Ugrás a fő tartalomra

Szabad a vásár: Ukrajnában beindul a nagy földprivatizáció

Ukrajnában júliustól szabadon áruba bocsájtható minden mezőgazdasági földterület. A több évtizedes tilalom feloldásának jelenlegi szakaszában egyelőre csak az ukrán állampolgárok jogosultak földvásárlásra. Egy személy tulajdonába legfeljebb 100 hektár kerülhet - írja a Világgazdaság.

A 2019 decemberében elfogadott új földkódex 2024. január 1-től teszi lehetővé, hogy egyszerre akár 10 ezer hektár is összpontosulhat egy kézben, emellett ettől a dátumtól kezdve jogi személyek is hozzájuthatnak földterülethez. A sokak által kritizált földtörvény külföldiek számára nem engedélyezi a vásárlást. A későbbiekben ezt a korlátozást egy országos népszavazás eredményétől teszik függővé.

A kormány pozitív várakozásokkal tekint a földpiac megnyitására, az elemzők kritikusabban látják az új szabályozást. Többségük kimondottan pesszimistán áll az előző hónaptól életbe léptetett változásokhoz.

Aki pénzt szeretne látni a jellemzően parlagon heverő földjéből, annak a személyi okmányain kívül a földrészleg tulajdonjogát igazoló okiratra és a terület értékét tartalmazó hivatalos értékbecslésre van szüksége, hogy eladhassa tulajdonát.

Az említett értékbecslő dokumentum fontossága abban rejlik, hogy az ebben szereplő összegen alul nem adható el a földrészleg. Az adásvételnél azonban az alapár feletti összeget a tulajdonos és a vevő közös megegyezés alapján határozhatja meg. Ez lehet 30, de akár 100 ezer hrivnya is hektáronként, ami euróban számolva 1 és 3 ezer közötti összeget jelent. A korábban bérbe adott földek eladásakor a bérlőnek elővásárlási joga van.

A törvény részletesen szabályozza a hivatalos árverések menetrendjét, ám ez a folyamat bizonyos feltételek esetén elkerülhető.

A vásárlás minden esetben készpénzmentesen, csakis banki átutalással bonyolítható, ennek célja, hogy a fiskális hatóságok ellenőrizni tudják az adóelkerüléseket.

Szakértők szerint most még nem ajánlatos sietni az eladással, 2-3 év múlva, azaz az újabb korlátozások feloldása után valószínűsítik a földek értékének növekedését. Persze a vásárló szemszögéből pont fordított az alapállás.

Lényeges tudnivaló, hogy a kataszterizálás elmulasztásával 2025-től elveszthetik földjeiket azok a gazdák, akik nem kellően alaposak a dokumentálás terén. Ukrajnában 2025-ig kaptak haladékot a kolhozok megszűnésekor kapott, úgynevezett „pájos” földterületek haszonélvezői a tulajdonjog rendezésére. A közös szövetkezetek kilencvenes évekbeli tömeges megszűnésekor a kolhoztagok ún. „pájokat”, azaz földrészlegeket kaptak. A kataszteri szám igénylése kötelező eleme a földprivatizáció folyamatának. A kataszteri szám nélkül a terület használója nem köthet semmilyen szerződést, egyebek mellett nem adhatja és nem ajándékozhatja el, nem adhatja hivatalosan bérbe, nem jegyezhet be jelzálogot a területre. Az ukrajnai jogszabályok értelmében, ha 2025-ig a tulajdonos elmulasztja a kataszterizációt, úgy kell tekinteni, hogy lemond földjéről.

Más bökkenők is akadnak. Mint említettük, az eddigi bérlőknek elővásárlási joguk van. Csakhogy a legtöbb esetben nem magánszemélyek, hanem farmergazdaságok, mezőgazdasági vállalatok, cégek a bérlők. Jogi személyek azonban csak 2024-től rendelkezhetnek vásárlási joggal. Az ellentmondásos rendelkezés kijavításán már dolgoznak a szaktárcánál.

Még bonyolultabb a helyzet, amikor a földrészleg valamilyen hasznos ásványi kincset rejt. Ez esetben az elővásárlási jog azt illeti, aki engedéllyel rendelkezik az effajta ásványi kincsek kibányászására. Ezek a személyek még az addigi bérlővel szemben is előnyt élveznek. Az említett elővásárlási jogok abban az esetben hagyhatók figyelmen kívül, amennyiben a földrészleg nem eladásra, hanem ajándékozásra kerül, esetleg öröklés útján talál új gazdára.

A július 1-i földeladási moratórium feloldása óta közel kétezer üzletet ütöttek nyélbe.

Az agrárpolitikai minisztérium tájékoztatója szerint négyezernél is több közjegyzőnek van már hozzáférése az állami földkataszterhez. Jelenleg 1 hektár földterület átlagára 2500 dollár körül mozog Ukrajnában. A jövőben jelentős emelkedésre lehet számítani, elemzők a 10 ezer dollárt sem zárják ki. Oleg Nivjevszkij, a Kijevi Nemzeti Gazdaságtudományi Egyetem docense szerint a föld bérleti díja 2015-től folyamatosan emelkedik, az új földkódex elfogadása ezt a folyamatot csak erősíti. A szakértő a föld árának drágulását az élelmiszerek iránti növekvő kereslettel is összefüggésbe hozza. Nivjevszkij szerint a föld árának megállapításakor az Ukrajnával szomszédos országok földpiaci árait kellene alapul venni.

Dunda György

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagydobrony legendája

„Ki tud a világban az ötezerkétszáz nagydobronyi mártírról, a kárpátaljai színmagyar nagyközség eltűnéséről? Pedig amikor a szovjet ezt a nagyközséget a föld színével egyenlővé tette, lakosságát kiirtotta, már másfél éve béke volt a világon. Moszkva ekkor már két esztendeje békésen bábáskodott egész Kárpátalján (…) Az egyetlen forrás ma, ahol még nyomára lehet akadni ennek a mártírközségnek, Révai Nagy Lexikona” – idézi Balla Gyula kisebbségkutató a nagydobronyi tragédiáról Árkay László – a müncheni Nemzetőr című lapban 1977-ben megjelent - mondatait. Az Árkay terjesztette, főképp a nyugati emigrációban ismert és mesélt legenda szerint 1946 júliusában a szovjet hatóságok elrendelték a frissen betakarított termés beszolgáltatását. A helyiek vonakodtak e parancsnak engedelmeskedni, páran félelemből mégis egybehordták gabonájukat a kijelölt helyre. Valaki azonban felgyújtotta e gabonahalmazt, s e cselekedet irtózatos megtorlást vont maga után. A nagyközséget körbevették, és nehézbombázókk

Fegyvereket osztogatnak Ukrajna határ menti megyéiben

Ukrajna határ menti megyéiben az illetékes hatóságok elkezdték a lőfegyverek kiadását a területvédelmi egységeknek. Februárig minden megyében fel lesz fegyverezve a területvédelem – közölte a strana.news hírportál az Espresso televízióra hivatkozva. Fedor Veniszlavszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a csatornának elmondta, hogy Ukrajna minden határ menti megyéjében a területvédelmi dandároknak kiadják a fegyvereket, és meghatározzák számukra az állomáshelyeket. A honatya jelezte, hogy pénteken beszélt az ukrán fegyveres erők területvédelmi erőinek parancsnokával, aki megerősítette, amit a televíziós műsorban bejelentett - tudatta a Kárpát.in.ua. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Döntött a bíróság: ez vár Porosenkóra

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta - tudatta az MTI. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét - így nem utazhat külföldre -, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát. Porosenko támogatására megjelent Stefan Füle, az Európai Bizottság volt EU-bővítési biztosa is. A volt államfő - aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - hétfőn érkezett vissza Varsóból Kije

Porosenko: "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek"

Petro Porosenko ex-elnök Facebook-videóüzenetben értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy visszatér Ukrajnába. "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek: január 17-én 09:10-kor repülővel visszatérek Ukrajnába Varsóból" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Porosenkót. Az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetőjét december 20-án gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel. Pár nappal később a főügyészség közölte: beadványukban 1 milliárd hrivnya óvadék kiszabását kérik a bíróságtól cserében azért, hogy az exelnök szabadlábon védekezhessen.   A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel, mert szerintük az Ukrajnában Vlagyimir Putyin elnök "komájaként" is emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen, illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen ki

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol