Ugrás a fő tartalomra

Orbán. Pénz. Kárpátalja

A napokban újabb, dokumentumfilm-méretű ukrán összeállítás látott napvilágot a világhálón Orbán Viktor miniszterelnökről és kormányáról, a kárpátaljai magyarokról, a határon túli nemzetrészek anyaországi finanszírozásáról és a szeparatizmus Kárpátalján mindent körüllengő gyanújáról - írja a Kárpátalja hetilap.

Az Orbán. Pénz. Kárpátalja – Hogyan fektet a magyar kormány milliárdokat a régióba és növeli befolyását Ukrajnában («Орбан. Гроші. Закарпаття». Як угорський уряд вкладає мільярди в регіон і нарощує вплив в Україні) című oknyomozó riport, vagy inkább dokumentumfilm a Szhemi (Схеми), a Szabadság Rádió ukrajnai szerkesztősége és az UA:Persij (UA:Перший) tévécsatorna közös projektjének a produkciója.

„Szlovákia, Horvátország, Románia, Szerbia és Szlovénia oknyomozó újságírói összefogtak egy nagy projekt, a Hungarian money körül (Valójában: Hungarian money, Orbán’s control. Influence of Viktor Orbán’s government in neighboring countries – a szerk.), hogy megvizsgálják az Orbán-kormány pénzügypolitikájának természetét és valódi indítékait” – olvashatjuk a Szabadság Rádió weboldalán a mintegy 50 perces filmet ismertető írás bevezetőjében. Az oknyomozó csapat bevonta a munkába az ukrán Szhemi szerkesztőségét, „hozzáférést biztosítva egy nagy adatbázishoz, amely részletes információkat tartalmaz a magyar támogatás elosztásáról a Bethlen Gáborról elnevezett egyik fő állami alapon keresztül”.

A Kárpátalja hetilap szerint tekintettel a filmben szereplő információkra, a Szhemi valószínűleg „oknyomozás” nélkül is megszerezhette volna azokat, hiszen a Bethlen Gábor Alapnak a támogatásokra vonatkozó adatai alapvetően nyilvánosak, s ha valaki részletesebb tájékoztatást igényel, lehetősége van a közérdekből nyilvános adatok igénylésére.

A Hungarian money, Orbán’s control weboldalára kattintva (http://hungarianmoney.eu/) megtudhatjuk, hogy támogatójuk egy bizonyos Oknyomozó Újságírás Európáért (IJ4EU) elnevezésű szervezet (https://www.investigativejournalismforeu.net/), mely egyebek mellett a határokon átnyúló oknyomozó újságírás finanszírozásával foglalkozik. "Az IJ4EU-projekt támogatója viszont az Európai Bizottság, a társtámogatók között pedig felfedezhetjük Soros György alapítványát, az Open Society Fundationt" - írja a lap.

Megjegyzik, a Szhemi egyik alapítója, a Szabadság Rádió (SZR) ukrán szerkesztősége része a Szabad Európa/Szabadság Rádió konzorciumnak, melyet az Egyesült Államok Kongresszusa pénzel a U. S. Agency for Global Media (USAGM) elnevezésű szervezeten keresztül.

„Küldetésünk a demokratikus értékek és intézmények, valamint az emberi jogok előmozdítása azon országok hallgatóságának megszólításával, amelyekben a sajtószabadságot a hatóságok korlátozzák, vagy még nem vált normává” – határozza meg célját az SZR weboldalán.

„Az újságíróknak részletesen és kiegyensúlyozottan kell bemutatniuk minden kérdésben az ellentétes vagy eltérő nézeteket” – vallják egyebek mellett szakmai kódexükben.

A kárpátaljai újság kiemeli: "Ebbe a kódexbe láthatóan belefér, hogy sem Orbán Viktort, sem a BGA képviselőjét nem szólaltatja meg a közel egy órás dokumentumfilm. Egyedül Gulyás Gergely, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője kap szót úgy négy mondat erejéig, miután a szerző, Valerija Jehosina kárpátaljai útja során mikrofonvégre kapta a magyar kormánytisztviselőt, amikor az részt vett a Munkácsy Mihály Magyar Ház megnyitóján. Formálisan az újságíró eleget tett a kötelezettségének, ami a kiegyensúlyozott tájokoztatást illeti, a többi ízlés kérdése."

A Szhemi összeállításában felbukkan a kárpátaljai magyarságot régóta kísértő téma, a szeparatizmus.

„Pontosan mire megy el a magyar pénz Kárpátalján, ki kapja közvetlenül; és vajon lehetnek-e ennek a nagyszabású magyarországi kampánynak a határ menti régióban kézzelfogható politikai következményei egész Ukrajna vonatkozásában, amely már megszenvedte, nem is akárhogyan, az egy másik szomszédos állam által szított szeparatizmust?” – teszi fel a kérdést a szerző és az SZR.

Jehosina bejárta Kárpátalját, hogy sokadikként próbáljon meg választ találni erre a kérdésre, amelyen évek óta csámcsog az ukrán média. Filmjében a hasonló témájú korábbi riportokban látottakra helyenként kísértetiesen emlékeztető felvételeket mutat egy néhol lepusztult, néhol kijevi szemmel talán egzotikus vidékről, amelyet ukránul nem, vagy alig beszélő bennszülöttek laknak - írja a Kárpátalja. A már számtalanszor felvetettekhez kísértetiesen hasonló témákat vet fel az újságíró, s kérdéseire az unalomig ismert válaszokat kapja. Magyarország beavatkozása az ukrán belügyekbe, kárpátaljai választások, szeparatizmus, a kárpátaljai magyarok szervezeteinek, intézményeinek, vállalkozásainak, kultúrájának anyaországi támogatása, az ukrán nyelv hiányos ismerete, magyarellenes provokációk, a szeparatizmust tagadó, ukrán állampolgárságukat buzgón bizonygató emberek.

Néhány véletlen ember mellett ugyanazok a kárpátaljai magyar közéleti szereplők és ugyanazok az ukrán politikusok, „szakértők” állnak kamera elé. Különösen a „szakértők” érdekesek - jegyzi meg a lap. Megszólal például Dmitro Tuzsanszkij, az ungvári Közép-európai Stratégia Intézet (Інститут Центральноєвропейської Стратегії) igazgatója. Az általa irányított intézet nyugati alapítványok és intézmények által támogatott „kárpátaljai” projektekben is részt vesz. Nemrég például a Jevropejszka Pravda (JP) portállal közösen, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) támogatásával többrészes cikksorozatot szenteltek (Re:Open Zakarpattia) a „multikulturális” Kárpátaljához kapcsolódó negatív sztereotípiák cáfolásának, illetve a régió lehetséges szerepének Ukrajna európai integrációjában. A Szhemi műsorában felbukkanó másik „szakértő” nem más, mint Szerhij Szidorenko, a JP főszerkesztője.

Mint látható, Kárpátalja, az itteni magyarok, a képzelt szeparatizmus számtalan ukrán újságírónak, „szakértőnek”, politikusnak és hivatalnoknak biztosít hol elfoglaltságot, hol médiafigyelmet, hol munkát, megélhetést - jegyzi meg a lap. "Nem is lenne ezzel baj, ha a kiemelt figyelem, amelyben akaratunk ellenére részesülünk általuk, nem tartaná életben a magyar szeparatizmusról terjedő szóbeszédet, nem szennyezné be a korrupció bizonyíték nélkül is tapadó gyanújával az anyaország gondoskodását, a kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezeteit, azok tisztségviselőit és a magyar intézményeket." - zárja a soorokat a Kárpátalja újságírója.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !