Ugrás a fő tartalomra

Szabad a vásár: Ukrajnában beindul a nagy földprivatizáció

Ukrajnában júliustól szabadon áruba bocsájtható minden mezőgazdasági földterület. A több évtizedes tilalom feloldásának jelenlegi szakaszában egyelőre csak az ukrán állampolgárok jogosultak földvásárlásra. Egy személy tulajdonába legfeljebb 100 hektár kerülhet - írja a Világgazdaság.

A 2019 decemberében elfogadott új földkódex 2024. január 1-től teszi lehetővé, hogy egyszerre akár 10 ezer hektár is összpontosulhat egy kézben, emellett ettől a dátumtól kezdve jogi személyek is hozzájuthatnak földterülethez. A sokak által kritizált földtörvény külföldiek számára nem engedélyezi a vásárlást. A későbbiekben ezt a korlátozást egy országos népszavazás eredményétől teszik függővé.

A kormány pozitív várakozásokkal tekint a földpiac megnyitására, az elemzők kritikusabban látják az új szabályozást. Többségük kimondottan pesszimistán áll az előző hónaptól életbe léptetett változásokhoz.

Aki pénzt szeretne látni a jellemzően parlagon heverő földjéből, annak a személyi okmányain kívül a földrészleg tulajdonjogát igazoló okiratra és a terület értékét tartalmazó hivatalos értékbecslésre van szüksége, hogy eladhassa tulajdonát.

Az említett értékbecslő dokumentum fontossága abban rejlik, hogy az ebben szereplő összegen alul nem adható el a földrészleg. Az adásvételnél azonban az alapár feletti összeget a tulajdonos és a vevő közös megegyezés alapján határozhatja meg. Ez lehet 30, de akár 100 ezer hrivnya is hektáronként, ami euróban számolva 1 és 3 ezer közötti összeget jelent. A korábban bérbe adott földek eladásakor a bérlőnek elővásárlási joga van.

A törvény részletesen szabályozza a hivatalos árverések menetrendjét, ám ez a folyamat bizonyos feltételek esetén elkerülhető.

A vásárlás minden esetben készpénzmentesen, csakis banki átutalással bonyolítható, ennek célja, hogy a fiskális hatóságok ellenőrizni tudják az adóelkerüléseket.

Szakértők szerint most még nem ajánlatos sietni az eladással, 2-3 év múlva, azaz az újabb korlátozások feloldása után valószínűsítik a földek értékének növekedését. Persze a vásárló szemszögéből pont fordított az alapállás.

Lényeges tudnivaló, hogy a kataszterizálás elmulasztásával 2025-től elveszthetik földjeiket azok a gazdák, akik nem kellően alaposak a dokumentálás terén. Ukrajnában 2025-ig kaptak haladékot a kolhozok megszűnésekor kapott, úgynevezett „pájos” földterületek haszonélvezői a tulajdonjog rendezésére. A közös szövetkezetek kilencvenes évekbeli tömeges megszűnésekor a kolhoztagok ún. „pájokat”, azaz földrészlegeket kaptak. A kataszteri szám igénylése kötelező eleme a földprivatizáció folyamatának. A kataszteri szám nélkül a terület használója nem köthet semmilyen szerződést, egyebek mellett nem adhatja és nem ajándékozhatja el, nem adhatja hivatalosan bérbe, nem jegyezhet be jelzálogot a területre. Az ukrajnai jogszabályok értelmében, ha 2025-ig a tulajdonos elmulasztja a kataszterizációt, úgy kell tekinteni, hogy lemond földjéről.

Más bökkenők is akadnak. Mint említettük, az eddigi bérlőknek elővásárlási joguk van. Csakhogy a legtöbb esetben nem magánszemélyek, hanem farmergazdaságok, mezőgazdasági vállalatok, cégek a bérlők. Jogi személyek azonban csak 2024-től rendelkezhetnek vásárlási joggal. Az ellentmondásos rendelkezés kijavításán már dolgoznak a szaktárcánál.

Még bonyolultabb a helyzet, amikor a földrészleg valamilyen hasznos ásványi kincset rejt. Ez esetben az elővásárlási jog azt illeti, aki engedéllyel rendelkezik az effajta ásványi kincsek kibányászására. Ezek a személyek még az addigi bérlővel szemben is előnyt élveznek. Az említett elővásárlási jogok abban az esetben hagyhatók figyelmen kívül, amennyiben a földrészleg nem eladásra, hanem ajándékozásra kerül, esetleg öröklés útján talál új gazdára.

A július 1-i földeladási moratórium feloldása óta közel kétezer üzletet ütöttek nyélbe.

Az agrárpolitikai minisztérium tájékoztatója szerint négyezernél is több közjegyzőnek van már hozzáférése az állami földkataszterhez. Jelenleg 1 hektár földterület átlagára 2500 dollár körül mozog Ukrajnában. A jövőben jelentős emelkedésre lehet számítani, elemzők a 10 ezer dollárt sem zárják ki. Oleg Nivjevszkij, a Kijevi Nemzeti Gazdaságtudományi Egyetem docense szerint a föld bérleti díja 2015-től folyamatosan emelkedik, az új földkódex elfogadása ezt a folyamatot csak erősíti. A szakértő a föld árának drágulását az élelmiszerek iránti növekvő kereslettel is összefüggésbe hozza. Nivjevszkij szerint a föld árának megállapításakor az Ukrajnával szomszédos országok földpiaci árait kellene alapul venni.

Dunda György

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hatalmas változás jöhet a kárpátaljai határátkelőkön

Az ukrán–magyar határátkelőhelyekre jellemző hosszú sorok megszüntetése érdekében elektronikus sorban állást vezetne be az Ukrán Állami Határőrszolgálat. A rendszer a nyugati országokban, elsősorban Észtországban, Lettországban vagy Finnországban már mintegy tíz éve működik. Az elektronikus átléptető folyosó lényege, hogy a járműveknek nem kell órák hosszat vesztegelni a határátkelőkön. A sort elektronikusan le tudják foglalni már jóval az utazás előtt az erre kijelölt rendszeren belül. A határátkelőre pedig csak az adott időpontra kell kiérkezni. Így a tényleges sorban állás legfeljebb egy órára csökken. A projektet észt szakemberek mutatták be Kárpátalján. A tervek szerint az év végéig Magyarország felé a Tisza-ellenőrzőponton, Szlovákia felé az Ungvár-ellenőrzőponton vezetnék be a rendszert, amennyiben a Minisztertanács jóváhagyja azt - tudatt a Kárpátalja ma. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Fizetős lenne a gyorsabb átkelés a kárpátaljai határátkelőkön

Korábban hírül adtuk, hogy a Tisza és az Ungvár határátkelőkön online sorban állással akarják kiküszöbölni a hosszú várakozási időt. A magyar–ukrán, illetve szlovák–ukrán határokon egyelőre csak a kamionok sorsát könnyítenék meg ezzel a lehetőséggel. Ehhez hasonló projektet korábban még nem valósítottak meg Kárpátalján. Az Európai Unióban azonban már működik ilyen rendszer. A lényege, hogy a sofőrök előre lefoglalhatják a helyüket, online. A többórás sorban állás problémája már évek óta komoly gondot jelent a kárpátaljai határátkelőkön. Olykor 12 órát is kénytelenek a sorban állni, de az is előfordult már hogy a teherautók vezetői több napot vesztegeltek az út szélén, amire átjutottak a határ másik oldalára. A Magyarországgal, illetve Szlovákiával határos két átkelőn néha 70-160 kamion is felgyülemlik, 8-10 kilométeres sorokat idézve elő. Ez az állapot azonban tarthatatlan, ezért igyekeznek megoldani a problémát – számolt be a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a közösségi oldalán. O

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába - ezek a korlátozások lépnek életbe

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába, az elkövetkező napokban ülést tartanak a jelenlegi járványhelyzet  miatt - nyilatkozta az ukrán kormányfő. Denisz Smihal szerint az újabb lezárások vagyis az úgynevezett "vörös" besorolás elkerülése érdekében kell megtenni ezt a lépést - tájékoztat az rbc.ua Korábban már ismertté vált, hogy az egészségügyi minisztérium kezdeményezte az egész ország átsorolását jövő hétfőtől a jelenlegi legenyhébb "zöld" kategóriából az eggyel súlyosabb "sárgába". Ukrán híradások szerint lehetnek régiók, amelyek rögtön még súlyosabb, "narancs" vagy "vörös" kategóriába kerülnek. A sárga zónában a következő korlátozó intézkedések lépnek életbe: Tilos védőfelszerelés (maszk vagy respirátor) nélkül tarnyilvános helyen és tömegközlekedési eszközökön; Tilos személyazonosságot igazoló okmányok nélkül tartózkodni az utcán; Tilos önként elhagyni a házi karantént vagy az obszervációs helyet; Tilos Covid-

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén