Ugrás a fő tartalomra

Jogellenes a munkába állás megtiltása az oltatlan pedagógusoknak

Az ukrán oktatási ombudsman közölte szerdán, hogy jogellenes a munkába állás megtiltása  azoknak a pedagógusoknak, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást; eközben a súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozva a kormány október 1-jéig meghosszabbította  az augusztus végével lejáró országos karantént.

Denisz Smihal miniszterelnök a szerdai kormányülésen kijelentette, hogy a jelenlegi járványhelyzet az országban "teljes mértékben ellenőrzött", de szakértők már jelzik, hogy emelkedik a súlyos betegek száma és a kórházak is egyre jobban leterheltek.    

Szerhij Horbacsov oktatásért felelős biztos az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a Facebookon arról írt, hogy Ukrajnában a védőoltás felvétele mindenki számára önkéntes, beleértve a pedagógusokat is. Ezért az oktatási intézmény vezetőjének nincs joga korlátozni azoknak a tanároknak a munkába állását, akik nem olttatták be magukat, mert ezt tiltja a törvény. Ugyanakkor az oltás felvételére hívta fel a pedagógusokat, rámutatva, hogy ezzel nemcsak magukat védik meg a súlyos megbetegedéstől, de a velük együtt dolgozókat és a diákokat is.

Ukrajnában a kormány úgy döntött, hogy csakis azokban az intézményekben kezdődhet meg szeptembertől az oktatás a megszokott módon, ahol a pedagógusoknak legalább a 80 százaléka be van oltva, ha az adott régiót átsorolják a járványhelyzet szerinti legenyhébb, zöld kategóriából bármelyik súlyosabba. Jelenleg még az ország egésze zöld besorolásban van.

Szerhij Skarlet oktatási miniszter közölte, hogy országos átlagban mostanáig a pedagógusok 35 százaléka vette fel az oltást. Július 15-i adatok szerint a legkevesebben, mintegy 10 százalékuk, a nyugat-ukrajnai Voliny megyében, a legtöbben, 90 százalékuk, Kijev megyében - fejtette ki.  

Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) Egészséggazdasági Központjának vezetője online tájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy négy hete kismértékben ugyan, de folyamatosan nő az új fertőzöttek száma az országban, kórházba pedig már 18 százalékkal több beteg kerül, mint ahány pácienst hazaengednek. Szerinte a járványhelyzet egyelőre "ellenőrzött" az országban, az orvosi oxigént biztosító berendezéssel felszerelt kórházi ágyak 9 százaléka, az intenzív osztályokon lévő ágyaknak pedig a 13 százaléka foglalt.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerdán egy rádióinterjúban kijelentette, hogy a koronavírus új hulláma még nem érte el Ukrajnát. Ugyanakkor ennek elkerülése érdekében felhívta a lakosságot a szokásos szabályok - a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés - betartásának, továbbá a védőoltás felvételének fontosságára.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü