Ugrás a fő tartalomra

KMKSZ: nyissák meg a Barabás–Kaszony és Lónya–Harangláb határátkelőket

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) levélben fordult Ukrajna és Magyarország miniszterelnökéhez, melyben arra kérte a két ország vezetőjét, hogy mielőbb nyissák meg a forgalom előtt a Barabás–Kaszony és Lónya–Harangláb határátkelőket, az oltásra igyekvőknek pedig biztosítanak egy „zöld sávot” az átkeléshez. 

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség sajnálatosnak tartja, hogy módosítások nélkül került elfogadásra az őshonos népcsoportok jogait szabályozó törvény, mely csupán a Krím félszigen élő kisebbségekre vonatkozik, s az országban élő többi kisebbségre nem terjesztették ki. Szövetségünk számos alkalommal felhívta az illetékesek figyelmét, hogy az őshonos népcsoport fogalmának és jogainak definiálásakor vegyék figyelembe az idevágó nemzetközi gyakorlatot, a Velencei Bizottság ajánlásait, s a diszkriminációmentesség követelményeit is. 

Külön levélben fordultak Ukrajna elnökéhez, melyben kérték, hogy a törvény hatályát terjesszék ki a Kárpátalja területén több mint 1100 esztendeje letelepedett magyarságra is. 

Úgy vélik, a magyarokat is megilleti a jog, hogy Ukrajna őshonos népei között tartsák számon. 

"Érhetetlen számunkra, hogy az illetékeseket döntésük meghozatalakor miért hagyták figyelmen kívül a történelmi tényeket. Mindezek mellett Szövetségünk üdvözli Mikola Tiscsenko, a Nép Szolgája párt parlamenti frakcióvezető-helyettesének Facebook-bejegyzését, mely szerint külön törvénytervezet kidolgozására készülnek, amely megvédi a magyarok és más Ukrajnában élő nemzetiségi kisebbségek jogait is. A KMKSZ kész szakértőkkel segíteni a tervezet kidolgozását." - olvasható a szövetség közleményében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke