Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij: A világ figyelme elfordult a Krím félszigettől

Az ukrán elnök ismét rá akarja irányítani a világ figyelmét az Oroszország által annektált Krím félszigetre, amely felett szeretné visszanyerni Kijev fennhatóságát - írja a Szabad Európa.

Volodimir Zelenszkij egy frissen közzétett interjújában reményét fejezte ki, hogy a Krím Platform elnevezésű, néhány nap múlva kezdődő kijevi nemzetközi konferencia segíteni fog az ügy előmozdításában, illetve abban, hogy felhívják a figyelmet a hatóságok által őrizetbe vett, meghurcolt helyi lakosok problémájára. Az Ukrajna függetlenségének harmincadik évfordulójával egybeeső találkozón negyven ország képviselteti magát.

„Nagy győzelem lenne számunkra, ha újra reflektorfénybe kerülne a kérdés, amely a médiában egyszerűen mára nem létezik” – mondta Zelenszkij a meghívott újságíróknak.

Oroszország 2014 márciusában vette át az ellenőrzést a fekete-tengeri félsziget felett, miután azonosítójel nélküli katonái megszállták a területet, majd azt egy, több mint száz ország által törvénytelennek minősített népszavazás nyomán bekebelezte. Egy hónappal később háború tört ki Ukrajna keleti részén a kormányerők és az orosz támogatást élvező szakadárok között, ami mára több mint 13 ezer halálos áldozatot követelt.

A nyugati kormányok és jogvédő szervezetek is élesen bírálják, hogy az orosz hatóságok elnyomják a krími tatárokat, valamint üldözik mindazokat, akik felszólalnak a félsziget elcsatolása ellen.

Zelenszkij sérelmezte, hogy bár a világban sokan ismerik például Oleh Szencov ukrán filmrendező ügyét, akit Oroszországban öt évre börtönbe zártak, számos más hasonló eset elkerüli a média figyelmét.

Moszkva a nemzetközi nyomás ellenére nem hajlandó tárgyalásokat kezdeni a jogilag Ukrajnához tartozó Krím feladásáról, Kijev mégis abban bízik, hogy a közelgő konferencia segít majd felállítani egy olyan „mechanizmust”, amellyel Oroszország visszakozásra kényszeríthető.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy csalódott-e, hogy mindössze negyven ország vesz részt a kijevi fórumon, miközben több mint száz elutasította a félsziget Oroszország általi annektálásának elismerését, az ukrán elnök kiemelte: ez „nem korrekt összehasonlítás”.

„Ezek az országok, mind a száz vagy még több, továbbra is támogatják a Krímet, számuk nem csökkent. A kérdés, hogy a nyilatkozatok mellett készek-e támogatni minket Oroszország elleni szankciókkal” – közölte.

Az annektálást követően mások mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is büntetőintézkedéseket rendelt el Oroszország ellen, illetve Ukrajna támogatásáról döntött.

Volodimir Zelenszkij augusztus végén Washingtonban találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, aki sajtójelentések szerint az Egyesült Államok „rendületlen támogatásáról fogja biztosítani Ukrajna szuverenitását és területi egységét Oroszország agressziójával szemben”.

Az interjúban az ukrán államfő arról is beszámolt, hogy erősíteni kívánják a haditengerészet fekete-tengeri jelenlétét, nagy és ütőképes flottát terveznek szolgálatba állítani 2035-ig.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán sorkatona részletesen elmesélte, hogyan végzett az áldozataival

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: elvárja a rendfenntartóktól, hogy teljeskörűen tájékoztassák a közvéleményt a csütörtöki dnyiprói tragédiáról, amelynek során egy sorkatona agyonlőtte öt társát. Az államfő személyi felelősségre vonásokat is sürgetett. "Mindent a lehető legrészletesebben kell elemezni: a gyilkos indítékait, azt, hogyan vált ez lehetségessé. Ennek következményeképpen a személyeket érintő szükséges döntéseket a közeljövőben meg kell hozni" - írta az államfő a Telegram üzenetküldő portálon. Hozzátette, hogy az áldozatok hozzátartozóinak minden segítséget haladéktalanul meg kell adni. Csütörtök hajnalban egy sorkatona a kelet-ukrajnai Dnyipróban, a Pivdenmas gépgyártó üzem területén agyonlőtte öt társát, öt másikat pedig megsebesített. A nemzeti gárdánál sorkatonai szolgálatát töltő, húszéves Artemij Rjabcsuk fegyverkiadás közben lőtt rá katonatársaira Kalasnyikov gépkarabéllyal, majd a fegyverrel elmenekült. Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) közlése sz

Omeljan: a magyar kormány hibája miatt mennek el Ukrajnából a kárpátaljai magyarok

Az ukrán-magyar kapcsolatok jelentősen romlottak az elmúlt években. Magyarország a nyelvtörvény miatt bírálja Ukrajnát, amely szerinte felelős a kárpátaljai magyarok helyzetének romlásáért.  Volodimir Omeljan ukrán politikus, korábbi infrastrukturális miniszter a 24.hu-nak adott interjújában egyetértett abban, hogy jelentősen megromlottak az ukrán–magyar kapcsolatok az utóbbi időkben. Míg Magyarország az ukrán nyelvtörvény miatt bírálja a szomszédos országot, addig szerinte stratégiai hiba volt, hogy úgy adta meg Magyarország a magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak, hogy nem egyeztetett előtte az ukrán kormánnyal. „Úgy vélem, elég jól látom a porblémákat, és azt kell mondanom, a legtöbbje mesterségesen gerjesztett. A magyar kormány elkövetett egy stratégiai hibát – megadta a magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak anélkül, hogy egyeztetett volna az ukrán kormánnyal, és egy kerekasztal-beszélgetés alkalmával közösen azonosítottuk volna a problémákat és a lehetőség

Több kárpátaljai településen is áramszünetre kell számítani

A Zakarpattyaoblenergo Nyrt. hivatalos honlapja szerint január 24-én 29 kárpátaljai településen fognak javítási és karbantartási munkálatokat végezni az áramellátás megbízhatóságának és az ügyfélszolgálat minőségének javítása érdekében - írta a Kárpátalja . A táblázatban olvasható azon települések listája, ahol január 24-én, hétfőn áramszünet lesz a munkálatok idején.

Az ukrán katonák szerint elkerülhetetlen a háború

A CNN fotósa az orosz-ukrán határon járt, ahol elmondása szerint egyre tapintható a feszültség a két fél között. Az oroszok által támogatott szakadárok táborától körülbelül 500 méterre az ukrán katonák már teljes harckészültségben vannak, és „várják az elkerülhetetlent.” Az Ukrajna keleti luhanszki régiójában állomásozó katonákat rendkívül nyugodtnak látta a fotós, akikkel egy teljes napot eltöltött a frontvonalban. „Kizártnak tartom, hogy elkerüljük a harcot. Beletörődtünk, hogy meg fog történni” – mondta egy katona.Kérdéses azonban, hogy honnan fog érkezni a támadás.  Egy másik megkérdezett szerint az oroszok nem a határon át fognak jönni, hanem a tenger felől – erre utalhat a január-februári gyakorlatozás az oroszok részéről –, vagyis az Azovi-tengerről. Egy másik katona nem értett egyet, szerinte a támadás Fehéroroszországból fog érkezni. A támadás irányában tehát nincs konszenzus, a katonák viszont abban egyet értenek, hogy Putyin 100 százalékig biztos, hogy le fog csapni - írta a

Megütötte és kiabált diákjával egy kárpátaljai pedagógus (videó)

A legnagyobb közösségi hálón január 21-e óta terjed egy videó, amin az látható, ahogyan egy tanár kiabál egy alsós diákkal, majd megüti.  Mint kiderült, a felvételt a rahói járási Felsőapsán (Verhnye Vogyane) készítették. A videón látható, ahogyan matematikaórán kiabál egy tanár a diákjával, mert nem tudja megoldani a feladatot, és az egész osztály előtt a fejére üt, majd szóban is megalázza. Az eset a rendőrséghez is eljutott január 22-én, akik a helyszínre menve vizsgálatot indítottak az ügyben - tudatta a Kárpátalja ma.

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Rohamosan romlik a járványhelyzet Kárpátalján, veszélyben a jelenléti oktatás

A távoktatás mihamarabbi bevezetését tanácsolja a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal a gyerekek koronavírus-fertőzöttségének rohamos növekedése miatt. Az erről szóló döntést a technogén és ökológiai, valamint rendkívüli helyzetek kérdéseivel foglalkozó megyei bizottság hozta meg hétfőn, január 24-én. Viktor Mikita kormányzó kiemelte, Kárpátalján az elmúlt héten 87 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, továbbá megnégyszereződött a koronavírussal fertőzött kiskorúak száma. A koronavírussal fertőzött gyerekek kezelésére kiutalt ágyak kihasználtsága elérte az 55 százalékot - írta a Kárpáti Igaz Szó. A közelmúltban távoktatásra tért át a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Líceum, a Beregszászi Platán Líceum, az ungvári iskolák, valamint a Técsői, a Péterfalvi és a Nagylucskai kistérség minden oktatási intézménye. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: