Ugrás a fő tartalomra

Egy ukrán parlamenti képviselő a magyar olimpiai arany ellen!

Azután, hogy a 34 éves, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás kedden olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózás 77 kg-os súlycsoportjában, szerdán öccse, a 31 éves, Európa-bajnok és vb-2. Lőrincz Viktor is az aranyéremért lép szőnyegre Tokióban, ő a 87 kg-ban. Magyar testvérpár egyéni sportág egyéni számában ilyen bravúrt még nem ért el! Lőrincz Viktor ellenfele a döntőben a regnáló világbajnok ukrán Zsan Belenjuk lesz, aki nem mellékesen hazájában parlamenti képviselő - írja a Magyar Nemzet.

A 30 éves ukrán Zsan Belenjuk a Rio de Janeiró-i olimpián ezüstérmes volt, kétszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok. Ő a regnáló világbajnok, s a legutóbbi, 2019-es kazahsztáni, nur-szultáni vb döntőjében éppen Lőrincz Viktort győzte le 2-1-re. Idén áprilisban a varsói Eb-n bronzérmes lett, versenyzőnk viszont itt helyezetlenül zárt. Az első meccsén technikai tussal kikapott a fehérorosz Kiril Maszkevicstől, aki bejutott a döntőbe, így Lőrincz a vigaszágon megpróbálhatott javítani. Nem sikerült neki, az orosz Milad Alirzajevvel 1-1-re végzett, a később szerzett pontja miatt azonban az orosz jutott tovább.

Ám ez a gyengélkedés nem volt váratlan Lőrincztől, több hónapos kihagyás után az év elején kezdte meg a felkészülést; volt egy térdműtétje, s a koronavírus is ledöntötte a lábáról. Júniusban viszont Isztambulban a rangos Vehbi Emre és Hamit Kaplan nemzetközi emlékversenyen megszerzett bronzérmével egyből visszairatkozott az elitbe.

Az olimpián 6-1-re leiskolázta a vb-5. kirgiz Atabek Aziszbekovot, majd jöhetett a revans az olimpiai 3., vb-2. német Denis Kudla ellen. Mint ismert, kettejük öt évvel ezelőtti, Rio de Janeiró-i ötkarikás bronzmérkőzését emlékezetes módon elcsalták a bírók a rivális javára. A csatájuk most 1-1-re végződött, de a később szerzett pontja versenyzőnket juttatta tovább. Az elődöntőben pedig 0-2-ről fordítva 9-2-re verte az Afrika-bajnok, egyiptomi Mohamed Metvallit.

Belenjuk a 16 között 3-1-re nyert a szerb színekben induló, valójában grúz Zurabi Datunasvili ellen, aki az idei Európa-bajnokot, ezután váratlanul megszenvedett az algériai Bachir Sid Azara ellen (1-1), az elődöntőben aztán könnyedén kipipálta a horvát Ivan Hukleket (7-1).

Zsan Belenjuk Kijevben született ukrán édesanyától, ruandai édesapja az afrikai országban a polgárháborúban életét veszítette. Kijevben tanult vadászpilótának, de hazájában lelőtték a gépét. A sportoló soha nem találkozott vele, csak fényképeken látta. Belanjuk bőrszínét illetően egy interjúban úgy fogalmazott: „Afrikában túl világos, Ukrajnában túl sötét vagyok…”

Lőrincz Viktor döntőbeli ellenfele aktív sportolóként parlamenti képviselő, 2019. augusztus 29. óta ott van a Ukrán Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada) 450 képviselője között. Az államfőhöz, Volodimir Zelenszkijhez kötődő Nép Szolgája elnevezésű párt a listás szavazatok 43,13 százalékát szerezte meg, ez a kormánypárt. S hogy Belenjuk milyen komoly tényező, azt jól mutatja, hogy pártja listájának a 10. helyéről került be a Radába, ahol az ifjúsági és sportbizottság első alelnöke. Az olimpia alatt persze szünetelteti a politikusi karrierjét.

"Nem volt egyszerű eljutnom az olimpiai döntőbe, és ezt nemcsak az itteni mérkőzéseimre értem, hanem az olimpiai felkészülésemre is. De erről egyelőre nem szeretnék részleteket megosztani. Nagyon örülök, hogy itt vagyok a döntőben, tudom, hogy Ukrajnában mennyien szurkolnak nekem, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Adja isten, hogy szerdán minden úgy történjen, ahogyan annak lennie kell. Esélyes vagyok, de ezt ki kell tudnom zárni. Mindenesetre érzem a felelősséget, hogy az ukrán emberek aranyérmet várnak tőlem, és nem szeretnék nekik csalódást okozni. Ami az ellenfelemet illeti, már legalább tízszer birkóztunk egymással, és még soha nem kaptam ki tőle, adja isten, hogy holnap is így legyen. Az ellenfelem nagyon szívós és erős versenyző, rá kell hangolódnom, és felelősségteljesen kell hozzáállnom a mérkőzéshez" – nyilatkozta az ukrán médiában Zsan Belenjuk.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szörnyű halált halt egy kárpátaljai Csehországban

Munkabalesetben halt meg a 26 éves Iván Hankovics Csehországban. Az iloncai fiatal a tanulmányai befejezése után azonnal munkába állt, kamionsofőrként dolgozott. Egyik nap elfelejtette behúzni járműve kézifékjét, kiszállt és elindult, azonban a kamion gurulni kezdett és összezúzta a fiatal férfit. A baleset idején a férfi szülei is Csehországban tartózkodtak. Temetésére november 20-án került sor szülőfalujában - tudatta a Kárpátalja ma. Fotó: pmg.ua KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Minden ingyen van: rászorulók számára nyílt üzlet Kárpátalján

Három hete nyílt meg Nagybereznán az az üzlet, ahonnan a rászorulók ingyen szerezhetik be a számukra szükséges dolgokat. Fizetni nem kell semmiért, egyedül annyit kérnek az ott dolgozók, hogy amit nem visznek el, azt tegyék vissza a helyükre. Szombatoként fogadják a adományokat, amiket ezután kihelyeznek a polcra. Ha hétvégén valaki mégsem ér rá, természetesen hétközben is leadhatja a felajánlásait - írta a Mukachevo.net. Ugyanebben az üzletben gyűjtenek adományokat Mikulásra az árvaházban élőknek is. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában újabb szigorítások lépnek életbe

Ukrajnában december 6-ától már a jelenlegi legenyhébb kockázatot jelző, sárga besorolású régiókban sem látogathatják az éttermeket, kávézókat, kulturális intézményeket és edzőtermeket azok, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást, december 9-étől pedig életbe lép az a rendelkezés, amellyel a kormányzat kiszélesítette az oltásra kötelezett munkavállalók körét - emlékeztetett Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján. Eddig a sárga besorolásban lévő régiókban az üzlettulajdonosok választhattak: vagy csak oltott vendégeket fogadnak, vagy bárkit, ez utóbbi esetben viszont korlátozták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak zárt tértben. December 6-ától viszont már csak azokat a vendégeket szolgálhatják ki, akik felvették valamely oltásnak legalább egy adagját, vagy negatív teszttel rendelkeznek. Változik az egy dózis felvétele után kiadott, úgynevezett sárga Covid-igazolvány érvényességi ideje is, amely az eddigi 120 napról 30 napra csökken. December 9-étől már nemcs

Vészesen fogy Ukrajna lakossága

Ukrajna lakossága a világon az egyik leggyorsabban ütemben fogy, 2050-re 35 millióra csökkenhet - tudatta az rbc.ua hírportál az ENSZ jelentésére hivatkozva. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint nagyszabású és átfogó stratégiára van szükség, hogy az ország demográfiailag fenntartható legyen. A népességcsökkenés fő okai között szerepel az alacsony születési szám, a magas halálozási arány, a kivándorlás növekedése. Európában Ukrajnában az egyik legmagasabb az idősek aránya, a lakosság több mint egyötöde 60 év feletti. Emiatt emelkednek az egészségügyi és nyugdíj kiadások, ami megterheli az állami költségvetést – közölte az ENSZ. A szervezet ugyanakkor kifejti: a népességfogyás önmagában nem probléma, az emberek életszínvonala és életminősége a fontos. Aláhúzzák: az ukrán kormánynak biztosítania kell humántőke (az emberek jövedelemtermelő képessége) fejlesztését és hatékony felhasználását, valamint a polgárok szociális védelmét egy politikailag és pénzügyileg stabil rendszeren kereszt

Éheztette, koszosan tartotta gyermekeit egy 23 éves kárpátaljai nő

November 27-én bejelentést kaptak a rendőrök, miszerint egy bustyaházai (Técsői járás) nő embertelen körülmények között neveli gyermekeit. A rendfenntartók a kicsikre éhesen és koszosan találtak rá, emellett át is voltak fagyva - tudatta a Mukachevo.net. A hároméves kisfiút és az egyéves kislányt ideiglenesen a nagybátyjuk fogadta be. Elmondása szerint ő nem tudott arról, hogy ilyen körülmények között élt a két gyermek. A bustyaházai nő ellen eljárás indult, nagy valószínűséggel megfosztják szülői jogaitól és elveszik tőle a gyerekeket. A Kárpátaljai Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint nem ez az első eset, hogy a 23 éves édesanyáról bejelentést kaptak. Korábban már elbeszélgettek a nővel, akkor javult a helyzet, de úgy néz ki, ez csak ideiglenes állapot volt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij: államcsínyre készülnek Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy tájékoztatást kapott egy lehetséges államcsíny előkészítéséről Oroszország képviselői és Rinat Ahmetov dúsgazdag kelet-ukrajnai oligarcha részvételével - tudatta az MTI. Az államfő ugyanakkor hozzátette: nem hiszi, hogy valóban megkísérlik végrehajtani a puccsot. Kifejtette: titkosszolgálati értesülések és hangfelvételek is vannak, amelyek arról tanúskodnak, hogy Ukrajna és Oroszország bizonyos képviselői december 1-2-ára készítik elő az államcsínyt ellene, és úgy beszélnek Ahmetov részvételéről az akcióban, mintha ő ebbe már beleegyezett volna. Megjegyezte, hogy szerinte Ahmetovot "felültette" a környezete, belekeverte az ügybe. Zelenszkij ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Ukrajna leggazdagabb üzletembere - aki egyebek mellett a DTEK energetikai vállalat tulajdonosa -  most "az ukrán állam ellen harcol" és ehhez parlamenti képviselőket toboroz, akikkel új pártot készül alapítani. M

Milliók menekülhetnek el Ukrajnából

Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy milliók kényszerülnek majd elmenekülni az országból – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára. A Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi környezetébe tartozó Patrusev az Argumenti i Fakti című orosz lapnak nyilatkozva azt mondta: az Ukrajnát saját protektorátusává tevő Nyugat lerombolta az ország gazdaságát, jogfosztottá tette a társadalmat és nyomorba taszította a lakosság egyes rétegeit. „Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy ukránok milliói menekülnek majd más országokba és keresnek ott menedéket” – jósolta az egyik legbefolyásosabb orosz politikus. Fotó: Illusztráció ( Kárpát.in.ua ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: