Ugrás a fő tartalomra

Ukrán embercsempészek ellen emeltek vádat Magyarországon

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt két ukrán férfival szemben, akik 2020. november 23-án a szerb-magyar határt illegálisan átlépő bevándorlókat akartak Ausztriába szállítani, de egyiküket Kiskunhalason, társát pedig Körmend környékén fogták el a rendőrök.

A vádirat szerint a két ukrán férfit egy ismeretlen megbízó bírta rá arra, hogy a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat fizetségért Ausztriába szállítsanak. A megbízó az egyik ukrán férfinek 800 eurót, míg bűntársának 100-200 eurót ígért.

A vádlottak egymás tevékenyégéről tudva a saját autóikkal 2020. november 22-én Ukrajnából Magyarországra utaztak, majd Kecskeméten várták megbízójuk utasítását. A „főnök” telefonon meg is küldte a felvételi pont koordinátáit, ami alapján a vádlottak 2020. november 23-án este a szerb-magyar határhoz, Mélykút közelébe hajtottak.

Mindketten öt-öt szír bevándorlót vettek fel a gépkocsikba és elindultak velük Ausztria felé. Egyiküket a kiskunhalasi rendőrök a város belterületén elfogták a migránsokkal együtt, míg a másik embercsempész eljutott az osztrák-magyar határig. Itt kiszállította a migránsokat. Az volt a terv, hogy ő legálisan lép osztrák terültre, majd ott ismét felveszi a határt illegálisan átlépő bevándorlókat.

A bűntárs lebukása miatt azonban a vádlott visszaindult Kecskemétre, de a körmendi rendőrök elfogták. A bíróság mindkét őrizetbe vett embercsempészt letartóztatta, akik a lebukás miatt az ígért fizetséget sem kapták meg.

A járási ügyészség a vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön és kiutasítás kiszabását indítványozza a vádlottakkal szemben. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy a lefoglalt csempészautókat és az embercsempészéshez használt telefonokat is kobozza el a bíróság. A vádlottak bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke