Ugrás a fő tartalomra

Krím-rendezvénysorozattal akarja felkorbácsolni a nemzetközi médiát Ukrajna

Az utóbbi időben feltűnően nagy a csend a Krím-félsziget 2014-es elcsatolása körül a nemzetközi médiában, ezért Ukrajna függetlenné válásának 30. évfordulójával egybekötve hétfőn nagyszabású csúcsértekezletet rendeznek Kijevben, amellyel a világ figyelmét újra rá kívánják irányítani az oroszok számára örömteli, az ukránok számára drámai elcsatolásra – írta az MTI.

A Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozat - amelyet a csúcsértekezlet nyit meg hétfőn - Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezése. Az államfő a héten tartott egyik sajtótájékoztatóján rámutatott arra, hogy ma már alig szerepel a nemzetközi médiában a Krím kérdésre. Reményét fejezte ki, hogy ezen a Krími Platform változtatni fog, a félsziget hovatartozásának kérdése, az orosz hatóságok által őrizetbe vett, fogságba ejtett, meghurcolt helyi lakosok ügye ismét reflektorfénybe kerül.

A Krím Oroszországhoz tartozását a világ országainak zöme, köztük az EU és a NATO tagállamai nem ismerik el. Kijev mellett nyugati kormányok és nemzetközi jogvédő szervezetek is időnként bírálják Moszkvát, amiért az orosz hatóságok elnyomják a krími tatárokat, valamint üldözik mindazokat, akik felszólalnak a félsziget elcsatolása ellen.

Dmitro Kuleba külügyminiszter minapi tájékoztatása szerint a Krími Platform első, hétfői konferenciáján várhatóan 44 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselője vesz részt, köztük tizennégy állam- és kormányfő, valamint az Európa Tanács elnöke. Magyarországot az eseményen Áder János köztársasági elnök képviseli.

Magyarországgal együtt kilenc ország képviselteti magát államfővel, köztük a balti államok, Lengyelország és Szlovákia. Kormányfői szinten képviselteti magát Románia, Georgia, Horvátország és Svédország, míg Svájcnak és Csehországnak a parlamenti elnöke vesz részt az értekezleten. Tizennégy országból - köztük Németországból és Franciaországból - a külügyminiszter érkezik a rendezvényre, Nagy-Britanniából és Portugáliából pedig a védelmi tárca vezetője. Angela Merkel német kancellár, aki vasárnap tesz hivatalos látogatást Ukrajnában, nem marad Kijevben a konferenciára. Az Egyesült Államok részéről egyelőre bizonytalan, ki vesz részt a konferencián.

Ukrajna a Szovjetunió felbomlásával vált önálló állammá, 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét, amelyet egy december 1-jén megtartott népszavazáson az ukránok többsége támogatott. Még ugyanebben az évben kisebb konfliktus alakult ki Ukrajna és Oroszország között a Krím hovatartozása ügyében. 1994-ben Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia aláírták a budapesti egyezményt az ország területi integritásának szavatolásáról, cserébe Ukrajna lemondott atomfegyvereiről.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü