Ugrás a fő tartalomra

Kijev továbbra is adósa a kárpátaljai magyarsággal szembeni gesztuspolitikának

Hiába él a kárpátaljai magyarság ezer éve a szülőföldjén, a kijevi parlamentben úgy ítélték meg, hogy ez kevés az őshonosság kritériumához. Közben az alkotmánybíróság lezárta a két éve húzódó vitát, s mindenben alkotmányosnak minősítette azt a nyelvtörvényt, ami a templomokba és a háztartásokba kívánja száműzni a kisebbségek anyanyelvét. Kiutat jelenthetne a készülő kisebbségi törvény, amit átírhatnak az ukrajnai nemzeti közösségek jogállását szabályozó javaslatra, de a lényegen nem sok minden változna, jelenlegi formájában csak konzerválná azokat az állapotokat, amelyeket a 2017 szeptemberében elfogadott oktatási törvény és a 2019 áprilisában jóváhagyott nyelvhasználati jogszabály idézett elő - írja a Magyar Nemzet.

Miközben a háttérben, diplomáciai fronton változatlanul dolgoznak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes találkozójának létrejöttén, Kijev továbbra is adósa a kárpátaljai magyarsággal szembeni gesztuspolitikának. A helyi magyarság és a mögötte álló anyaországi vezetés által kifogásolt nyelvhasználati problémákat megnyugtató módon rendezhették volna azzal, ha a magyart is az őshonos népek közé emelik, de erre nem került sor. Megoldást jelenthetne az új kisebbségi vagy nemzeti közösségekről szóló jogszabály, de az eddig ismert részletek alapján attól sem várható érdemi előrelépést. Az ukrajnai kisebbségek szempontjából kedvezőtlen döntéssel zárult a taláros testület normakontrollja is. Az ukrán alkotmánybíróság a múlt héten alkotmányosnak minősítette az államnyelv működéséről szóló jogszabályt, közismertebb nevén a nyelvtörvényt, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a kisebbségi nyelvhasználatot az élet összes fontos területén az oktatástól kezdve a kereskedelmen át a kulturális életig, bezárólag akár a sajtóval.

Zelenszkij elnök gyakorlatilag örökül kapta a sokak által kifogásolt nyelvtörvényt, a komikusból lett elnököt 2019 májusában iktatták be hivatalába, míg a szóban forgó jogszabályt egy hónappal előtte fogadtatta el a parlamenttel elődje, Petro Porosenko. Az új elnök akkor még azt ígérte, alkotmányos szempontból megvizsgáltatja, nem sérti-e a törvény bizonyos közösségek jogait. Ám tétlenségét látva 51 ellenzéki parlamenti képviselő beadvánnyal fordult a taláros testülethez, hogy az mérlegelje a törvény alkotmányosságát.

Az alkotmánybíróságnak két évre volt szüksége ahhoz, hogy meghozza döntését, s mindent a lehető legnagyobb rendben találjon.

Olena Djacsenko kijevi politológus a Magyar Nemzet megkeresésére korábban már elmondta, többször is ott volt az alkotmánybírósági meghallgatásokon, s meggyőződése, hogy a bíróság szándékosan húzta-halasztotta a jogszabály normakontrollját. "Petro Porosenko korábbi államfő szándékosan kreált ilyen törvényt, hogy fokozza a társadalmi szembenállást, de ehhez az utódja is asszisztál" – fejtette ki véleményét a szakértő. Emlékeztetett arra is, hogy 2014-ig nem volt ebből a kérdésből konfliktus, ezt a Porosenko-érában mesterségesen szították, nyilvánvalóan politikai célzattal. Ukrajnában 130 nemzetiség képviselői 85 nyelven beszélnek, de azt korábban soha senki nem kérdőjelezte meg, hogy az ukrán az államnyelv, ebben társadalmi egyetértés van és volt, a politikai szándék mégis súlyos konfliktust kreált belőle.

Más neves elemzők is arra hívták fel a figyelmet, hogy a mostani kurzusnak nincs kellő politikai szándéka, de képessége sem a vitás helyzet rendezésére.

A negatív fejlemények tudatában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatában sajnálatosnak tartja, hogy alkotmányosnak ítélték a nyelvtörvényt. Meggyőződésük, hogy politikai és nem jogi döntés született. Emlékeztettek, hogy a még 2019 áprilisában elfogadott jogszabály ellen hevesen tiltakoztak többek között a kárpátaljai magyar szervezetek, mivel a törvény felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. E törvény nemcsak ellehetetleníti a nemzeti és nyelvi kisebbségek nyelveinek a közösségi térben való használatát, de még büntetést is kilátásba helyez e szabályok megsértőivel szemben, ezzel ellentmondva számos nemzetközi kötelezettségvállalásának, áll a nyilatkozatukban.

A kulturális szövetség ugyanakkor üdvözli Ukrajna elnökének kezdeményezését, amely újabb törvényben rendezné az országban élő nemzeti közösségek helyzetét. A jelenleg még érvényben lévő 1992-es, a nemzeti kisebbségekről szóló törvény az európai gyakorlatnak megfelelően viszonylag széles jogokat biztosít az országban élő nemzetiségek számára. A KMKSZ-nél bíznak benne, hogy az új szabályozás tovább bővítené és nem szűkítené a már meglévő kisebbségi jogokat.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagydobrony legendája

„Ki tud a világban az ötezerkétszáz nagydobronyi mártírról, a kárpátaljai színmagyar nagyközség eltűnéséről? Pedig amikor a szovjet ezt a nagyközséget a föld színével egyenlővé tette, lakosságát kiirtotta, már másfél éve béke volt a világon. Moszkva ekkor már két esztendeje békésen bábáskodott egész Kárpátalján (…) Az egyetlen forrás ma, ahol még nyomára lehet akadni ennek a mártírközségnek, Révai Nagy Lexikona” – idézi Balla Gyula kisebbségkutató a nagydobronyi tragédiáról Árkay László – a müncheni Nemzetőr című lapban 1977-ben megjelent - mondatait. Az Árkay terjesztette, főképp a nyugati emigrációban ismert és mesélt legenda szerint 1946 júliusában a szovjet hatóságok elrendelték a frissen betakarított termés beszolgáltatását. A helyiek vonakodtak e parancsnak engedelmeskedni, páran félelemből mégis egybehordták gabonájukat a kijelölt helyre. Valaki azonban felgyújtotta e gabonahalmazt, s e cselekedet irtózatos megtorlást vont maga után. A nagyközséget körbevették, és nehézbombázókk

Fegyvereket osztogatnak Ukrajna határ menti megyéiben

Ukrajna határ menti megyéiben az illetékes hatóságok elkezdték a lőfegyverek kiadását a területvédelmi egységeknek. Februárig minden megyében fel lesz fegyverezve a területvédelem – közölte a strana.news hírportál az Espresso televízióra hivatkozva. Fedor Veniszlavszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a csatornának elmondta, hogy Ukrajna minden határ menti megyéjében a területvédelmi dandároknak kiadják a fegyvereket, és meghatározzák számukra az állomáshelyeket. A honatya jelezte, hogy pénteken beszélt az ukrán fegyveres erők területvédelmi erőinek parancsnokával, aki megerősítette, amit a televíziós műsorban bejelentett - tudatta a Kárpát.in.ua. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Döntött a bíróság: ez vár Porosenkóra

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta - tudatta az MTI. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét - így nem utazhat külföldre -, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát. Porosenko támogatására megjelent Stefan Füle, az Európai Bizottság volt EU-bővítési biztosa is. A volt államfő - aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - hétfőn érkezett vissza Varsóból Kije

Porosenko: "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek"

Petro Porosenko ex-elnök Facebook-videóüzenetben értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy visszatér Ukrajnába. "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek: január 17-én 09:10-kor repülővel visszatérek Ukrajnába Varsóból" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Porosenkót. Az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetőjét december 20-án gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel. Pár nappal később a főügyészség közölte: beadványukban 1 milliárd hrivnya óvadék kiszabását kérik a bíróságtól cserében azért, hogy az exelnök szabadlábon védekezhessen.   A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel, mert szerintük az Ukrajnában Vlagyimir Putyin elnök "komájaként" is emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen, illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen ki

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol