Ugrás a fő tartalomra

Kijev továbbra is adósa a kárpátaljai magyarsággal szembeni gesztuspolitikának

Hiába él a kárpátaljai magyarság ezer éve a szülőföldjén, a kijevi parlamentben úgy ítélték meg, hogy ez kevés az őshonosság kritériumához. Közben az alkotmánybíróság lezárta a két éve húzódó vitát, s mindenben alkotmányosnak minősítette azt a nyelvtörvényt, ami a templomokba és a háztartásokba kívánja száműzni a kisebbségek anyanyelvét. Kiutat jelenthetne a készülő kisebbségi törvény, amit átírhatnak az ukrajnai nemzeti közösségek jogállását szabályozó javaslatra, de a lényegen nem sok minden változna, jelenlegi formájában csak konzerválná azokat az állapotokat, amelyeket a 2017 szeptemberében elfogadott oktatási törvény és a 2019 áprilisában jóváhagyott nyelvhasználati jogszabály idézett elő - írja a Magyar Nemzet.

Miközben a háttérben, diplomáciai fronton változatlanul dolgoznak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes találkozójának létrejöttén, Kijev továbbra is adósa a kárpátaljai magyarsággal szembeni gesztuspolitikának. A helyi magyarság és a mögötte álló anyaországi vezetés által kifogásolt nyelvhasználati problémákat megnyugtató módon rendezhették volna azzal, ha a magyart is az őshonos népek közé emelik, de erre nem került sor. Megoldást jelenthetne az új kisebbségi vagy nemzeti közösségekről szóló jogszabály, de az eddig ismert részletek alapján attól sem várható érdemi előrelépést. Az ukrajnai kisebbségek szempontjából kedvezőtlen döntéssel zárult a taláros testület normakontrollja is. Az ukrán alkotmánybíróság a múlt héten alkotmányosnak minősítette az államnyelv működéséről szóló jogszabályt, közismertebb nevén a nyelvtörvényt, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a kisebbségi nyelvhasználatot az élet összes fontos területén az oktatástól kezdve a kereskedelmen át a kulturális életig, bezárólag akár a sajtóval.

Zelenszkij elnök gyakorlatilag örökül kapta a sokak által kifogásolt nyelvtörvényt, a komikusból lett elnököt 2019 májusában iktatták be hivatalába, míg a szóban forgó jogszabályt egy hónappal előtte fogadtatta el a parlamenttel elődje, Petro Porosenko. Az új elnök akkor még azt ígérte, alkotmányos szempontból megvizsgáltatja, nem sérti-e a törvény bizonyos közösségek jogait. Ám tétlenségét látva 51 ellenzéki parlamenti képviselő beadvánnyal fordult a taláros testülethez, hogy az mérlegelje a törvény alkotmányosságát.

Az alkotmánybíróságnak két évre volt szüksége ahhoz, hogy meghozza döntését, s mindent a lehető legnagyobb rendben találjon.

Olena Djacsenko kijevi politológus a Magyar Nemzet megkeresésére korábban már elmondta, többször is ott volt az alkotmánybírósági meghallgatásokon, s meggyőződése, hogy a bíróság szándékosan húzta-halasztotta a jogszabály normakontrollját. "Petro Porosenko korábbi államfő szándékosan kreált ilyen törvényt, hogy fokozza a társadalmi szembenállást, de ehhez az utódja is asszisztál" – fejtette ki véleményét a szakértő. Emlékeztetett arra is, hogy 2014-ig nem volt ebből a kérdésből konfliktus, ezt a Porosenko-érában mesterségesen szították, nyilvánvalóan politikai célzattal. Ukrajnában 130 nemzetiség képviselői 85 nyelven beszélnek, de azt korábban soha senki nem kérdőjelezte meg, hogy az ukrán az államnyelv, ebben társadalmi egyetértés van és volt, a politikai szándék mégis súlyos konfliktust kreált belőle.

Más neves elemzők is arra hívták fel a figyelmet, hogy a mostani kurzusnak nincs kellő politikai szándéka, de képessége sem a vitás helyzet rendezésére.

A negatív fejlemények tudatában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatában sajnálatosnak tartja, hogy alkotmányosnak ítélték a nyelvtörvényt. Meggyőződésük, hogy politikai és nem jogi döntés született. Emlékeztettek, hogy a még 2019 áprilisában elfogadott jogszabály ellen hevesen tiltakoztak többek között a kárpátaljai magyar szervezetek, mivel a törvény felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. E törvény nemcsak ellehetetleníti a nemzeti és nyelvi kisebbségek nyelveinek a közösségi térben való használatát, de még büntetést is kilátásba helyez e szabályok megsértőivel szemben, ezzel ellentmondva számos nemzetközi kötelezettségvállalásának, áll a nyilatkozatukban.

A kulturális szövetség ugyanakkor üdvözli Ukrajna elnökének kezdeményezését, amely újabb törvényben rendezné az országban élő nemzeti közösségek helyzetét. A jelenleg még érvényben lévő 1992-es, a nemzeti kisebbségekről szóló törvény az európai gyakorlatnak megfelelően viszonylag széles jogokat biztosít az országban élő nemzetiségek számára. A KMKSZ-nél bíznak benne, hogy az új szabályozás tovább bővítené és nem szűkítené a már meglévő kisebbségi jogokat.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a hetyeni Molnár Norbertet

Molnár Norbertet közokirat-hamisítás miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-as telefonszámon valamint a korozes@bkkb.birosag.hu és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Így utazhat be augusztus 5-től Ukrajnába

Fokozott karanténintézkedéseket vezetnek be augusztus 5-től Ukrajnában a koronavírus delta variánsának megfékezése érdekében – tudatta a Kárpátalja ma internetes hírportál. A külföldi állampolgároknak rendelkezniük kell Covid-19 biztosítási kötvénnyel és a következő dokumentumok egyikével: vagy negatív PC R-teszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy SARS-CoV-2 koronavírus antigénjét meghatározó gyorsteszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy olyan oltási igazolvánnyal, mely igazolja, hogy az adott személy a WHO által engedélyezett oltás mindkét adagját megkapta, valamint a szabályoknak és nemzetközi követelményeknek megfelelően állították ki. Amennyiben nem rendelkezik a kért dokumentumok valamelyikével, úgy karanténba kell vonulnia 72 órára, amit PCR-teszttel, vagy antigén gyorsteszttel lehet kiváltani. Amennyiben nem rendelkezik semmilyen dokumentummal a házi karantén ideje Ukrajnában 10 nap. Azokra a személyekre – állampol

Magyarország Beregszászi Konzulátusának tájékoztatója a védettségi igazolványok átvételéről

Aki a magyarországi oltáskor a védettségi igazolvány kézbesítési helyeként a beregszászi konzulátust jelölte meg és a védettségi igazolványa megérkezett a konzulátusra, az oltáskor megadott e-mail címen vagy telefonon értesítik erről és az átvétel módjáról. Ezért kérik, csak az jelenjen meg személyesen a konzulátuson, aki kapott már értesítést a konzulátus munkatársaitól. Továbbá azt is kérik, hogy hozzák magukkal az oltáskor kapott „Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-COV-2 vaccination / Сертифікат вакцинації від SARS-COV-2” A/4-es méretű igazolást, valamint azt az útlevelet, melynek száma az igazoláson szerepel. Ezek hiányában, a védettségi igazolványt nem tudják átadni. Az ügyfélfogadó térbe csak a szájat és az orrot elfedő maszkban lehet belépni. AKINEK MÉG NEM ÉRKEZETT MEG A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYA, DE SŰRGŐSEN SZÜKSÉGE LENNE RÁ: A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.r.) 1

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Kemény lépésre készülnek Ukrajnában, bajban lehetnek az oltatlanok

Ukrajna hamarosan kénytelen lesz korlátozásokat bevezetni azok számára, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen - írta hétfőn a Facebookon Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi minisztérium már bevezette azt a korlátozást, amelynek értelmében csak azokban az oktatási intézményekben folytatódhat az oktatás a szokásos módon, amelyekben a tanári kar legalább nyolcvan százaléka be van oltva. Eddig a pedagógusoknak mintegy fele vette fel a védőoltást - fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál. A portál szerint logikus, hogy hasonló korlátozást vezessenek be a közösségi közlekedés, a vendéglátóegységek, az üzletek, illetve az önkormányzati intézmények alkalmazottaira is, mivel ők szintén közvetlen kapcsolatban vannak a lakossággal. "Egy beteg buszvezető nem kevesebb embert fertőz meg, mint egy tanár" - indokolta álláspontját Raduckij. Hozzáfűzte: Ukrajnában nem tették kötelezővé a