Ugrás a fő tartalomra

Lengyelország 1,2 millió adag AstraZeneca vakcinát ad el Ukrajnának

Lengyelország 1,2 millió adag koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát ad el Ukrajnának a fel nem használt készleteiből. Az első, augusztusi szállítmányban 650 ezer adagot továbbítanak - közölte pénteken az egészségügyi miniszterhelyettes.

A raktárban tárolt vakcinák eladásáról a tárca folyamatosan fog dönteni a készletek nagyságától függően, ügyelve arra, hogy az oltóanyag érvényessége ne járjon le - mondta el Waldemar Kraska az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak.

"Ukrajnában még mindig nincs elegendő oltóanyag, több az igénylő, mint a vakcina" - jegyezte meg a miniszterhelyettes, utalva egyúttal a lengyelek csökkenő oltakozási hajlandóságára.

A miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk már július közepén bejelentette: a lengyelországi oltási kampány dinamikájától függően Varsó több tízmillió adag vakcinát adna el külföldre, a többi között Ukrajnának és Georgiának, illetve egyes nyugat-balkáni országoknak.

Az Európai Unió által közvetített szerződések keretében Lengyelország a jövő év márciusáig mintegy 100 millió adag vakcinát szerez be. Varsó arról is megállapodott az Európai Bizottsággal, hogy a beszerzésekből legalább négymillió adagot harmadik országoknak továbbít.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a lengyelországi vakcinakészlet jelenleg 8,6 millió adagból áll.

Péntekig több mint 18 millió lengyel részesült a teljes oltásban. Míg júniusban a beadott oltások száma egyes napokon megközelítette a félmilliót, július elejétől ezek az adatok folyamatosan csökkentek, jelenleg 60 ezer körül mozog az érdeklődők napi száma.

A járványadatok egyelőre alacsony szinten stagnálnak, pénteken 196 új fertőzést jegyeztek a nem egészen 38 milliós országban. Kraska a rádióinterjúban elmondta: a kimutatott esetek számában ennek ellenére heti átlagban 20-22 százalékos növekedés tapasztalható. A következő hét héten belül még nem várható a járványhelyzet ugrásszerű romlása, "határozottan több" fertőzésre majd a nyaralások végeztével, néhány hét múlva lehet számítani - ismertette a tárca elemzéseit Kraska.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter korábban jelezte: amint a fertőzések napi növekménye meghaladja az ezret, a legalacsonyabb beoltottsági arányt produkáló vajdaságokban visszaállíthatják a tavaszihoz hasonló korlátozásokat, amelyek viszont nem terjednek ki majd a beoltottakra.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hatalmas változás jöhet a kárpátaljai határátkelőkön

Az ukrán–magyar határátkelőhelyekre jellemző hosszú sorok megszüntetése érdekében elektronikus sorban állást vezetne be az Ukrán Állami Határőrszolgálat. A rendszer a nyugati országokban, elsősorban Észtországban, Lettországban vagy Finnországban már mintegy tíz éve működik. Az elektronikus átléptető folyosó lényege, hogy a járműveknek nem kell órák hosszat vesztegelni a határátkelőkön. A sort elektronikusan le tudják foglalni már jóval az utazás előtt az erre kijelölt rendszeren belül. A határátkelőre pedig csak az adott időpontra kell kiérkezni. Így a tényleges sorban állás legfeljebb egy órára csökken. A projektet észt szakemberek mutatták be Kárpátalján. A tervek szerint az év végéig Magyarország felé a Tisza-ellenőrzőponton, Szlovákia felé az Ungvár-ellenőrzőponton vezetnék be a rendszert, amennyiben a Minisztertanács jóváhagyja azt - tudatt a Kárpátalja ma. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Fizetős lenne a gyorsabb átkelés a kárpátaljai határátkelőkön

Korábban hírül adtuk, hogy a Tisza és az Ungvár határátkelőkön online sorban állással akarják kiküszöbölni a hosszú várakozási időt. A magyar–ukrán, illetve szlovák–ukrán határokon egyelőre csak a kamionok sorsát könnyítenék meg ezzel a lehetőséggel. Ehhez hasonló projektet korábban még nem valósítottak meg Kárpátalján. Az Európai Unióban azonban már működik ilyen rendszer. A lényege, hogy a sofőrök előre lefoglalhatják a helyüket, online. A többórás sorban állás problémája már évek óta komoly gondot jelent a kárpátaljai határátkelőkön. Olykor 12 órát is kénytelenek a sorban állni, de az is előfordult már hogy a teherautók vezetői több napot vesztegeltek az út szélén, amire átjutottak a határ másik oldalára. A Magyarországgal, illetve Szlovákiával határos két átkelőn néha 70-160 kamion is felgyülemlik, 8-10 kilométeres sorokat idézve elő. Ez az állapot azonban tarthatatlan, ezért igyekeznek megoldani a problémát – számolt be a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a közösségi oldalán. O

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába - ezek a korlátozások lépnek életbe

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába, az elkövetkező napokban ülést tartanak a jelenlegi járványhelyzet  miatt - nyilatkozta az ukrán kormányfő. Denisz Smihal szerint az újabb lezárások vagyis az úgynevezett "vörös" besorolás elkerülése érdekében kell megtenni ezt a lépést - tájékoztat az rbc.ua Korábban már ismertté vált, hogy az egészségügyi minisztérium kezdeményezte az egész ország átsorolását jövő hétfőtől a jelenlegi legenyhébb "zöld" kategóriából az eggyel súlyosabb "sárgába". Ukrán híradások szerint lehetnek régiók, amelyek rögtön még súlyosabb, "narancs" vagy "vörös" kategóriába kerülnek. A sárga zónában a következő korlátozó intézkedések lépnek életbe: Tilos védőfelszerelés (maszk vagy respirátor) nélkül tarnyilvános helyen és tömegközlekedési eszközökön; Tilos személyazonosságot igazoló okmányok nélkül tartózkodni az utcán; Tilos önként elhagyni a házi karantént vagy az obszervációs helyet; Tilos Covid-

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén