Ugrás a fő tartalomra

Potápi: a jelenlegi helyzet Ukrajnában a szovjet időkhöz képest is visszalépés

Elfogadhatatlan, hogy egy állam harminc éves múlttal a háta mögött nem ismer el őshonosként egy olyan közösséget, amely nemcsak, hogy itt él, de már ezeregyszáz évvel ezelőtt államot alapított a Kárpát-medencében – kommentálta a PestiSrácok.hu kérdésére Potápi Árpád János a hírt, hogy az Ukrajnában nemrégiben elfogadott törvény szerint a kárpátaljai magyarság nem számít őshonos kisebbségnek. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: véleménye szerint ez a döntés is illeszkedik az utóbbi évek azon lépéseinek sorozatába, amelyek drasztikusan csorbították a nemzeti kisebbségek, így a magyarság jogait.

Mint ismeretes, módosítások nélkül fogadták el az őshonos népcsoportok jogait szabályozó törvényt Ukrajnában, amely így csupán a Krím-félszigeten élő kisebbségekre vonatkozik. Ez lényegében azt jelenti, hogy a Kárpátalján élő magyarságot Ukrajna nem tekinti őshonos kisebbségnek. Potápi Árpád János a PestiSrácok.hu megkeresésére, a hírre reagálva elmondta: felháborítónak tartja, hogy a mindössze harminc éve, 1991-ben alakult Ukrajna nem tekinti őshonos kisebbségnek az ezeregyszáz éve a szülőföldjén, a Kárpát-medencében élő magyar közösséget. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kijelentette: Elfogadhatatlan, hogy egy állam harminc éves múlttal a háta mögött nem ismer el őshonosként egy olyan közösséget, amely nemcsak, hogy itt él, de már 1100 évvel ezelőtt államot alapított a Kárpát-medencében.

Az államtitkár megjegyezte, véleménye szerint az ukrán kisebbségpolitika sajnos teljesen kiszámítható: ez a döntés is illeszkedik az utóbbi évek azon lépéseinek sorozatába, amelyek – az oktatási törvénnyel és a nyelvtörvénnyel az élen – drasztikusan csorbították a nemzeti kisebbségek, így a magyarság jogait.

Nem túlzás azt mondani, hogy a jelenlegi helyzet a szovjet időkhöz képest is visszalépés – fogalmazott. Potápi Árpád János kiemelte: Ukrajnával ellentétben Magyarország elismeri őshonos, államalkotó kisebbségként a Magyarország területén élő ukrán közösséget. Magyarországon az ukránok a ruszinokkal együtt önkormányzatokat alakíthatnak és nemzetiségi alapon az országgyűlésben képviseletük, szószólójuk van.

Ilyen bánásmódot várunk Ukrajnától is cserébe – emelte ki a politikus. Potápi Árpád János hangsúlyozta: Magyarország a jószomszédi kapcsolatban érdekelt Ukrajnával, de továbbra is határozottan kiáll a kárpátaljai magyar közösség jogbiztonsága mellett és konkrét lépések megtételét várja Ukrajnától. 

Az államtitkár leszögezte: Azt várjuk Ukrajnától, hogy a kárpátaljai magyar közösség alkotmányban, kétoldalú és nemzetközi szerződésekben is rögzített, az oktatási és nyelvtörvényt megelőzően gyakorolt szerzett jogait állítsák helyre, és biztosítsák a magyar tannyelvű oktatási intézmények működését az óvodától egészen a felsőoktatásig, hogy a kárpátaljai magyarság továbbra is szülőföldjén maradva, saját anyanyelvét szabadon használva élhessen, tanulhasson és boldogulhasson.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a hetyeni Molnár Norbertet

Molnár Norbertet közokirat-hamisítás miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-as telefonszámon valamint a korozes@bkkb.birosag.hu és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Így utazhat be augusztus 5-től Ukrajnába

Fokozott karanténintézkedéseket vezetnek be augusztus 5-től Ukrajnában a koronavírus delta variánsának megfékezése érdekében – tudatta a Kárpátalja ma internetes hírportál. A külföldi állampolgároknak rendelkezniük kell Covid-19 biztosítási kötvénnyel és a következő dokumentumok egyikével: vagy negatív PC R-teszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy SARS-CoV-2 koronavírus antigénjét meghatározó gyorsteszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy olyan oltási igazolvánnyal, mely igazolja, hogy az adott személy a WHO által engedélyezett oltás mindkét adagját megkapta, valamint a szabályoknak és nemzetközi követelményeknek megfelelően állították ki. Amennyiben nem rendelkezik a kért dokumentumok valamelyikével, úgy karanténba kell vonulnia 72 órára, amit PCR-teszttel, vagy antigén gyorsteszttel lehet kiváltani. Amennyiben nem rendelkezik semmilyen dokumentummal a házi karantén ideje Ukrajnában 10 nap. Azokra a személyekre – állampol

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Magyarország Beregszászi Konzulátusának tájékoztatója a védettségi igazolványok átvételéről

Aki a magyarországi oltáskor a védettségi igazolvány kézbesítési helyeként a beregszászi konzulátust jelölte meg és a védettségi igazolványa megérkezett a konzulátusra, az oltáskor megadott e-mail címen vagy telefonon értesítik erről és az átvétel módjáról. Ezért kérik, csak az jelenjen meg személyesen a konzulátuson, aki kapott már értesítést a konzulátus munkatársaitól. Továbbá azt is kérik, hogy hozzák magukkal az oltáskor kapott „Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-COV-2 vaccination / Сертифікат вакцинації від SARS-COV-2” A/4-es méretű igazolást, valamint azt az útlevelet, melynek száma az igazoláson szerepel. Ezek hiányában, a védettségi igazolványt nem tudják átadni. Az ügyfélfogadó térbe csak a szájat és az orrot elfedő maszkban lehet belépni. AKINEK MÉG NEM ÉRKEZETT MEG A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYA, DE SŰRGŐSEN SZÜKSÉGE LENNE RÁ: A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.r.) 1