Ugrás a fő tartalomra

Vélemény: mindenki el fog menekülni Ukrajnából, mert az ország megalázza a lakosait

A nyelvtéma, a régi-új, elnyűhetetlen gumicsont. A konc, amit ledob a nép közé a vezetőség odafentről. Hadd szedjék szét egymást az emberek néhány falat miatt, addig se a valós problémákkal vannak elfoglalva - írja véleménycikkében Szabó Kata, a Kárpátalja ma egyik szerkesztője.

Véleménye szerint a nyelvtörvény szégyenfolt lesz a posztmodern Ukrajna történelmében, de ugyanúgy Európáéban is, ha szó nélkül szemet huny felette.

A szerző úgy véli, a honatyák „csak” egy dologról feledkeznek meg a törvényhozáskor. Arról, hogy addig feszítik a határokat, "míg a nép megunja, összepakolja a csemodánt és lelép." Megjegyzi: tulajdonképpen erre már várni sem kell. Az emberek elmennek, a falvakban pedig egyre több telek előtt látjuk az Eladó! feliratot. Helyenként már több a lakat alatt lévő ház, mint a lakott. És sajnos, nem azért, mert a szomszéd városba költöztek volna a tulajok - jegyzi meg.

Ahogyan a szerző fogalmaz írásában : emberbarátnak nem mondható országvezetése van Ukrajnának. 

"Körbenézünk, és felvetődik bennünk a jogos kérdés, hogy mit keresünk még ebben az országban. Nem a kenyerünket, arra mérget vehetünk. Egyre inkább nem látjuk itt a jövőnket. Ha ez így folytatódik, nem ingázni fog a korosztályunk – kisebbségi és többségi egyaránt –, hanem végérvényesen kitelepülni. És majd nem lesz csoda, hogy 603 628 négyzetkilométer – csak úgy – üresen marad. Legalábbis emberek nélkül. És ezért nem mi leszünk a hibásak." - osztja meg gondolatait Szabó Kata.

Úgy véli: mindenki el fog menekülni, mert az ország megalázza a lakosait. "Sárba tiporja az élhetetlen fizetésekkel, a magas közüzemi díjakkal, kiszúrja a szemét a hazugságokkal, a hitegetésekkel, és most már az alapvető emberi jogokon is páros lábbal tapos. Nemcsak azzal aláznak meg emberileg, hogy ilyen törvényeket hoznak, hanem azzal, hogy viszályt szítanak nemzet és nemzet között. A magyar, orosz, ukrán stb. nemzetiségeknek nem egymással van baja, ezt kellene megérteni és megértetni mindenkivel" - folytatta.

Szerinte nem az a baj, hogy elvárják a lakosságtól az államnyelv ismeretét, hanem az, hogy ezt az anyanyelv rovására akarják tenni. A megfelelő nyelvoktatás hiányáról már ne is beszéljünk - jegyzi meg. "De nem azért fog elsősorban kikopni a magyar szó Kárpátaljáról, vagy az orosz Kijevből – és a sor korántsem itt ér véget –, mert a törvény korlátozza. Hanem azért, mert ha ilyen ütemben haladunk hátra a fejlődésben, nem lesz, aki egyáltalán éljen az országban, nemhogy beszéljen" - jegyezte meg.

"Forradalom volt, háború van, jólét nincs. „Jogot a népnek” – követelte Petőfi. A családfők számára viszont égetőbb probléma a holnapi betevő kérdése, mint a jogé. Lincshangulat ide vagy oda, ha Csehország ad kenyeret, akkor a nép inkább odamegy dolgozni – reálbérért éhbér helyett" - zárta a sorokat.

A teljes írás a Kárpátalja ma oldalán olvasható. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke