a verés, száraz és nedves fulladás, áramütés, nemi erőszak, meztelenségre kényszerítés, víz-, étel-, alvás- vagy WC-megvonás, látszatkivégzés, valamint halálos fenyegetések, további kínzások vagy szexuális erőszak, illetve a családtagok bántalmazása.

Stanislav Aseyev újságíró, aki az Egyesült Államok által finanszírozott Radio Free Europe/Radio Liberty számára dolgozott, és 28 hónapot töltött a donyecki Izoliatsia (Izoláció) szeparatista börtönben, elmondta, hogy a létesítményben kidolgozott kínzási rendszer működött, amely az áramütésre helyezte a hangsúlyt.

“Levetkőztették az embert meztelenre, egy fémszékhez kötözték egy szalaggal, majd áramütést alkalmaztak különböző testrészeken” – mondta Aseyev az Associated Pressnek, aki egy 2019-es fogolycsere során szabadult.

Aseyev, akit szintén kínzásnak vetettek alá, azt mondta, hogy a traumát tovább fokozta, hogy a szomszédos cellában hallotta, ahogy mások a kínzás alatt sikoltoznak a fájdalomtól. “Elviselhetetlen, hogy egy szomszédos szobában hallani, ahogy egy ember sír a kínzástól” – mondta az AP-nek.

Az OHCHR az önkényes fogva tartás, kínzás és bántalmazás leggyakoribb elkövetőjeként az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) jelölte meg a kormányoldalon, hozzátéve, hogy a konfliktus kezdeti szakaszában önkéntes zászlóaljak is felelősek voltak az erőszakért.

A lázadók oldalán a jelentés szerint különböző fegyveres csoportok, később pedig a szeparatista “állambiztonsági minisztériumok” tagjai voltak felelősek a foglyok kínzásáért és bántalmazásáért. A jelentés megjegyezte, hogy a legtöbb visszaélés büntetlenül maradt.

“Megfigyeltük a politikai akarat és a motiváció hiányát az állítólagosan kormányzati szereplők által elkövetett esetek kivizsgálására, valamint az eljárásokkal való visszaélést az ilyen esetek megfelelő kivizsgálásának elkerülésére. Míg az áldozatokat több ezerre tehetjük, addig a felelősségre vont elkövetők száma csak tucatnyira tehető” – mondta Bogner.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke