Ugrás a fő tartalomra

Az ukrán pénzügyminiszter szerint az államnak nem kell segítenie az oltatlanokat

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter az Ukrán Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a kormány tanulmányozza annak lehetőségét, hogy saját költségükre vezessenek be kötelező PCR-tesztet azon munkavállalók számára, aki nem veszik fel a koronavírus elleni védőoltást. Egyben „abban sem biztos”, hogy az államnak segítenie kell azokat, akik nem oltatják be magukat.

„Ne a lockdownt tervezzük, mindenkit arra buzdítok, hogy oltassa be magát, mert a jelenlegi statisztikák azt mutatják, hogy szükség van rá. Fel kell venni a védőoltást, hogy megvédje magát az esetleges karanténoktól és lockdowntól.  Hogy lehetséges-e országos lezárás? Nem vagyok biztos abban, hogy az ilyen korlátozások bevezetése szükséges és lehetséges, mert a lokális karantén intézkedések megoldhatják a meglévő problémákat.

A lokális intézkedéseket azonban azokon a területeken vezetik be, ahol az emberek nem veszik fel a védőoltást.  Ha az intézmények alkalmazottai és ügyfeleik vakcinálódtak, nem lesz probléma. Őszintén megmondom, hogy nem vagyok biztos abban, hogy az államnak segítenie kell azokat, akik nincsenek beoltva” – jelentette ki a miniszter. Elmondása szerint a járvány hatása a költségvetésre minimális, mert nincs karantén.

„Ha lesznek is korlátozások, akkor lesz hatása, kevesebb pénz kerül a fogyasztói szektorba. Például az étterem- és szállodaiparban, mert elsősorban ezek az ágazatok szenvednek a karantén miatt. Nem mondhatom, hogy ez jelentősen befolyásolná az állami költségvetést. A gazdasági tevékenység szempontjából azonban természetesen a lezárás befolyásolja az ország pénzügyi helyzetét. Ezért arra ismételten arra buzdítok mindenkit, hogy oltassa be magát” – magyarázta Marcsenko.

„Annak érdekében, hogy ne zárjanak be az intézmények, oltakozni kell. Senkit sem kényszeríthetünk, az embereknek kell, hogy legyen felelősségtudatuk. Ha nem akarják beoltatni magukat, akkor üljenek otthon. Ha harcolni akarunk a Delta ellen, oltakozni kell. A Delta gyors terjedésének példái más országokban eléggé szemléletesek. Jelenleg annak a lehetőségét vizsgáljuk, hogy kötelező PCR vizsgálatot vezessünk be azon munkavállalók számára, akik nem akarják felvenni a védőoltást. Ezt saját költségükön kell megtenniük. Az Egyesült Államokban Biden kijelentette, hogy minden köztisztviselőt be kell oltani. Ha nem, akkor minden nap PCR tesztet kell elvégezniük. Vitatjuk annak lehetőségét is, hogy az ilyen alkalmazottak egyáltalán nem dolgozhatnak offline. Akkor nem tudnak bejönni a munkahelyükre” – tette hozzá Marcsenko. Elmondása szerint idén a költségvetésből 12 milliárd hrivnyát terveznek költeni a vakcina beszerzésére. Egyben hozzátette, hogy jövőre körülbelül 3 milliárd hrivnyát különítenek el a vakcinációra.

„Ezen túlmenően a Világbank nyújtott hitelsegélyt – 30 millió dollárt, és további 90 millió dollárt kapunk még. Van a Covax kezdeményezés és más országok segítsége, így van elég vakcina. Az alkalmasságukat elvesztő vakcinák kapcsán, az ezzel kapcsolatos információt az Egészségügyi Minisztériumnak kell szolgáltatnia, én ennek kapcsán nem nyilatkozom” – összegezte a miniszter.

(Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négyen bennégtek az autóban egy brutális balesetben Kárpátalján (videó)

Autómentőbe rohant bele egy személyautó Nagylucskán pénteken a hajnali órákban. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a baleset következtébe a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette. Az autómentő sofőrjét a mentők kórházba szállították, állapota kielégítő. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Rossz hír érkezett: összeült a válságstáb Kárpátalján

Ukrajna-szerte komoly problémák lehetnek a gázellátással, miután fennáll a veszélye annak, hogy az ország kevés gázhoz jut. Úgy fest, a kritikus helyzet Kárpátalját sem kíméli, a megye kormányzója sürgősséggel válságértekezletet hívott össze - közölte a Kárpáti Igaz Szó. A PMG regionális portál beszámolója szerint Anatolij Poloszkov kormányzó kezdeményezésére ma haladéktalanul összeült a megyei technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar, aminek az ülésén elhangzott: KÁRPÁTALJÁN VESZÉLYBE KERÜLT A KÖZINTÉZMÉNYEK FŰTÉSE AZ ŐSZI-TÉLI IDŐSZAKBAN. A vidék költségvetési intézményeinek a fűtésére 25 millió köbméter földgázra van szükség. Az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetesen tett vállalásaikat. Egyelőre senki sem rendelkezik megoldási javaslattal, úgy fest, nem

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Áder János visszavonta a magyar állampolgárságot egy 11 éves kárpátaljai kislánytól

  Az államfő ezúttal három magyar állampolgárság visszavonásáról döntött. A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata. Áder János ezúttal három embertől vonta vissza az állampolgárságot. Döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztései alapján hozta meg. Az államfő erre elég gyakran kényszerül. A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Abból ezúttal az derül ki, hogy Áder János egy 11 éves kárpátaljai kislánytól is visszavonta állampolgárságát - írta a 24.hu . A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A névazonosság alapján, feltehetően édesapja miatt, akitől szintén megvonta állampolgárságát az államfő. Egy kormányhivatali dokumentum szerint az apa az egyszerűsített honosítás lehetőségével élhetett vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Szúrópróba szerűen fog ellenőrizni a rendőrség és az SZBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Nemzeti Rendőrség munkatársai elkezdik a karanténszabályok ellenőrzésének betartását a nyilvános helyeken, de mindenekelőtt az éttermekben, kocsmákban, kávézókban és mozikban – adta hírül az rbc.ua hírportál hétfőn az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Az államfő hivatalában tartott hagyományos hétfői, koronavírus-helyzetről tartott tanácskozáson az illetékes hatóságok beszámoltak Volodimir Zelenszkij elnöknek a vakcináció menetéről, és megvitatták a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések végrehajtásának kérdéseit - közölte a Kárpát.in.ua. A megbeszélésen az SZBU és a Nemzeti Rendőrség vezetői jelentést tettek az elnöknek a PCR-tesztek és covid védettségi igazolványok hamisítása elleni hatósági kampány állásáról. Ugyancsak bejelentés történt arról, hogy elkezdődik a karantén-szabályok betartásának szúrópróbaszerű ellenőrzése az éttermekben, más nyilvános és nagy látogatottságú helyeken. KÖVESSEN MINKET A FACEBOO