Ugrás a fő tartalomra

A szigorú korlátozások bevezetése hamis oltási tanúsítványok elterjedéséhez vezethet

Ha az ukrán hatalom úgy dönt, hogy szigorú korlátozásokat vezet be a vakcinázatlan polgárokkal szemben, tisztában kell lennie vele, hogy ezzel kolosszális korrupciós hullámot indíthat el, ami a hamis oltási tanúsítványok elterjedéséhez vezethet – mutat rá összeállításában a strana.ua. A problémán annál inkább érdemes elgondolkodni, vélik a portálnál, mivel a „feketepiac” máris működik, holott még alig vezettek be korlátozásokat. Az újságírók utánajártak, hogyan történik az oltási tanúsítványok illegális kiadása.

Jelenleg több módon is oltási tanúsítványhoz juthat az ember anélkül, hogy beoltatná magát - írja a Kárpátalja hetilap.

Az első és egyben legegyszerűbb lehetőség, hogy fiktív oltási dokumentumot vásárolunk. A papíros ára mintegy 150 euró, három nap alatt elkészül, és külsőre megfelel az eredeti igazolásnak. Az európai utazások alkalmával mindenképpen megfelel, a határon azonban számolni kell némi kockázattal. Az ukrán határőr kérheti, hogy a polgár mutassa fel az oltásra vonatkozó bejegyzést a Gyija telefonos alkalmazásban is, miközben a szóban forgó dokumentum nincs regisztrálva a rendszerben. A strana.ua szerint ugyanakkor ez egyelőre nem jelent komoly gondot, mivel a határőrök rendszerint nem szentelnek különösebb figyelmet ennek a kérdésnek.

A második lehetőség, hogy olyan ukrán oltási tanúsítványt vásárolunk, amely a Gyija rendszerben is regisztrálva van. Az ilyen okmánnyal a határon sem lesz gond, és az országon belüli kedvezményekkel is élni lehet majd általa. Egy ilyen dokumentum ára 400 és 700 euró között ingadozik és megközelítőleg egy hónap alatt készül el. Az ár lényegében annak a családorvosnak a szolgáltatásától függ, aki az igénylő adatait beviszi az egészségügyi adatbázisba. A művelethez nincs szükség a „vevő” személyes jelenlétére, elég, ha megküldi a személyi igazolványa, az útlevele, valamint az adószámáról kiadott igazolás („indentifikációs kód”) másolatát. Ezután az orvos beviszi az ügyfél adatait az adatbázisba első alkalommal, majd az adott oltóanyag esetében a két dózis beadása közötti várakozási idő leteltével a második oltásra vonatkozó információt is betáplálja a rendszerbe. A strana.ua szerint jelenleg ez lehet a legelterjedtebb hamis tanúsítványtípus Ukrajnában, miután az ár még megfizethető, s közvetítőt is könnyebben talál az ügyfél.

A harmadik és egyben legdrágább eljárás, ha az ember európai típusú oltási igazolványt szerez. Ára 1500 euró, elkészítésének ideje legalább 21 nap. A strana.ua feltételezése szerint a módszer alkalmazását megnehezíti, hogy a megrendelőnek meg kellett fordulnia Európában abban az időben, amikor ott már folyamatban volt a vakcinázás. Ez ugyanis lehetővé teszi az erre vállalkozó európai klinika számára, hogy erre az időre jegyezze be a fiktív oltás beadását. További kockázata a megoldásnak, hogy az ár felét előre ki kell fizetni. Előnye viszont, hogy ezzel a dokumentummal szabadon közlekedhetünk Európán belül.

A portál újságírói maguk is végigcsinálták Kijevben a legdrágább tanúsítvány, egy úgynevezett sárga igazolvány beszerzését, és leírták az eljárás minden lépését. Mint rámutatnak, 29 nap alatt sikerült hozzájutniuk a dokumentumhoz, a külföldi okmány ukrajnai bejegyzése pedig egy órát vett igénybe.

A szakértők szerint az ilyen külföldi oltási igazolványoknak nem kell feltétlenül a határon túl készülniük, azokat itthon is előállíthatják a hamisítók. Alig hihető ugyanis, mutatnak rá, hogy Európában tömeges lenne az oltási dokumentumok hamisítása.

Az ukrajnai hatóságok elismerik, hogy nehéz felvenni a harcot a hamis oltási okmányokkal. Nincs rá mód, hogy ellenőrizzék a külföldön kiadott dokumentumok hitelességét, és azt sem tehetik meg jelen helyzet szerint, hogy elutasítják az ukrajnai bejegyzésüket. Olekszandr Kornyijenko, a kormányzó Nép Szolgája párt vezére a strana.ua cikkére reagálva azt ígérte, amint a parlament ősszel ismét összeül, módosítanak az idevágó szabályozáson.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü