Ugrás a fő tartalomra

Egészségügyi szegénység Ukrajnában - sokaknak megfizethetetlen a kórházi kezelés

Az ukránoknak már régóta ígérik az egészségbiztosítási rendszert bevezetését. Eddig azonban egyetlen kormány sem volt képes rá. Viszont megjelent a reménye, miután az erre vonatkozó pont bekerült az Elnöki programba.

A 2020-as év elején Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi szakbizottságának elnöke megnevezte az egészségbiztosítási rendszer bevezetésének tervezett határidejét – nem korábban, mint 2023.

2020 végén az államfő a parlamentnek intézett üzenetében kijelentette, hogy kidolgozott modellre vár az Egészségügyi Minisztériumtól, milyennek kell lennie az egészségbiztosítási rendszernek Ukrajnában. Azonban előrehaladás nincs, és eredmény sincs. A szaktárcánál akkor kijelentették, hogy a kötelező egészségbiztosítási rendszer bevezetésének lehetősége csak 2023-tól jelenik meg, közölte Makszim Sztepanov, az Egészségügyi Minisztérium akkori vezetője a Szlovo i Gyilo-nak adott kommentárjában.

Arról, hogy pontosan milyen lesz az egészségbiztosítás Ukrajnában, még túl korai beszélni, mert még mindig nincs kidolgozva stratégia, fejlesztési tervezet vagy egyéb dokumentum. Néhány feltételezést azonban már felfedtek a tisztviselők.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi szakbizottságának elnöke az 1 + 1 tv-csatorna reggeli adásában elmondta, hogy Ukrajnában az állam a minimális ingyenes orvosi szolgáltatást garantálja, az ezen felüli szolgáltatásokat maga a beteg fogja kifizetni.

Az úgynevezett garantált szolgáltatáscsomag az alábbiakat fogja tartalmazni: sürgősségi orvosi ellátás, szívroham, fertőzés kezelése, pszichiátriai ellátás, tuberkulózis elleni kezelés, onkológia, agyvérzés. Az ukránok finanszírozzák a jövőben a fogpótlást, a tervezett műtéteket, ha nincs életveszély, kiegészítő vizsgálatokat, a komfortosabb kórházi körülményeket.

Makszim Sztepanov, az Egészségügyi Minisztérium egykori vezetője arról a tervről beszélt, miszerint az állam az állampolgárokat a magánbiztosításra ösztönzi a kötelező egészségbiztosítási rendszer fokozatos bevezetését megelőzően. Hogy a társadalom fokozatos szokja meg és fogadja el.

Tetyana Butkivszka, az Ukrajnai Biztosító Szervezetek Ligája egészségbiztosítási bizottságának elnöke azonban arról beszélt, hogy az állam egészségügyi költségei évről évre csökkennek, miközben a lakosság kiadásai folyamatosan nőnek.

A „Vidrodzsennya” Nemzetközi Alapítvány felmérése szerint Ukrajnában a háztartások harmada jövedelmének több mint 10%-át költi egészségügyi szolgáltatásokra. Az uniós országokhoz képest ez majdnem a duplája. Ugyanakkor minden hatodik beteg megtagadja a kezelést a megfizethetetlen költségek miatt. Ukrajnában sajnos jelen van az egészségügyi szegénység, és egyetlen család sem érezhet védettséget, emelte ki Tetyana Butkivszka az Ukrajinszka Pravda honlapján közzétett cikkében. A szerző meg van győződve arról, hogy maga az egészségbiztosítás lesz az ukrajnai egészségügyi ellátás finanszírozási forrása, valamint hatékony mechanizmus az orvosi szolgáltatások minőségének ellenőrzésére.

A világon négy alap egészségbiztosítási modell létezik: Bismarck, Beveridge, nemzeti és a közvetlen egészségbiztosítási modell.

Bismarck modelljének megfelelően az egészségügyi szolgáltatásokat a munkavállalók biztosítási alapja fizeti, amit a munkaadók és a munkavállalók töltenek fel a bérekből levont összeggel. Ez a modell működik Ausztriában, Németországban és Svájcban. A Beveridge modellt Nagy-Britanniában, Írországban és Portugáliában alkalmazzák. Ezekben az országokban az egészségügyi szolgáltatásokat az állam finanszírozza a költségvetésbe befolyt adókból. A nemzeti egészségbiztosítási modell sikeresen működik Kanadában, Tajvanon és Dél-Koreában. Ebben a modellben a szolgáltatásokat magán egészségügyi intézmények nyújtják, de az állami biztosítási programok finanszírozzák. A fejlődő országokban leginkább a közvetlen modellt használják, amikor a betegek állják kezelés költségeit - írta a Kárpát.in.ua hírportálon megjelent cikkében Okszana Csopak.

Témába vág:  Ingyenes egészségügyi szolgáltatások Ukrajnában, amiért sokszor mégis pénzt várnak el - itt a lista!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hatalmas változás jöhet a kárpátaljai határátkelőkön

Az ukrán–magyar határátkelőhelyekre jellemző hosszú sorok megszüntetése érdekében elektronikus sorban állást vezetne be az Ukrán Állami Határőrszolgálat. A rendszer a nyugati országokban, elsősorban Észtországban, Lettországban vagy Finnországban már mintegy tíz éve működik. Az elektronikus átléptető folyosó lényege, hogy a járműveknek nem kell órák hosszat vesztegelni a határátkelőkön. A sort elektronikusan le tudják foglalni már jóval az utazás előtt az erre kijelölt rendszeren belül. A határátkelőre pedig csak az adott időpontra kell kiérkezni. Így a tényleges sorban állás legfeljebb egy órára csökken. A projektet észt szakemberek mutatták be Kárpátalján. A tervek szerint az év végéig Magyarország felé a Tisza-ellenőrzőponton, Szlovákia felé az Ungvár-ellenőrzőponton vezetnék be a rendszert, amennyiben a Minisztertanács jóváhagyja azt - tudatt a Kárpátalja ma. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fizetős lenne a gyorsabb átkelés a kárpátaljai határátkelőkön

Korábban hírül adtuk, hogy a Tisza és az Ungvár határátkelőkön online sorban állással akarják kiküszöbölni a hosszú várakozási időt. A magyar–ukrán, illetve szlovák–ukrán határokon egyelőre csak a kamionok sorsát könnyítenék meg ezzel a lehetőséggel. Ehhez hasonló projektet korábban még nem valósítottak meg Kárpátalján. Az Európai Unióban azonban már működik ilyen rendszer. A lényege, hogy a sofőrök előre lefoglalhatják a helyüket, online. A többórás sorban állás problémája már évek óta komoly gondot jelent a kárpátaljai határátkelőkön. Olykor 12 órát is kénytelenek a sorban állni, de az is előfordult már hogy a teherautók vezetői több napot vesztegeltek az út szélén, amire átjutottak a határ másik oldalára. A Magyarországgal, illetve Szlovákiával határos két átkelőn néha 70-160 kamion is felgyülemlik, 8-10 kilométeres sorokat idézve elő. Ez az állapot azonban tarthatatlan, ezért igyekeznek megoldani a problémát – számolt be a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a közösségi oldalán. O

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába - ezek a korlátozások lépnek életbe

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába, az elkövetkező napokban ülést tartanak a jelenlegi járványhelyzet  miatt - nyilatkozta az ukrán kormányfő. Denisz Smihal szerint az újabb lezárások vagyis az úgynevezett "vörös" besorolás elkerülése érdekében kell megtenni ezt a lépést - tájékoztat az rbc.ua Korábban már ismertté vált, hogy az egészségügyi minisztérium kezdeményezte az egész ország átsorolását jövő hétfőtől a jelenlegi legenyhébb "zöld" kategóriából az eggyel súlyosabb "sárgába". Ukrán híradások szerint lehetnek régiók, amelyek rögtön még súlyosabb, "narancs" vagy "vörös" kategóriába kerülnek. A sárga zónában a következő korlátozó intézkedések lépnek életbe: Tilos védőfelszerelés (maszk vagy respirátor) nélkül tarnyilvános helyen és tömegközlekedési eszközökön; Tilos személyazonosságot igazoló okmányok nélkül tartózkodni az utcán; Tilos önként elhagyni a házi karantént vagy az obszervációs helyet; Tilos Covid-

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén