Ugrás a fő tartalomra

Visszaadta az államnak Dmitro Firtas titángyárát egy ukrajnai bíróság

Bírósági döntés alapján teljes mértékben visszakerül az ukrán állam tulajdonába a zaporizzsjai Titán-Magnézium Kombinát (ZTMK) a szankciókkal sújtott Dmitro Firtas ukrán üzletember tulajdonából - közölte csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (SZAP).

A határozatot a kelet-ukrajnai Zaporizzsja gazdasági ügyekre szakosodott bírósága hozta meg, amelyben a korrupcióellenes ügyészség javára döntött a Firtas érdekeltségébe tartozó Tolexis Trading Limited (TTL) nevű céggel és a titángyár működtetésre létrehozott vállalattal, a ZTMK-val szemben benyújtott keresetben. Ez alapján felmondták az utóbbi társaság létrehozásáról szóló megállapodást, és visszaadták az üzemet az államnak. Jelenleg a titángyár részvényeinek 51 százalékát az állam, 49 százalékát a TTL vállalat birtokolja.

Firtas cége 2013-ban - vagyis még az európai integrációt és hatalomváltást követelő 2013-2014-es kijevi Majdan-tüntetések nyomán hivatalából menesztett Viktor Janukovics elnöksége alatt - alapította a ZTMK-t, miután megnyerte az állami vagyonkezelő alap által kiírt tendert. Firtas azonban nem teljesítette azt a vállalt kötelezettségét, hogy az üzem korszerűsítésébe 110 millió dollárt fektet be. A pénzt a társaság vezetősége más célokra költötte el, részben offshore cégekbe vitte ki - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A SZAP emlékeztetett arra, hogy a bíróság már 2018 júliusában a mostanihoz hasonló döntést hozott, de a legfelsőbb bíróság az ügyet újratárgyalásra visszaküldte. "Most viszont az első fokú bíróság teljes mértékben helyt adott a SZAP keresetének, és a ZTMK-t az állam tulajdonába adta" - fejtette ki az ügyészség.

A TTL ügyvédje közölte, hogy megfellebbezik az ítéletet. Roman Csisinszkij szavai szerint egy felsőbb szintű bíróságon már bebizonyosodott, hogy a korrupcióellenes ügyészség és az állami vagyonkezelő alap által a ZTMK ügyében felhozott összes érv jogellenes. Kifejtette, hogy január 28-án az ukrán Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság teljes mértékben felmentette Volodimir Szivakot, a gyár volt igazgatóját az ellene felhozott vádak alól.

Volodimir Zelenszkij elnök június 24-én írta alá azt a rendeletet, amelynek alapján azonnali hatállyal három évre szankciókkal sújtotta többek mellett Firtast, akire titánügyletei miatt vetettek ki büntetőintézkedéseket. Az ukrán hírszerzés információi alapján hosszú ideig szállított nyersanyagot olyan oroszországi katonai vállalkozásoknak, amelyek szankciók alatt állnak.

Firtas 2014 tavasza óta Bécsben tartózkodik, ahol az Egyesült Államok kérésére őrizetbe vették. Az Egyesült Államokban azzal vádolják, hogy megvesztegetéssel engedélyt szerzett Indiában titánérc kitermelésére, amit vállalkozása onnan az Egyesült Államokba készült szállítani.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden ingyen van: rászorulók számára nyílt üzlet Kárpátalján

Három hete nyílt meg Nagybereznán az az üzlet, ahonnan a rászorulók ingyen szerezhetik be a számukra szükséges dolgokat. Fizetni nem kell semmiért, egyedül annyit kérnek az ott dolgozók, hogy amit nem visznek el, azt tegyék vissza a helyükre. Szombatoként fogadják a adományokat, amiket ezután kihelyeznek a polcra. Ha hétvégén valaki mégsem ér rá, természetesen hétközben is leadhatja a felajánlásait - írta a Mukachevo.net. Ugyanebben az üzletben gyűjtenek adományokat Mikulásra az árvaházban élőknek is. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Milliók menekülhetnek el Ukrajnából

Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy milliók kényszerülnek majd elmenekülni az országból – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára. A Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi környezetébe tartozó Patrusev az Argumenti i Fakti című orosz lapnak nyilatkozva azt mondta: az Ukrajnát saját protektorátusává tevő Nyugat lerombolta az ország gazdaságát, jogfosztottá tette a társadalmat és nyomorba taszította a lakosság egyes rétegeit. „Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy ukránok milliói menekülnek majd más országokba és keresnek ott menedéket” – jósolta az egyik legbefolyásosabb orosz politikus. Fotó: Illusztráció ( Kárpát.in.ua ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Börtönbe kerülhet az a sorköteles kárpátaljai, aki külföldre ment dolgozni, hogy eltartsa beteg édesanyját

Nem jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az Ökörmezői Járási Bíróság azt a fiatal férfit, aki külföldre utazott, hogy kibújjon a sorkatonai behívás alól. A Goloskarpat szerint a sorköteles a behívó átvétele után nem jelentek meg a sorozáson, Csehországba utazott ahol munkát vállalat, aki az utolsó szó jogán azt mondta, hogy azért utazott el, mert „tartott a sorkatonai szolgálattól”. Az ügyirat szerint a felsőkalocsai (Kolocsava) lakost 2021 áprilisában nyilvánították alkalmasnak a sorozóbizottság, ám végül a megadott időben nem jelent meg, hogy megkezdje sorkatonai szolgálatát. A bírósági tárgyalás során Sz. Ivan azzal érvelt, hogy, amikor be kellett volna vonulni „kénytelen volt külföldre menni dolgozni”. Azzal védekezett, hogy ő tartja el beteg édesanyját, mivel édesapja meghalt. Hozzátette: amúgy is „tartott a sorkatonai szolgálattól”. A vádlott beismerte a bűnösségét. Az Ökörmezői Járási Bíróság a vádlottat a sorkatonai szolgálat alóli kibújás büntette miatt joge

A Magyarországra utazók figyelmébe!

A leállás a ki- és belépő irányú forgalmat egyaránt érinti. A karbantartási munkálatok ideje alatt 2021. november 24-én 0 órától előre láthatólag 2021. november 24-én 5 óráig szünetelni fog a határforgalom a beregsurányi, a tiszabecsi, a csengersimai és a vállaji közúti határátkelőhelyeken - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. Felhívják az Ukrajnába utazók figyelmét, hogy az átkelésre a várakozás elkerülése érdekében válasszák a 0-24 órán át igénybe vehető záhonyi közúti határátkelőhelyet. Míg a Romániába utazók figyelmébe a nyírábrányi közúti határátkelőhelyet ajánlják. Ez szintén 0-24 óra között nyitva tart.  A külföldre utazóknak ajánlják, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szörnyű halált halt egy kárpátaljai Csehországban

Munkabalesetben halt meg a 26 éves Iván Hankovics Csehországban. Az iloncai fiatal a tanulmányai befejezése után azonnal munkába állt, kamionsofőrként dolgozott. Egyik nap elfelejtette behúzni járműve kézifékjét, kiszállt és elindult, azonban a kamion gurulni kezdett és összezúzta a fiatal férfit. A baleset idején a férfi szülei is Csehországban tartózkodtak. Temetésére november 20-án került sor szülőfalujában - tudatta a Kárpátalja ma. Fotó: pmg.ua KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Kárpátalja települései: Ismerje meg Beregújfalu történetét

Beregújfalu és környéke már ősidők óta lakott hely volt. Határában az I. e. 6. századból való halomsírokat tártak fel. Az Árpád-kori település nevét az oklevelek 1261-ben említették először Perek néven. A települést még II. András adta erdeivel és disznópásztoraival együtt az egri püspökségnek, IV. Béla 1261-ben erősítette meg az adományt. 1299-ben határát az egri egyház javára megjáratták. 1463-ban Wyfalw néven említik. 1566-ban a tatárok feldúlták. 1910-ben 1304, túlnyomórészt magyar lakosa volt, ma 2018 lakosából 1674 (80%) a magyar. A trianoni békeszerződésig Bereg vármegye Tiszaháti járásához tartozott. Forrás: Wikipédia KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szigorítanak Kárpátalján: mostantól a munkavégzéshez oltás vagy negatív PCR-teszt szükséges

Szigorítanak a járványhelyzet szerinti sárga besorolásban régiókban a korlátozásokon - jelentette be az ukrán kormányfő. Denisz Smihal aláhúzta: mostantól a munkavégzéshez legalább egy adag oltásra, vagy negatív PCR-tesztre lesz szükség. A vállalatok és a közintézmények csak akkor működhetnek, ha az alkalmazottak megkapták a vakcina első adagját, átestek a betegségen, amit hivatalosan bizonyítani tudnak, vagy ellenjavalt számukra a Covid-oltás. Ugyanez vonatkozik a látogatókra is. Változás, hogy az első oltást igazoló tanúsítvány 120 nap helyett csak 30 napig lesz érvényes. Az oltási bizonyítványt ezentúl nem elegendő vizuálisan ellenőrizni, mostantól a Dia alkalmazáson keresztül a QR-kódot beolvasva meg kell győződni a dokumentum hitelességéről - tudatta a z rbc.ua hírportál. A szakszerűtlen ellenőrzést 34-től 170 ezer hrivnyáig terjedő a pénzbírsággal büntethetik. A sárga zónában a következő szabályok érvényesek: maszkhasználat, szociális távolságtartás; tömegrendezvényeken négy négy